"פרקים נבחרים בפסיכיאטריה" - סיכומים

פרקים נבחרים בפסיכיאטריה / אליצור, טיאנו, מוניץ, נוימן
חזרה לסיכום הספר -פרקים נבחרים בפסיכיאטריה
חזרה לאתר הראשי

"פרקים נבחרים בפסיכיאטריה" פרק 22- הפרעות פסיכיאטריות בילדים ומתבגרים

  עמ' 499-587

  התפיסה הנפוצה היא שאין שוני מהותי בין פסיכופתולוגיה בגיל הרך, בילדות ובהתבגרות ובבגרות. הפוטנציאל לפתולוגיה קיים כבר, וישנם גורמי סיכון שיכולים לגרום להתפרצות המחלה וישנם גורמים מגינים שיכולים לדחות את ההתפרצות או לבטלה. על אף גישה זו, בספר יש הפרדה בין השלבים השונים.

  חקר הגיל הרך התפתח רבות בשנים האחרונות, הרבה הודות להתפתחות המדע המאפשר מעקב אחרי העובר והתינוק.  כמו כן מחקרים הראו כי הפתולוגיות של הגיל הרך לא מסתימות אז, ולכן יש חשיבות לחקור און כבסיס למחלות נפש המאוחרות יותר.

  המודל המאפיין היום את ההבנה של הגיל הרך הוא המודל המשולב, כפי שתוארה על-ידי סמרוף (Samerof). מודל זה בוחן את התפתחות הילד במשפחתו ובסביבתו. וגם משלב את הארגון הביולוגי (הגנוטיפ).

  הבדיקה בגיל הרך שונה מבילדות. ישנה התמקדות ביחסי אם ילד, בטמפרמנט של הילד, בדיקה של הסביבה של הילד, התפתחות שכלית, רגשית ועוד...

  בdsm ובicd ישנה קטגוריה נפרדת לגיל הרך (0-3), בסיווג זה 5 צירים:

  1. הקווים הבולטים בהפרעה. 2. המאפיינים של היחסים הראשונים. 3. מאפיינים גופניים וביולוגיים. 4. יחסי הורה ילד. 5. דרגת התפתחות הילד.

  יש 12 קבוצות הפרעות.

  מסיווג זה ניתן להקיש על דרכי הטיפול. שיטות הטיפול נגזרות מהגישה המשולבת של הבנת הופעת ההפרעות, ולכן הגישה היא רב תחומית. 

  בגיל הילדות וההתבגרות, ההערכה הקלינית אמורה לבחון את מאפייני ההפרעה ואת מקורותיה הביולוגיים, המשפחתיים והחברתיים.  כמו כן מהם הכוחות המזינים את ההפרעה ומה הם הכוחות שיאפשרו את המשך התפתחותו התקינה של הילד. יש צורך לבצע בדיקה פסיכיאטרית, פסיכולוגית ונוירולוגית של הילד, הכוללת איסוף מידע מההורים, מחנכים ומהסביבה על הילד מאז ההריון. אם זאת חשוב לזכור כי הילד בדר"כ מופנה ע"י מבוגר לבדיקה וצריך לבדוק האם יש אינטרס שעומד מאחורי ההפניה. האבחון כולל שימוש באמצעים מגוונים כמו משחק ואומנות. ישנם שאלונים לאבחון. מאלפי סוגים שונים שלא אפרט כאן... חשוב מאוד לציין ליד כל אבחנה על סמך איזה אבחון ועל סמך מי זה נקבע?

  קיימים סולמות הערכה שונים, המתאימים לגילאים שונים (מפורטים בפירוט רב בעמודים 504-505 למעונינים...). את כל אחד מהאלמנטים העיקריים של האבחנה יש לתאר על ציר נפרד. הצירים של הicd להפרעות פסיכיאטריות בילדים ובנוער.  1. סינדרומים פסיכאטרים קליניים (לא רלוונטי בדר"כ לילדים). 2. הפריות ייחודיות של התפתחות נפשית (כמו הפרעה בקריאה ובשפה). 3. הרמה השיכלית. 4. תנאים רפואיים. 5. מצבים פסיכוסוציאלים. 6. הערכה כללית של הליקוי הפסיכוסוציאלי, מ0-8 (זהו סיכום של כל הסעיפים הקודמים).

