פרק ח'
הגורמים להתפתחות בעיות תלויות אלכוהול ואלכוהליזם (טייכמן)
התנסות במשקה אלכוהולי והתפתחותם של דפוסים של שתייה בעייתית ואלכוהוליזם, אינם מתפתחים כתוצאה מהשפעה של גורם אחד ויחיד. השתייה המהנה, וכך כם השתייה הבעייתית והאלכוהליזם מתפתחים תוך כדיי השפעות רבות ושונות. גורמים רבים כמו גנים שונים או תצורות שונות של הדי.אן.איי המרכיב את הגן, גורמים ביולוגיים, נפשיים, משפחתיים וחברתיים, חוברים יחדיו ומשפעים על התפתחות השתייה הבעייתית והאלכוהליזם או על מניעת התפתחותן של תופעות אלה.
*** למעשה זןהי כל מסקנת המאמר שבה להצביע על גורמים שונים כמו גנטיקה, תורשה, סביבה, כולם משפיעים אחד על השני ויוצרים תנועה מעגלית להתמכרות לאלכוהול והתלות בו, או מניעת התלות. ***
אחת מדרכי ההתמודדות עם השונות בהגדרות ובציאור המשתנים על מנת לאפשר השוואה של ממצאי המחקרים הבודקים הפרעות התנהגותיות כאלכוהוליזם, שיש להן תורשה מורכבת, היא גישת הסף, או מודל הסף. מודל זה מניח שסיכוייו של אדם לפתח אלכוהוליזם נקבעים ע,י מכלול מצטבר של גורמיי סיכון (גנטיים ו/או סביבתיים). ככל שגורמי הסיכון רבים יותר, כן הסיכוי לפיתוח בעיות תלויות אלכוהול או אלכוהוליזם גדול יותר. מודל זה, מניח שסיכוייו של אדם שסך כל גורמיי הסיכון שלו הינם מעבר לסף לפתח אלכוהוליזם או בעיות תלויות אלכוהול הינם גדולים. למשל, סיכוייו של אדם לפתח אלכוהוליזם גבוהים מאוד כאשר שני הוריו הביולוגיים אלכוהוליסטים, שאומץ ע"י מאמצים אלכוהו' ושגדל בסביבה חברתית (מחוץ למשפחה) רוויות אלכוהול ומעודדת שתייה. לעומתו, אדם שהוריו אלכוהוליסטים, אך גדל בסביבה חברתית המעודדת הינזרות, סיכוייו לפתח אלכוהוליזם או שתייה בעייתית נמוכים יחסית למרות המטען הגנטי, שכן סך כל גורמיי הסיכון קטן יחסית.
כל המחקרים שמוצגים במאמר בפרק זה, מאששים את התרומה המרכזית של הגורמים הגנטיים להתפתחות השתייה הבעייתית והאלכוהוליזם אצל גברים ונשים כאחד.
אלכוהוליזם נחשב לתופעה המושפעת ממספר גנים לא ידוע הממוקמים באיזורים שונים בשרשרת הדי.אן.איי. תחום מחקר חדש יחסית, במחקר בגנטיקה מולקולרית, מתמקד, בין השאר בזיהוי הגנים וקטעי הד.אן.איי המאפיינים בני אדם או בעלי חיים, המתמכרים לאלכוהול. המחקר בתחום האלכוהול מיישם שתי גישות עיקריות לזיהוי הגנים המאפיינים אלכוהוליזם. האחת מחפשת קשר סטטיסטי מובהק בין סמן גנטי מסוים לבין בעיות תלויות אלכוהול או אלכו'. האחרת מחפשת את המיקום של קטע או קטעי הד.אן.איי על פני הכרומוזומים. איתור מוקדם של סמן גנטי ברור ומיקומו חשוב לצורכי טיפול ולאיתור מוקדם של בני אדם הנמצאים בסיכון לפיתוח בעיית תלות באלכוהול ואלכוהוליזם, וכן מניעת התפתחות הבעיה. לגורמים הגנטיים ישנה תרומה משמעותית להתפתחות האלכו', אולם הנתיב לאלכהו' ולבעיות תלויות אלכוהול, תלוי גם באישיות האדם (שבחלקה נתרמת גם מגור' גנטיים), ומושפע מדפוסי הורות מלידה ועד להתבגרות, מגור' סביבתיים ותרבותיים אחרים, וכמובן גם מתהליכים ביולוגיים הקשורים ליכולתו של האורגניזם לפרק את האלכוהול ולסלקו מהגוף. – תהליכי המטבוליזם-האלכולהול מפורק בכבד ע"י שני אינזימים ADH ו- ALDH, הפועלים זה לאחר זה. אצל כל אדם הגוף מגיב בצורה שונה לכניסת האלכוהול אל גופו, וזה מתבטא בתחושת ערפול או שיכרון בטרם האדם משתכר לחלוטין. לתחושה זו תפקיד מניעתי, להפסיק לשתות בטרם ישתכר. על בסיס תצפיות קלינות הועלתה ההשערה שהרגישות לאלכוהול ולתחושת היכרון אצל ילדי אלכוהוליסטים פחותה בהשוואה לבני אדם אחרים. השערה זו אוששה. העידר מנגנון מטבולי הגנתי זה עלול להביא את האדם לידי שתייה יתרה ופיתוח בעיות תלויות אלכוהול. תגובת ההסמקה, בדומה לכך, המופיעה לאחר שתייה מזערית של אלכוהול, בקרב ילדי אסיה. תגובה זו מלווה בחרחורות, כאבי ראש ובחילות. תגובה זו מופיעה אצלם משום שאחד האנזימים שמסייע לגוף לפרק ת האלכוהול אינו פעיל אצלם. ריכוז האלכוהול וברקמות הדם אצלם גדל במהירות ולכן נמצא אצלם שיעור קטן של אלכוהוליסטים.
