מבגרות לזקנה - תאוריות

Back to materials website


תיאורטיקנים שונים

קוסטה ומקרה: הנחה של שיילוב של יציבות ושינוי.

ווינבורן ווינשטוק: מדברות על הסלף של האדם.   על זההות של הסלף: תפיסה עצמית, מטרות אישיות, ערכים,ף אמונות, מוטיבציות, קשרים בינאישיים, , תפקידיםמ חברתיים.  הן אומרות שכל אירוע  יכול להשפיע על האדם אבל זה תלוי באינטרפרטציה שלו. נתנו צורות התמודדות שונות. מורטוריום וכל זה.

 לוינזון:  הראשון שנתן את החלוקה לשלבים של מבוגרים.  תיאוריה מיוחדת לגברים. חילק לתת שלבים.  מתייחס למעבר כמשבר לעומת אריקסון שמתייחס כמשגר.

 
17- 22  -  מעבר לבגרות מוקדמת. מלווה במתח כי: א. פרידה מהורים  ומצד אחד פרידה ומצד שני חיבור. מצד אחד עצמאות ומצד שני מחויבות. ב. פרידה מקשרים חברתיים  ג. עיצוב מבנה חיים אנחנו מתכננים את חלום חחינו. עם מי להתחתן וכו' אצל נשים יותר בעניין משפחה . גברים- יותר קריירה.

22- 28 תת שלב של כניסה לעולם הבגרות בדיקה ויישום של התוכנית במבנה החיים. מנטור ואישה.

28-33 : כניסה לגיל ה30- עיסוק יותר במשפחה ובעבודה. ילדים קטנים. לפעמים מתחים בין תפקיד כלכלי למשפחתי.

33-40: התיישבות . התישיבו במקום העבודה . יותר קירחים, מעוגלים.

גיל 40-45 סקירת ההתקדמות מהבגרות המוקדמתמה עשיתי עד כשיו וכו'.

45- 50  שאלות יותר מהותיות: עלומים מול זקנה,  הצלחות מולת כשלונות, גבריות מול נשיות. יחיד מול ביחד.  50-55  יותר תהליכים פיזיולוגים. 55-6- . הפסגה של אמצע החיים. : הכרה השלמה עם המגבלות הפיזיות והבריאותיות, הכרה עם העובדה שבן תמותה. צדדים חדשים בסלף שלי: גבריים ונשיים  הערכה מחדש של קשרים עם בת הזוג. אורנטאציה חדשה של עבודה וקריירה.

 

אריקסון פיתח שלבים מעבר להתבגרות. שלשוה אחרונים מתוכם למבוגרים.

אינטימיות מול בידוד. אינטימיות: 1. הדדיות של התייחדות.  2. בן זוג אהוב למטרות רציניות לחברה. 3. בן המיו השני 4. אמון ההדי ושת"פ. 5. פעולה יחד לוויסות מחזורם של עבודה והולדה. 6. מכוונים להבטיח לצאצאים התפתחות תקינה

פוריות מול קיפאון- שלב אמצע החיים. חשוב מאוד להיות פורה בשביל הסלף  ומי שאין לו משפחה לא ממש את עצמו. לאמץ ילד.

שלמות מול ייאוש- אינטגרציה מול ייאוש.  שלמות, שלווה, אהבה פוסט נרקיסטית , אין חרדה מהמוות, מעורבות חברתית.

יונג: אינדבדואציה של מבוגר.( בבגרות האמצעית) : דחפים ליבידאנים, התבוננות פנימית- בודק מה עשה ומה לא. אינדבדואציה עושה מה שטוב לעצמי ואני מרגיש בטוח עם זה. עיקרון ההשלמה -  כל צד צריך להשלים את החלק החסר אצלו.

יונג בתוך קרון: אנימה ואנימוס. ארכיטיפים  אנ

נויגרטן : מעבר לא רק כמשבר. אדם מתחתן- זה לא משבר. אם לא מתחתן- זה משבר. זה נורמות חברתיות שמכתיבות  ציפיות חברתיות עפ"י גיל ומין.

מדברת על שעונים: שעון חברתי, שעון אשי פנימי, שעון ע,פ אירועים אישיים. ( אישה כבר בהיריון אז מתחתנים)  
העבודה זו משימה חברתית- ציפיה של היברה שאנשים יעבדו.

פונקציות חשובות: אינטימיות, הורות, בניית תפקידי עבודה .

בבגרות האמצעית יש  התייחסות שונה לזמן . הסתכלות על הזמן שנותר וציפיה לממש אותו כהלכה.