  היסטוריה של האבחון הפסיכיאטרי בתחום ילדות ובגרות: בתחילה לא הייה הכרה בתחום זה כתחום נפרד. מאוחר יותר התחילה ההכרה הזו, כיום ישנה התפתחות הפוכה. חקר התחום גילה חפיפה רבה להפרעות של המבוגרים והיום ישנה מגמה של ביטול ההפרדה של התחום הזה משאר התחומים.

  נפרט כאן את ההפרעות המאפיינות ילדים ובני-נוער בלבד.

הפרעות באינטליגנציה

סיבתיות: הגורמים הם ביולוגים, פסיכוסוציאלים או שילוב שלהם. (רק ב25% הגורמים הם ביולוגיים).  הגורמים הביולוגיים הם: הפרעות בכרומוזומים, כמו תסמונת דאון או סיבות מטבולות, כמו טיי זקס. כמו כן ישנם גורים כמו חשיפה לאלכוהול או זיהום בהריון.

השכיחות של הפיגור הנובע מגורמים ביולוגיים זהה בכל המעמדות. מנת משכל נמוכה בלי גורם ביולוגי ברור נפוצה יותר במעמד הנמוך, עקב חוסר גרייה, חסר בתזונה ובחסרים רגשיים.

תת קבוצות:

פיגור שכלי קל. "בני חינוך". 80% מהמפגרים. מנת משכל 50-70מגיעים לרמה לימודית של כתה ו'. יכולים להתפרנס בצורה

בסיסית.

פיגור שכלי בינוני- מנת משכל 35-50. "בני אילוף". 12% מהמפגרים. דרגה לימודית של כיתה ב'.  זקוקים להדרכה ולהשגחה.

פיגור שכלי חמור- מנת משכל 20-35, 7% מהמפגרים. ניתנים להקניה דיבור פשוט והרגלי היגיינה. זקוקים להשגחה מתמדת.

פיגור שכלי עמוק- מנת משכל מתחת ל20. 1% מהמפגרים. תלויים לגמרי.

טיפול: ורבליזציה של רגשות וחברות. בטכניקות של טיפול במשחק, טיפול קבוצתי ואף פרמקולוגי באים בכדי לאפשר מימוש של הפוטנציאל האופטימלי, שליטה בחרדה ואימפולסיביות ובבעיות נוספות. כמו כן שיקום תעסוקתי ומציאת מסגרות מתאימות.

שעור בעלי פיגור שכלי באוכלוסייה, שלבי בדיקה המסייעים להערכה קלינית?

 

 

הפרעות חרדה

אבחנה מבדלת בין הפרעת חרדת פרידה ופחד מבית ספר,

התיאוריה של בולבי לגבי פחד מבית ספר,הטיפול בהפרעת חרדת פרידה ופחד מבית ספר, תסמינים של הפרעות כפייתיות, הפרעות כפייתיות

 השפעת פסיכותרפיה דינמית וטיפול תרופתי בהפרעות כפייתיות 

בהתחלה הייתה תורת הנירוזות של פרויד. עם השנים התפתח חקר התחום בגלל התפתחויות מדעיות ותיאורטיות. השנוי התפיסתי הוביל לכך שהתיאור הסיבתי שהיה בעבר אצל פרויד, הפך לתיאור פנומנולוגי. הסיווג מצביע על דרך הופעתם ועל הביטוי הקליני של החרדה. החרדות החברתיות הופרדו לפרק נפרד, מתוך תפיסה הרואה בהסתגלות החברתית התנהגות עמוקה ומושרשת הניתנת לאבחון בשלבים מוקדמים מאד של ההתפתחות.

שכיחות התופעות (לאסט), 38% חרדת פרידה. 30% חרה חברתית. 22% פוביה פשוטה. 10% הפרעת חרדה כוללנית.

 

             אורכת לפחות 6 חודשים ומופיעה לראשונה בגיל 8 לערך. במקרים רבים נלווית הפרעת חרדה נוספת או דיכאון.

בחלק מהמקרים נלווה דכאון.

נוהג להבדיל בין ארבעה סוגי פחד מבית הספר:

  1. חרדה מדמות מטפלת בבית
  2. הפרעה פובית פשוטה, בגלל החרדה הילד זקוק לדמות המרגיעה לידו כל הזמן.
  3. "חרדה חריפה", דאגה מוגזמת לביטחון אחד ההורים בגלל עימות עכשווי בבית.
  4. פחד מצבי, חשש ממצב איום אמיתי בבית הספר

אבחנה מבדלת:

סירוב ללכת לבית הספר, מלווה בהפרעת התנהגות ומבטא רצון למרוד בהורים. הילד מביע בגלוי את סירובו ללכת לבית הספר.

