חזרה לסיכומי הספר פסיכולוגיה אבנורמאלית של האוניברסיטה הפתוחה
חזרה לאתר הראשי

פרק 11: שונות מינית, התעללות מינית והפרעות בתפקוד המיני

3 קבוצות של הפרעות:

  1. פרפיליות
  2. הפרעות בזהות המינית
  3. ליקויים בתפקוד המיני

פרפיליות: קבוצת דפוסים קבועים של התנהגות מינית, שבהם נדרשים חפצים, טקסים או מצבים יוצאי דופן לשם השגת סיפוק מיני מלא. ללא חפצים אלה האדם אינו יכול להגיע לאורגזמה. כמעט כל הפרפילים הם גברים. לבני אדם פריפיליים יש בד"כ יותר מפרפיליה אחת.

משערים כי גברים פגיעים יותר ליצירת אסוציאציות מיניות עם גירויים שאינם מיניים. וכי במקרים של טרנסוסטיות ופטישיזם פגיעות זו מתמקדת בשגיאות בהצבת המטרה הארוטית. יתכן שמע' העצבים המרכזית אצל גברים מסוימים מועדת לשגיאות בהצבת המטרה מה שעשוי להסביר את שיעור התחלואה הגבוה של ריבוי פרפיליות.

  1. פטישיזם= העניין המיני מתרכז בד"כ בחפץ דומם כלשהו, כגון: פריט לבוש (בגדים, נעליים, בשמים) או באחד מחלקי הגוף (אוזניים, שיער, כפות רגליים).

מרביתם גברים, הם מנשקים, ממששים, מריחים את החפץ ולעיתים גם עוברים על החוק כדי להשיגו.


  1. פטישיזם טרנסויסטי= השגת עוררות וסיפוק מיניים באמצעות לבישת בגדי המין השני Cross-Dressing. בד"כ גברים נהנים מלקיחת תפקידים חברתיים של נשים ולהתנהג כמוהן. רוב הטרנסויסטים הם הטרוסקסואלים.

  1. מציצנות= (וויריזם, סקוטופיליה, אינספקציונליזם): פירושם השגת הנאה מינית באמצעות הצצה בסתר.

  1. אקסהיביציוניזם= הפארפיליה השכיחה ביותר. חשיפה מכוונת של איברי המין לעיני אחרים (בד"כ זרים) בנסיבות לא נאותות ובלא הסכמתם. החשיפה חוזרת על עצמה בנסיבות קבועות וזמנים דומים. רוב האקסהיביציוניסטים הם גברים צעירים.

  1. סאדיזם= השגת גרייה וסיפוק מיני ע"י גרימת כאב גופני או נפשי או השפלה של השותף המיני. זה כולל כפיתת אדם, הכאתו וכד'. יסודות אלה מצביעים על אסוציאציה פסיכולוגית לאונס. המטרה העיקרית היא גרימת סבל לאחרים (חיות, חפצים או בני אדם).

  1. מזוכיזם= השגת גרייה וסיפוק מיני ע"י התנסות בכאב ובהשפלה עצמית מהשותף המיני. גרימת סבל היא לעצמי, האדם מפיק הנאה עם השותף שלו גורם לו השפלה או סבל.

  1. פדופיליה: השותף המיני המועדף או הבלעדי של הפדופיל הוא ילד שעוד לא הגיע לגיל הבגרות המינית. רוב הקורבנות הן ילדות בין גילאים 12-8.

התעללות מינית בילדים ובעיותיה:

להתעללות מינית בילדות יכולות להיות השלכות לטווח הקצר והארוך גם יחד. ההשלכות השכיחות ביותר לטווח הקצר הן פחדים, הפרעת דחק פוסט-טראומטית, התנהגות מינית מופגנת והערכה עצמית ירודה. כשליש מהילדים שסבלו מהתעללות מינית אינם מראים כל תסמינים.

גילו קשר ביןדיווחים על התעללות מינית בילדות לבין פסיכופתולוגיה בבגרות, לרבות: הפרעת אישיות גבולית, הפרעת סומטיזציה, תסמיני ניתוק, כאבי אגן כרוניים והפרעת זהות מנותקת. התעללות מינית בגיל צעיר עלולה להניב מגוון רחב של תסמינים מיניים, החל בהימנעות ממין עד למתירנות מינית.

בעצם הנושא הבעייתי ביותר כאשר מעלים זיכרונות מהעבר הוא מידת האמון שניתן לתת בילדים.