הנדריקס: אומר לא לאלץ בכוח  צעירים להתחתן ולתת להם את הזמן של ההתלבטות. בשל תוחלת החיים הארוכה יש תזוזה בגיל והצעירים מתחבטים יותר.

הויגהרסט: בגרות מוקדמת- בחירת בן זוג, ללמוד לחיות איתו טוב בנישואין עצמם, להקים משפחה ולגדל ילדים. להשיג אמצעי קיום כלכליים

בגרות אמצעית- צריך- להשיג: אחריות אזרחית וחברתית, סטנדרטים כלכליים למשפחה, לעזור למתבגים להיות מבוגרים ומאושרים. להתקשר לבן זוג באופן הוליסטי- זוגיות עמוקה יותר. לפתח תרבות של שעות פנאי, לקבל ולהסתגל לשינויים הפיזיולוגיים, להיערך להתמודדות עם הורים מזדקנים.

שרז: לאורך כל החיים 3 משימות חיים עיקריות: לפרט ולמשפחה:

  1. אינדבודאציה מול תלות הדדית. ב. קרבה מול מרחק ג. אחריות עצמית מול אחריות קולקטיבית. שירז מחקת ל7 שלבים את הבגרות.

גליק וקסלר: בנוסף לאינטימיות והאוטונומיה יש עוד מטלות. קסלר דיבר על משפחות בעייתיות.  כשבני זוג מתחתנים הם גם מגדירים ציפיות הדדיות.

  1. מבנה כוח, ( רצוי שהכוח יתחלק בין שני בני הזוג.) , ב. אוטונמיה,  ג. דפוסי תקשורת עם דגש על היזון חוזר ברמות שונות. ד. דפוסי מו"מ. קבלת החלטות  בצורה דמוקרטית. שותפות. עידוד לשמוע דעות שונות.

שטרנברג: משולש האהבה: אינטימיות,תשוקה , מחויבות הדדית.

רוגרס:

4 גורמים לאינטימיות: מחויבות הדדית, תקשורת בעלת משמעות, ציפיות הדדיות, התפתחות זהות של כל אחד מבני הזוג.

מלאך פיינס אילה: שחיקה בנשיואים . הגדרה של שחיקה- תשישות רגשית וגופנית כתוצאה מעומס נפשי מתמיד כתוצאה מפער בין הציפיות לבין חיי היומיום. התאהבות  נוצרת גם מתכונות אישיות , הופעה , עמדות וגם מעירור רגשי, חוויות ילדות רקע חברתי מצב רגשי זמני.נורמות חברתיות. דימויים רומנטיים ( שמופנמים אצלנו מהילדות) מסנני אהבה . חשוב להגדיר מחדש ציפיות בחיי נישואים זה מונע שחיקה וחשוב השורשים והכנפיים.

בואן: משולש רגשי . אישה בעל, גורם שלישי.

כדי למנוע שחיקה ושהמשפחה לא תתפנה חצלע שלישית- 1. תקשורת פתוחה 2. מערכת קרובה ומשמעותית 3. פעילות משותפת 4. טיפוחנ הזוגיות 5. אינדבדואל של בן הזוג השני 6. גיוון.

בוהן וסקארף: אנשים בוחרין בן זוג שדומה להם ברמת המובחנות.

סקארף:  מדבר על דיפרנציאציה . ככל שאדם שתול באנחנו של הוריונ יהיה יותר תלוי בהם ומערכת הנישואים שלו תהיה פחות גמישה.

פרדוקס: גם אינטימיות וגם אוטונומיה לא טובים להם.יויו. הזדהות השלכתית: אף אחד משני בני הזוג לא יכול להכיל בתוכו את שני הצדדים של אוטונומיה ואינטימיות. קיטוע מודע- כמו הזדהות השלכתית אבל יש מודעות ונכונות לדבר על הדברים לא בזמן סערה. אמביוולנטיות יש הכלה של הצדדים השונים, אבל עדיין זה מרגיז אותי.

אינטגרציה: השלמה . יכולת להכיל את הצדדים השונים.

נוימן: הלימה בין התכונות של האדם לתכונות שהמקצוע דורש. אדם בודק: מיומנוית של העיסוק, יחס לסמכות ולמרות, קשרים אישיים עם עמיתים, תנאי קידום של תפקיד.

אוונס וברטלמויי: 5 דפוסים של יחסים בין בית לעבודה: גלישה , עצמאות, עימות, אמצעי, פיצוי.

 

דוגלס הול: תיאר התמדדויות של מתח בין תפקידם: יוזם- מאציל סמכויות, מגיב- מפחית מעצמו עומס. מסתגל- לוקח על עצמו הכל.