היעדרות עבריינית מבית הספר, ילדים היוצאים רצונם לבית הספר אך מגיעים למקומות אחרים המעניינים אותם יותר.

הפרעות למידה, הילד נרתע ללכת לבית הספר בגלל תחושת כישלון.

סיבתיות:

התיאוריה הפסיכודינמית, חוסר בקשר הבטוח אם ילד בתקופת הינקות.

בולבי, לעומת פרויד וקליין רואה את הקשר של החרדה גם לחוויות עכשוויות של טרואמה ויחסים בעייתיים בהווה. כמובן שהוא רואה גם את שורשי החרדה ביחסי האובייקט של הילד. גוטמן קליין תומכת בכך ומראה שברב הקרים מופיעה חרדת פרידה במקרים שיש טראומה עכשווית.

משתנים ביולוגיים וגנטיים, ישנם הבדלים ברורים בין חרדת ציפייה לחרדת פאניקה (בהמשך יוסבר מה זה כל אחת). ההבדלים ניכרים בסיבות למחלה ובתגובות השונות לתרופות.

משתנים משפחתיים, לאסט מצאה שזה עובר בירושה מאימהות שסבלו גם מחרדת בית ספר. קגאן, גילה שניתן לזהות את הנטייה לחרדה מבית הספר מגיל הינקות.

טיפול:

הטיפול מבוסס על פיסכותרפיה משפחתית, פרטנית- התנהגותית בעיקר- ועל טיפול תרופתי.

הפרעת חרדה כוללנית, היא חרדת ציפייה, מטופלת בעיקר בפסיכותרפייה ובתרופות מסוג מסויים.

חרדת פרידה ופחד בית הספר היא בעיקרה חרדת פאניקה, מטופלת בפסיכ' התנהגותית ובתרופות אחרות. אלה הפרעות קשות ומסוכנות היכולות להביא לאישפוז.

פוביות מטופלות בעיקר בטיפול פסיכודינאמי או התנהגותי. 

בשלב ראשון צריך להפסיק את הרווח המשני מן ההפרעה. אחר כך הטיפול הוא פסיכותרפויטי, יכול להיות סוגסטיבי (הרפייה או היפנוזה)  ובהמשך יש לעבור לדינמי בכדי להבין את סמליותו של התסמין.

יש אלמנט גנטי בהפרעה. מבחינה מוחית, ניתן לראות פעילות לא תקינה באיזור הגנגליה הבסיסית והאונה המצחית האחראית לדיכוי דחפים מיניים ותוקפניים.  טיפולים התנהגותיים ותרופתיים הם יעילים ביותר בהפרעות הללו, במידה רבה יותר מאשר טיפולים דינמיים. יעילותם של הטיפולים הדינמיים במקרה זה היא יותר בתמיכה המשפחתית שהם מאפשרים.

אצל התינוק קיימת מלידתו הנטייה להגיב חברתית לאנשים בסביבתו ורצון ליחסי גומלין המאפשרים לו את קיומו וע"י כך נבנית תחושת הבטחון הבסיסי.

אחד התנאים החשובים להתפתחות התקשרות תקינה היא יציבות תנאי הסביבה של הדמות המטפלת.

שינוי בתנאי הדמות המטפלת עשוי להביא לשינוי בדרגת ההתקשרות, כלומר בתחושת הבטחון הבסיסי.

הפרעה בהתקשרות מופיעה בשנים הראשונות להתפתחות (לפני גיל 5 ) ומתאפיינת בליקויים מתמשכים בהתנהגותו החברתית של הילד (דאגנות, עירות יתרה ותוקפנות).זו מלווה הפרעות רגשיות הבאות לידי ביטוי כאשר חלים שינויים בסביבת התינוק.

אבחנה מבדלת: הפרעה התפתחותית מפושטת- כשהילד נמצא בסביבה טיפולית או תומכת, התנהגותו החברתית עם המטפלים תשתנה ותהפוך לחיובית.

הפרעה בהתקשרות עם חוסר עכבות- גיל שנתיים. הילד נתפס לכל דמות בסביבתו המיידית ללא הבדלה.