נצמא קשר ברור ומוכח בין פעילותה של מערכת העצבים המרכזית, ובעיקר מערכות הנויורוטרנסמיטורים- הדופמין, הסרוטונין והאנדורפין (האופיאט הטבעי)- לבין שתייה בעייתית.
הקשר בין הגנים לצריכת אלכוהול אינו חד סטרי. צריכת אלכוהול ברמות גבוהות, תתפתח סבילות למשקה ולאיכויותיו המשכרות והרעילות. הסבילות מבטאת שינוי בתפקוד הגנים, הנגרם כתןצאה מנוכחות ממושכת של האלכוהול באורגניזם.
שר Sher-, בספרו על ילדי אלכוהוליסטים, מניח שתכונות אישיות, בחלקן תורשתיות ובחלקן התפתחותיות, אינן תורמות באופן ישיר להתפתחות האלכוהוליזם, אלא הינן משתנים התווכים בין המטען הגנטי של האדם לבין הסיכון להתמכרות לאלכוהול.
בתחום הנוירולוגי, הנחתם של החוקרים הינה שההתמכרות מתפתחת, או לפחות מושפעת, ע"י הבדלים שאינם ברורים עדיין בתפקודה של מע' העצבים המרכזית. המחקר בתחום זה עסק בגברים בלבד, אולם החוקרים מניחים שהפעילות החשמלית של המוח עשויה לשמש סמן ביולוגי נוסף באיתור ילדים בסיכון בקרב האוכלוסייה של ילדי האלכוהוליסטים.
ממצאי המחקרים: ככל שארוע הוא בעל מטען משמעותי וחריף יותר, כן גם הסתברות להישנות השתייה רבה יותר. ככל שהחשיפה לארועים השליליים והטראמתיים חריפה וממושכת יותר, כך הסבירות לצריכת אלכוהול ולהתפתחות התלות בו גדלה. מתבגרים הנחפשים לאירוע לחץ חריף נוטים לצרוך אלכוהול בכמויות ניכרות. לעומת זאת, השפעת מצבי הלחץ על שתיית האלכהול פחותה אצל מבוגרים ואינה גורמת להתפתחות באלכוהוליזם. הנטייה לצרוך כמויות גדולות של אלכוהול בצמבי לחץ נמצאה מושפעת מגורמים משפחתיים גם כן. בעשור האחרון, עם התגברות המודעות הציבורית והמדעית לתוצאות מתמשכות של חוויות טראומתיות ולשכיחותן של הפרעות פוסט טראומתיות כרוניות, מעמיקה גם המודעות לקשר שבין הפרעות אלה לבין צריכת אלכוהול ובעיות תלויות אלכוהול. ניתן לחלק את בני האדם לשתי קטגוריות רחבות: האחת כוללת בני אדם שדפוסי ההתמודדות המאפיינים אותם מעידים על חיפוש דרכים חלופיות, ניסיון לפתור את בעיותיהם, התמודדות פעילה עם הבעיות. השנייה כוללת את בני האדם שהתמודדותם מתאפיינת בהימנעות ובריחה מהתמודדות, בהסתגרות, בדפוסי התנהגות המכוונים להימנע מפגיעהוכאב, וללא ניסיון לפתירת הבעיות. השתייה מרחיקה אומנם, באופן זמני, את תחושות החרדה ואת הרגשות השליליים, אך לטווח ארוך יותר, אין היא פותרת בעיות ואינה מחסלת את מקורות הלחץ. מצב זה יוצר מעגל קסמים של לחצים הולכים וגוברים, כישלון בפתירת בעיות מציאותי, וחיזוק דפוסי ההימנעות מרגשות שליליים ע"י צריכה מוגברת של אלכוהול. הקשר בין צריכת האלכוהול והכמויות שנצרכו אצל מכורים בטיפול אופיינו ע"י סגנון התמודדות המנעותי. מעניין שקשר זה נמצא כבר בגיל ההתבגרות, תקו' החיים המכרעת להתפתחות הזהות האישית ולהתגבשותה ולעיצוב דפוסי ההתנהגות ככלל ודפוסי ההתמודדות בפרט.
מחקרים התפתחותיים שונים מעידים שכבר בגיל שלוש אנו יכולים לזהות תהליכים התפתחותיים המנבאים שתייה בעייתית בגיל מאוחר.
המרכיב המרכזי בגישות תיאורטיות אלה הוא שהמועדות הגנטית והמבנה הביולוגי הינם תנאים הכרחיים, אך לא מספיקים, לתחילת התפתחותו של אלכוהוליזם. גורמים אלה- רגישות תורשתית לאלכוהול, מזג, בעיות קוגניטיביות וכדומה, קובעים את דרגות הסיכון והמועדות לאלכו', אך כל עוד התנאים הסביבתיים אינם מעוררים התפתחות של דפוסי התנהגות המובילים להתפתחות אלכו', לא יפתח האדם אלכוהוליזם.