גיליגן: דפוסי תגבוה של נשים שמשפיעות על התעסוקה שלהם: תלות- עצמאות, התמקדות במשפחה  או בעבודה.

 

גיליגן, הורני, דודורו . מתנגדות לפרויד ביחס לנשים. זהות הפסיכולוגית נגד הטענה של אי גבריות

.  פיאזה ופרויד טענו שהמוסר לקויניותר.

גיליגן: המוסר של נשים הוא יותר על אכפתיות, גברים- יותר חופש הפרט.

איילין רובין ודבורה טנן: הבדלים בסגנון היקשרות של נשים, בסגנוןתקששורת, בעצמאות, בקבלת החלטות.

הרבט מיד:אינטראקציה סימבולית: הקשר בין הגרבים והשנים-חילוים של סימבולים. תהליך של משמעויות כל החיים- כולל תהליך חיצוני בין איש- אינטר פרסונל ותהליך פנימי- אינטרה פרסונל. סלף שנבנה במהלך החיים עם אינטראקציה של אחרים. מכיל את הI ואת הme/

ניצה אייל: אינטליגנציה זורמת- טהורה. מתוך פעולות המוח. על בסיס החושים.  אינטליגנציה מגובשת- נרכשת ע"י ניסיון, חינוך, השכלה. המגבושת עולה עם הגיל והזורמת יורדת.

לומרנץ וניצה אייל: סיכום תהליכים פסיכולוגיים שעוברים באמצע החיים. : שינויים בפרספקטיבת הזמן, מודעות לשינויים פיזיולוגים להזדקנות ולמוות. פני מיתיות, אינדבדואציה, עריכת חשבון נפש.

ארלין: ממציאים בעיות בבגרות האמצעית. ( לעומת פיאזה )

שיהי: שינויים פסיכולוגים שאנישם עוברים באמצע החיים: תחושת מורטוריום, התפכחות מחלום וחיפוש אחר אותנטיות. השלמה והסתגלות למצב בחדש. יש התלבטות שחשובה כדי שהשינוי לא יהיה דרסטי.

גוטמן: כמו יונג על עיקרון ההשלמה רק קורא לזה תיאורית ההצלבה. לאישה סגנון שליטה פסיבי אקוטמדטיבי ולגבר סגנון שליטה אקטיבי.

נרדי: גבריות נימינזם. השלכות מעשיות מהתיאוריה של קרון.

שיפרה דיאור: הבדלים באמצע החיים. נשים עושות יותר שינויים מגברים . נשים יותר אופטימיות מגברים, נשים יוצתר אנדדרוגבניות.

וולניג: גם מתבגרים וגם הורים עוברים תהליכים זהים באמצע החיים: משבר זהות, מיניות, חזות חיצונית, תלות עצמאות,  הורים צריכים להיות עם תקשורת טובה , לא ללחות על מתבגרים, חיזוק קשר בינ דורי.

 

מאמר של שמפחה כקן שיגור . על תת מערכת של הוריעם ומתגייסים. דילמות : תלות עצמאות, גאווה מול פחד, שינויים בחלוקת התפקידים במשפחה, שינו ביחס האחים, ניהול החיים לפי החיים של החייל.

התמ ודדויות שונות של משפחותצ: התלכדות סביב הבן. שיווי משקל, מתפרקות.

דורקביים. יחסים אנכיים, יחסים אופקים,ף יחסים אופקיים שוב בטיפול בהורים

 

רבינוביץ: זקן במה , ואיך. לבדוק צמימד ביולוגי, תפקודי, הכרתי קוגנטיבי, רגשי, חברתי.

פרנקל: לוגו תרפיה.

קלארק ואנדרסון: משימות לזקנה בריאה : מודעות וקבלת שינויים פיזיים בגוף, הגדרת מחרחב פיזי ונפשי מחדש.  הערכת אמות מידה חדשות, גיבוש מטרטות וערכים בחיים. מציאת מקורות חלופיים לסיפוק צרכים.

 

רייפ וזינגר: קבלה עצמית וקבלת העבר, קשר חיובי לפחות עם אדם אדח, אוטונומיה בקבלת החלטות עלך החיים, שליטה מגבירה אוטונומיה, מטרות ברורת בחיים, תחושת התפתחות מתמדת.

תיאוריה של באלטס: סלקטיב, אופטימיזציה, פיצוי.

 

לילי פינקוס: אלמנות- דפוס של שווינויות, הזדהטת השלכתית, הזדהות משליכה.
Locations of visitors to this page