טיפול: לאחר שנעשתה הערכה מלאה של כל הדמויות ומערכות היחסים נסווג לפי חומרת ההפרעה- הקשים יאושפזו ויבוצע טיפול משפחתי.

ברוב המקרים תתערב עו"ס קהילתית לבדיקת נתוני התפתחות הילד  ויומלץ על טיפול משפחתי.

חרדת פוביה חברתית:

הפרעות בהתנהגות ובהתנגדות

סימנים קליניים בהפרעת ליקוי קשב, מבחן tat

ליקוי בקשב, הפרעה בריכוז. סף גירוי נמוך.

פעילות יתר, בשילוב עם הפרעה לסביבה. חוסר אירגון. לעיתים קשה לאיבחון כי לר מופיע בעת הבדיקה הקצרה אצל הרופא וצריך להסתמך על דיווחים מהמורים וההורים.

אימפולסיביות, קושי לשלוט בדחפים.

תסמינים אלה מביאים לקשיים רגשיים וקושי להשתלב בבית, בבית הספר ובחברת הילדים. מעגל קסמים.

סימנים נילווים: חלק גדול מילדים סובלים גם מהפרעת התנהגות והפרעת התנגדות. חלק סובלים גם מהפרעות למידה ואחור בלמידה.

סיבתיות: ככל הנראה יש רכיב גנטי חשוב בהתפתחות ההפרעה. הסביבה משפיעה רבות על התפתחות התיסמונת ולא על עצם קיומה.

טיפול: לפני הטיפול צריך להיזהר מאבחנת יתר שיש בתחום.

הטיפול כולל ייעוץ להורים, טיפול לילד פרטני או קבוצתי ו/או הדרכה חינוכית; הטיפול התרופתי מבוסס על פסיכוסטימולנטים. יש נתונים שמראים בבירור על עדיפות טיפול משולב מאשר טיפול תרופתי בלבד.  הטיפול התרופתי לא משפיע על כולם אותו דבר. לעיתים הוא יכול לא להשפיע ויש כאלה שהוא עלול ליצור להם תלות. למסגרת המשפחה יש תפקיד חשוב בצפי להתפתחות התסמונת.

לעיתים התסמונת עוברת בגיל ההתבגרות. עם אין ליווי נכון של המשפחה, התסמונת עלולה הוביל להפרעות בהתנהגות, התמכרויות, קשיים חברתיים ותעסוקתיים. 

הפרעות פסיכו פיזיולוגיות

ישנם 6 תסמונות של הפרעות באכילה המופיעות אצל ילדים ומתבגרים:

השמנת יתר- עודף משקל של יותר מ-20% מהמשקל הנורמלי. אין פרופיל אישיות אחיד לילדים אלו.מדובר באכילת יתר עקב דחק, דכאון או שעמום. בנוסף הרגלי האכילה במשפחה מהווים רקע חשוב להתפתחות התסמונת. רקע זה מתקשר לתופעה שבה ההורים פותרים כל מצב מצוקה שהתינוק מגלה ע"י מתן אוכל. קיימת אפשרות שקרקע מולדת, הרגלי אכילה במשפחה ומערכת יחסים מסוימת מקבעים דפוס אכילה כזה.הטיפול המומלץ הוא טיפול התנהגותי ופסיכותרפיה קוגנטיבית. רצוי שהטיפול ילווה בתמיכת ההורים. 

כשל הצמיחה- ילדים שמשקלם נמוך מהרגיל ללא כל סיבה אורגנית מוכרת. התפתחותם נעצרת, אדישים, חרדים ומנוכרים. במקרים אלה יש לבדוק את מערכת-היחסים בין האם לתינוק ואת ההיקשרות ביניהם; התסמונת מוגדרת כהפרעה בהתייחסות החברתית,המתחילה לפני גיל5 ומתאפיינת בכישלון ליזום גירויים חברתיים, או להגיב להם בירידה במשקל ובעצירה בהתפתחות.כיום מתארים תסמונת זו כהפרעה בהתקשרות בין האם לתינוק. הכשל מופיע בד"כ בחודש הראשון לחיים או בגיל חצי שנה. הילד מופנה לאשפוז עקב אנורקסיה ומתגלה כאדיש חרד ומנוכר. התינוק מביע את הדיכאון התגובתי לחוסר ההתקשרות שהוא חש ע"י שפת הגוף. צ'אטור חילקה את הסיבות להופעת התסמונת ל-3:

1. הפרעות בשיווי משקל פנימי(מופיע במהלך 3 החוד' הראשונים)

2.הפרעות בהתקשרות (גיל חודשיים ל-4 חוד')

3. הפרעות בהפרה-ייחודיות (מופיע בגיל חצי שנה)

סיבתיות: לאחרונה חוקרים רבים מדגישים את הצורך לבדוק את יחסי האם-תינוק על מנת לאתר את סוג הבעיה. אבחון זה יאפשר לבנות הערכה כללית בנוגע לסוג הטיפול ובנוגע לצפי השינוי.