הבעיה הרווחת היא שילדים בגיל הגן לא בהכרח יכולים להבחין בין מעשים אמיתיים למדומים.

כמו כן, ילדים מאוד פתוחים וקלים להשפעה של אחרים במיוחד מבוגרים. לפעמים במקרים משפטיים ההכוונה של עורכי הדין או גורמים נוספים פוגמת במיומנותו של השחזור, מכיוון שהמטפל מצביע מראש על מיקום מסוים בגוף הבובה ילדים עלולים לחקותו ולהצביע לאותו מקום גם ולכן רמת הדיוק של השחזור נכשלת.

היתרון המרכזי הוא בגילוי הקשר בין התעללות מינית לפסיכופתולוגיה.

השחזור יכול להקל עליו מבחינה פסיכולוגית ולתת לא הקלה לחיי היומיום, מכיוון שבד"כ מחשבות מסוג זה מודחקות מספר רב של שנים.

נגד שחזור בעד שחזור
זיכרון כוזב או מומצא הדחקת הזיכרונות עקב המצוקה שבמקרה
הפסיכולוג או אדם אחר משפיע על זכרונו של המאשים פתרון לפסיכופתולוגיה
השריית זיכרון כוזב אצל האדם המתעלל לכאורה

טיפול בעברייני מין: שלושה יעדים:

משתמשים בטיפול הרתעה שבו מציגים גירוי פרפילי בצמוד לאירוע מרתיעה כגון ריחות לא נעימים או הלם חשמלי בזרוע או איברי מין.

הפרעות בזהות מינית:

הפרעת זהות מינית מאופיינת בשני מרכיבים:

      1. הזדהות עם המין השני = רצון חזק ומתמיד להשתייך למין השני או טענה עקשנית כי הוא בן המין השני.
      2. דיספוריה מינית = אי נוחות מתמדת של האדם בקשר למינו הביולוגי. ההפרעה יכולה להופיע אצל ילדים או מבוגרים ואצל שני המינים.

אצל ילדים: נבחין התנהגות סטריאוטיפית של המין השני.

מוביל בד"כ להומוסקסואליות ולא לטרנסקסואליות.

הם חווים סבל רב: לא מרוצים ממינם, מקבלים יחס רע מקבוצת השווים וקיימים מתחים עם ההורים.

אצל מבוגרים: טרנסקסואליות – אדם מזהה את עצמו עם בני המין השני, בניגוד לקבלת זהותו המינית האנטומית. ההפרעה היא נדירה, הטיפול היחיד שנמצא יעיל הוא שינוי מין באמצעות ניתוח לשינוי מין.

טרנסקסואליות: מבוגרים הלוקים בהפרעת זהות מינית, הם משתוקקים לשנות את מינם, זאת גרסה בוגרת להפרעת זהות מינית בילדות. טרנסקסואל הומו נמשך למינו וטרנסקסואל הטרו נמשך למין השני.

הטיפול הפסיכולוגי בד"כ אינו עוזר להם והשיטה היעילה ביותר הוא שינוי מין באמצעות ניתוח.

רוב הטרנסקסואלים ההומוסקסואלים הן נשים. כלומר, נשים שנמשכות לנשים אך רוצות לשנות את מינן ולהיות גבר. ורוב הטרנסקסואלים שאינם הומוסקסואליים הם גברים. כלומר גברים שנמשכים לנשים אך רוצים לשנות את מינם ולהיות אישה. ופונים יותר מאוחר לניתוח לשינוי מין.

ליקויים בתפקוד המיני:

זהו פגם אם בתשוקה לסיפוק המיני או שהשיגו. פגמים בד"כ מופיעים בהיעדר פתולוגיה אנטומית או פיסיולוגית, הם מבוססים על הסתגלות ולמידה פסיכו-סקסואלית לקויות.

1. ליקויים בתשוקה המינית


2. ליקויים בעוררות המינית

הפרעת זקפה תמידית= הגבר מעולם לא היה יכול לשמר זקפה מספקת לחדירה.

הפרעת זקפה נרכשת או מצבית= חווה לפחות משגל מוצלח אחד, אך בהווה אינו מסוגל לשמר זקפה.

הפרעת זקפה לא מספקת מתמדת= נדירה יחסית, 50% מהגברים מתנסים בהפרעה לזמן קצר.


3. ליקויי אורגזמה:

4. הפרעות כאב מיני

Locations of visitors to this page