גורמים נוירו-אנדוקריינים: שנברג הראה את תפקיד המגע של האם עם התינוק ביצירת הסינתיזה של חלבונים.

טיפול: הטיפול נסוב סביב יצירת הקשר בין האם לתינוק באמצעות צוות רב מקצועי. האם שותפה לטיפול בתינוק בעזרת הצוות אשר מלמד אותה להיות קשובה לצרכי התינוק.

פרוגנוזה: הטיפול נמשך לאורך זמן וחשוב לבצע מעקב אחר התוצאות. במעקבים נמסר על הפרעות מאוחרות בהתפתחות בילדים אלו והן באות לידי ביטוי בהפרעות בלמידה ובאישיות.יש סבירות שחלקם יסבלו מאנורקסיה נברוזה בגיל ההתבגרות.

העלאת גירה בילדות- לעיסה ובליעה חוזרת של אותה כמות אוכל, המובילה לירידה במשקל, .לילדים הסובלים מכך אין הפרעה גופנית במערכת העיכול.התסמונת מופיעה בד"כ בשלבי התפתחות יחסי האובייקט (גיל 4 חודש' בערך) ונפוצה אצל בנים. דורשת התייחסות מיידית, מאחר וכרבע מהמקרים מסתיימים במות התינוק; לאחר שתסמונת זו אובחנה (לאחר שנשללה הפרעה גופנית) נמצאה הפרעה רגשית בקשר שבין האם לילד. במקרים רבים מדובר בחוסר תשומת לב מספקת של האם לילד. הטיפול: בשלבים הראשונים של הופעת התסמונת יש לברר את מערכת היחסים בין האם לתינוק. מדובר בטיפול משולב פסיכו דינמי והתנהגותי.

פיקה- תופעה המתבטאת באכילת חומרים שאינם מזון (שיער, בגדים, עץ וכו').ילדים אלה ממשיכים בהרגל זה הרבה מעבר לגיל שנה ולעיתים מעדיפים חומרים אלה על פני המזון הרגיל. התסמונת מופעיה אצל ילדים במעמד חברתי וכלכלי נמוך.בגיל מאוחר התסמונת נפוצה יותר אצל בנות. התסמינים מופיעים בחצי השנה הראשונה לחיי הילד וברוב המקרים נעלמת לאחר גיל3. כאשר היא נמשכת מעבר יש לחפש הפרעה מוחית או פסיכופתולוגיה שתסביר את קיומה.אין כיום דעה אחידה בנוגע לרקע הפסיכו דינמי להתפתחות התסמונת. ישנה הסכמה על הפרעה בהתפתחות הרגשית בשלב האוראלי,אך יש משקל גם לתנאי הסביבה של הילד.הטיפול צריך להינתן ע"י צוות רב מקצועי. הטיפול מבוסס על פסיכותרפיה התנהגותי ודינמי בשילוב עם האם.

אנורקסיה נרווזה- מאופיינת בירידה קשה במשקל, הפרעה בתדמית הגוף סימפטומים:הפחד להיות שמן,הפרעה בתדמית הגוף, אל וסת, ירידה במשקל מתוך יוזמה עצמית.מהלך המחלה איטי. נפוצה יותר בנערות ובעלת רכיב גנטי משמעותי.בבדיקה פסיכיאטרית מוצאים בד"כ מודע צלול כשמדובר באנורקסיה נברוזה ראשונית.אין הפרעות בחשיבה או בפרספציה.בד"כ אין הפרעה באפקט, אך לעיתים מתואר אפקט דכאוני. אין הפרעה באינטליגנציה. האל וסת לא נובע מהירידה במשקל, אלא חוקרים רבים רואים בו את הנטייה לדחיית המיניות ע"י הנערה.סימן הווסת חשוב מאוד בתהליך ההחלמה ועל כן את הטיפול יש להפסיק עם חזרת הווסת למחזוריותו, ולא עם העלייה במשקל. אצל נערים התסמונת מופיעה מוקדם יותר מבנות (אצל בנים בגיל ההתבגרות המוקדמת, בעוד שאצל הנערות היא מופיעה בגיל ההתבגרות או בגיל ההתבגרות המאוחרת) מהות התסמונת: הדיון פה הוא באנורקסיה נברוזה כתסמונת ראשונית ולא כסימפטום נלווה למחלות שונות(סכיזופרניה וכד'). סיבתיות: ישנה נטייה לראות מרכיב גנטי בהופעת התסמונת. משתנים ביולוגיים: המשתנים הביולוגיים נובעים מן ההרעבה העצמית ומהירידה במשקל. מדובר בירידה בחום הגוף,לחץ דם נמוך, גידול שיער מדולדל, ירידה בקצב פעימות הלב.ירידה ברמת הורמוני מין. 3 גישות להבנת התסמונת: קיימים הסברים דינמיים, התנהגותיים ומשפחתיים להפרעה.

  1. גישה דינמית-מתארת דינמיקה שונה ב-2 קבוצות נערות. בקבצה אחת מופיעים הסימנים בתחילת גיל ההתבגרות. מדובר בביטוי של קונפליקטים אדיפליים לא פתורים. בקבוצה השנייה הכוללת את רוב האנורקטיות, המחלה מופיעה בגיל ההתבגרות המתקדם יותר. ההפרעה היא בעיקר בשלב הפרידה הייחודית. קושי הפרידה מביא אצל החולה לקושי בהרגשת הפרדה ברורה בין עצמו ובין סביבתו ובעקבות כך לקושי בהשקעה רגשית מתאימה ולפיתוח מנגנוני הגנה של הכחשה והדחקה כלפי אפקטים ומעשים.אלו המקרים שסווגו בעבר כאנורקסיה אוראלית. 2. התפיסה ההתנהגותית- שמה דגש רב יותר על הפחד של האנורקטית מהשמנת יתר ומדגישה את התפתחות התסמונת מתוך הרגלי התמודדות בדרך אוראלית עם מצבי לחץ בינקות, בילדות ובהתבגרות.התניה זו (לכל מצב לחץ רגשי או פנימי החולה מגיב בסימפטום אוראלי) מביאה להפסקת האכילה ולפחד מהשמנה. 3. גישה משפחתית- מייחסת את התסמונת ל 3 מרכיבים. א. ארגון המשפחה-המשפחה מתפקדת בהגנת יתר בחוסר גישות ובאי פתירת בעיות.לכן חסרה הגדרת גבולות ברורים של בני המשפחה ואין אוטונמיה לכל פרט. ב. עירובו של הילד בקונפליקט הורי- הנערה נושאת עליה את כל עומס הקונפליקט בין ההורים ע"י העתקה. ג. הסימפטום כאמצעי לשליטה במשפחה- הנערה שולטת בכל בני המשפחה ע"י ההרעבה העצמית. כולם מוכנים לוותר לה ע"מ שתאכל. וכך היא משעבדת את בני משפחתה. מרכיב חברתי-תרבותי: בחברות שבהן ישנו עיסוק יתר בנושא אוכל. ממד נוסף בסיבתיות של ההפרעות אכילה הוא עצם מנהגי האכילה בתרבויות השונות, דרך האכילה ,המשתתפים וכו'..,ישנה שכיחות גבוהה יותר של הפרעות אכילה.אופן הטיפול: תלוי בשלב שבו מגיעה הנערה. בשלבים הראשונים רצוי לשלב טיפול אמבולטורי, פדיאטרי(שניהם עוסקים במצב הגופני) ופסיכיאטרי.הפסיכותרפיה לא קלה במקרים אלה(כמו בכל המקרים הפסיכו-סומטיים) שכן לנערים ונערות אלה קשה לתרגם את הקונפליקט משפת הגוף  לשפה מילולית. הפסיכותרפיה נמשכת זמן רב יותר מהטיפולים הגופניים; אם טיפול זה נכשל יש התוויה לאשפוז פסיכיאטרי.ואז הטיפול יערך במתכונת משולבת- טיפול התנהגותי+ פסיכותרפיה פרטנית.בטיפול במחלקה מושם דגש על עלייה במשקל ולא על האכילה.הטיפול המשפחתי נמשך זמן רב שכן הוא אמור להכין את הנערה לחזרה הביתה. ישנם גם אפשרויות לאשפוזים במחלקות יום פדיאטריות אשר מטרתם להחזיר את השליטה לסביבה בנושא האוכל ולהתמודד עם הצורך של האנורקטית לשליטה. במהלך הטיפול במסגרות אלה חשוב לדעת שבשלב החריף יש להימנע מפסיכותרפיה דינמית מאחר והוא מגביר את  ההתנגדות למטפל ואת החרדה. מסתמנת נטייה לראות את האנורקסיה נברוזה כמשתייכת לקבוצת המחלות האפקטיביות.הטיפולים התרופתיים נוסו ללא כל הצלחה.

בולימיה נרווזה- מאופיינת בהתקפי זלילה חוזרים (שלאחריהם הקאות או שלשולים יזומים) ובהתעסקות מוגזמת במשקל הגוף. אין שינויים משמעותיים במשקל הגוף.התסמונת יכולה להופיע לאחר תסמונת האנורקסיה.חוקרים רבים רואים בתסמונות אלה חלק מקב' הפרעות הנקראת הפרעות תלות. ישנו ניסיון לראות את התלות של נערה באוכל כזהה לתלות בחמרים האחרים (כגון טבק, סמים וכד'..)אפידמיולוגיה:גיל הופעת המחלה גבוה בכארבע שנים מזה שבאנורקסיה,ויחס הבנים-בנות הוא 1:9.תמונה קלינית:נערות אשר תפקודן המקצועי, חברתי ועם המין השני תקין יחסית. לאחר ההקאה מתלווה תחושת דיכאון ואשמה.הנערה זוללת כדי לפרוק מתח הנובע מתחושת בדידות, חרדב, אשמה ושעמום. סיבתיות: התמונת מופיעה כביטוי להפרעה תרבותית מוכרת של ניכור תרבותי, אשר קיימת באוכלוסיית מהגרים אשר נמתאים בשלב הביניים של איבוד שורשי תרבותם ללא הפנמת התרבות הקולטת. ממצאים ביולוגיים: בשלב זה לא נמצאו משתנים שיסבירו את הופעת התסמונת. (יש הסבר רפואי של כל מיני תהליכים גופניים, לא נראה לי שזה רלוונטי.)ההבדל בין האנורקטית לבולימית הוא במטבוליזם הסרוטונין. טיפול: ההמלצות לטיפול זהות למדי לאלו שבאנורקסיה.הטיפול התרופתי הוא בטריציקלים או פלואוקסטין.ההצלחות הטובות ביותר הם בטיפולים ששילבו טיפול תרופתי בפסיכו תרפיה, פסיכו דינמית או קוגנטיבית. מצבן של רוב הבנות ישתפר בתוך 18 חוד' טיפול.

הפרעות בשינה-

הפרעות אחרות בעלות ביטוי גופני- הרטבה פונקציונלית: הטלת שתן לא רצונית, יכולה להגיע בתגובה למצב דחק; הטלת צואה פונקציונלית; גמגום.

הפרעות אפקטיביות אצל ילדים ומתבגרים

3. הבסיס להפרעה דו קוטבית או דיכאונית הוא גנטי.

הפרעות באישיות

פסיכוזות

ההבדל בין תסמונת אספרגר ואוטיזם וסימפטומים של סכיזופרניה בגיל הילדות והאם הם דומים לאלה של מבוגרים,  

pdd

פסיכוזה היא הפרעה קשה בהתפתחות הקוגניציה, התפיסה, האפקט והיחסים הבין אישיים. בגלל חומרת ההפרעה, ישנן אבחנות רבות ומשתנות לכל פסיכוזה, וההגדרה נתונה למחלוקת בין החוקרים.

הנה רשימת סימפטומים המשותפים ל:

  1. הפרעה קשה ומתמשכת ביחסים הבין אישיים.
  2. התנהגיות מוזרות של היד כלפי עצמו.
  3. התעסקות פתולוגית בחפצים מסויימים.
  4. התנגדות והתערערות משינויים בסביבה.
  5. תגוות מוגזמות ומוזרות לגירויים.
  6. חרדה מוגזמת ולא הגיונית. לעיתים במצב שיש סיבה לפחד, הילד לא מפחד ולהפך.
  7. הפרעה בתנועתיות, חוסר תנועה, חזרתיות או תנועות מוזרו.
  8. הפרעות בשפה.
  9. הפרעות בתפקוד האינטלקטואלי.
  10. סימנים זהים לסכיזופרניה של מבוגרים. הפרעות בביקורת המציאות, הזיות, מחשבות שווא, חשיבה אסוציטיבית ומשיחית.

המחלוקת בין החוקרים היא לגבי החלוקה בין הפסיכוזות השונות. בפרק זה תוצג חלוקה מסויימת.

ההפרעה מופיעה בגיל הרך. חוסר ביחסי גומלין עם הזולת ובקשר עין, היד לא מושיט את ידיו שיקחו אותו, אין התנהגויות חיקוי ומשחק, הדיבור אינו מופיע ובמקומו מופיע אקולליה(?) ומוטוריקה סטריאוטיפית.

התחומים הפגועים הם:

היחסים החברתיים, כבר מהימים הראשונים ניכר חוסר עניין במבוגר, חוסר זיהוי דמויות מוכרות וחוסר עניין בקשר.

התיקשורת, התחום שבדרך כלל מביא הורים לאיבחון. אין מיומנויות שפה, אין דיבור בעל משמעות.

הקוגניציה,  75% סובלים גם מפיגור שכלי. אך ההתנהלות שונה מפיגור רגיל, ישנם קטעים לא צפויים של ידע ברמה גבוהה ויש קושי עמוק בחשיבה מופשטת. יש עדיפות למטלות ביצועיות מאשר לסמליות.

ההתנהגות, הילד לא מתייחס למבוגרים, וכן מתייחס לאובייקטים שונים. גם חלקים מגופו של המבוגר יכולים להיתפס כאובייקטים נפרדים שהילד יכול להיקשר אליהם. הילד מגיב באדישות לכך שהוא נשאר לבד, ולהגיב בהיסטריה משינוי מיקומם של חפצים. יש מחיאות כפיים חזרתיות והליכה על קצות האצבעות.

ההתפתחות, חוסר רציפות בהתפתחות. גם בקצב השונה של התפקודים וגם בשלבים שונים של אותו תפקוד.

תופעות נלוות: אפילפסיה.

התפתחות המחלה: האדם הבוגר יכול להיות ממפגר מנטלית ותלוי לחלוטין (60-70%) ועד מעורה בחברה ועצמאי (15%).

אבחנה מבדלת: 

סכיזופרניה של ילדים, גיל המחלה (באוטיזם מוקדם מאוד), ובאוטיזם יש הפרעות במוטוריקה ובקוגניציה.

חירשות, יש רצון בקשר חברתי.

תסמונת אספרגר, בשניהם הפרעה חברתית. רק באוטיזם ליקוי בקוגניציה והפרעה בהתנהגות.

הפרעה התפתחותי מפושטת, מתחילה בגיל מאוחר יותר לרב (30 חודש) ואין בה תסמונת אוטיסטית מלאה.

אפזיה קטלנית (הפרעה בהתפתחות השפה), פה אין שפה אך יש קשר עין ומחוות גוף.

סיבתיות:

בעבר ויש חוקרים שגם היום נטו לראות את הגורם בדינמיקה פתולוגית ביחסי הורים – ילד.

היום נוטים יותר לחשוב שמדובר במחלה שהסיבות שלה לא ידועות, אך היא קשורה לנטייה מולדת.

משתנים גנטיים: כנראה שיש קשר גנטי למחלה.

משתנים ביולוגיים: לא ברור אם יש. יש תאוריות שטוענות שהגורם הוא סיבוכים בזמן ההריון.

טיפול: ביו ניסיונות אנליטים ותרופתיים רבים שנכשלו. הטיפול כיום מתמקד בגורם החינוכי וההתנהגותי תוך שימת דגש על ההפרעה הקוגניטבית והשפה; הטיפול התרופתי נוסף כטיפול סימפטומטי בלבד. מטרות הטיפול באוטיזם: 1. פיתוח הקוגניציה, השפה והחברותיות. 2. פיתוח הקריאה. 3. הפחתת הנוקשות והסטריאוטיפיות. 4. הכחדת התנהגויות לא מתאימות. 5. הפחתת המצוקה המשפחתית.

פסיכוזות גיל ההתבגרות

ילדים ומתבגרים במצבי דחק

כדאי להתמקד במאפייני הפרעה תגובתית למצב דחק, pdd

 


Locations of visitors to this page