חזרה לאתר הראשי

התמודדות עם מצבי משבר וטראומה- ד"ר רחל דקל - מחברת 2009


שיעור 1,

שיעור 2, כ”ז אדר, 23.03.09

תפיסת האירוע חשובה מהאירוע עצמו.

משבר:

רוברטס (Roberts) – משבר הוא תקופה של חוסר איזון שנחווה כתוצאה מאירוע או מצב שיוצר בעיה משמעותית שאיננה ניתנת לפיתרון ע”י שימוש באסטרטגיות התמודדות מוכרות. האדם תופס את האירוע או המצב כמשהו קשה עבורו ובלתי אפשרות לניהול, התמודדות, מרגיש שאין לו מקורות ויכולות להתמודד עם זה. הגדרה זו נותנת הרבה מקום לחוויה הסובייקטיבית של משבר. יש שונות ביו אנשים בהתמודדות עם אירועים משבריים (חיצוניים ו/או פנימיים), לכן אנחנו לא מתייחסים לאירוע אלא לתגובות אליו.

ההבדל בין תגובות משבריות ראשוניות ובין משבר נעוץ בעוצמת התגובות, היכולת להתארגן. אנשים לא יכולים להישאר במשבר לאורך זמן והם מנסים להגיע לאיזון. המטרה שלנו היא ליצור איזון אופטימלי שיתאים לכל המשפחה ולכל רמות התפקוד – רגשי, מחשבתי, התנהגותי וכו'.

יש משברים שהם פתאומיים (יחסית) שא”א לצפות אותם, לעומת זאת יש משברים התפתחותיים – אירועים שרב האנשים עוברים אותם כחלק ממעגל החיים ועבור חלק מהאנשים הם נחווים כאירועים משבריים, כמשהו שאי אפשר להתמודד איתו ולהגיע לאיזון מחדש (לדוג' – דיכאון לאחר לידה, במקרה כזה אם האם לא מצליחה להגיע לאיזון אנחנו נתערב). כשאירוע הוא יותר מקובל תרבותית יותר קל להתאושש ממנו. כשאירוע הוא פחות מקובל והחברה תופסת אותו כשונה יש יותר סיכוי שהוא יוביל למצוקה.

תגובות שאנשים חווים בעקבות משבר – חוסר תקווה, אשמה, בושה, למה זה קרה דווקא לי?, הכחשה, הסתרה. יש מגוון גדול, רצף של עשיית יתר עד חוסר עשייה, מהסתרה ועד דיבור מוגזם וכו'. רב האנשים מצליחים להתארגן ולהגיע לרמת איזון מסוימת, חלק מרגישים שהם לא מצליחים להגיע לאיזון גם אחרי שעוברת התקופה הראשונית ואז אנחנו נצטרך להתערב.

מי מגדיר אדם במשבר? לא תמיד מה שנראה לנו מבחוץ כחוסר התארגנות נחווה ע”י האדם עצמו כמשבר (יכול להיות שלי נראה שמישהו 'עושה יותר מדי' אבל בשבילו זה מתאים ונכון להתמודדות, במצב זה אני לא אכפה התערבות). רק במצב שבו זה פוגע באנשים אחרים (כמו אישה לאחר לידה שחוסר תפקוד יפגע בתינוק) אנחנו נתערב גם אם האדם לא חושב שהוא במשבר.

הפרשנות למה נחשב אדפטיבי ולא אדפטיבי תלויה גם בתרבות ובסביבה.

אנשים לא יכולים להישאר בחוסר איזון לאורך זמן. משך הזמן יכול להיות תלוי בסוג המשבר ובעוצמתו. אנחנו נרצה להתערב כדי למנוע התדרדרות ומצב כרוני. יש איזון ויש פיתרון של המשבר. בהתחלה צריך לעשות משהו כדי להביא לאיזון. איזון זה מתאים לתקופה מסוימת, מפחית את המצוקה ומקל על ההתארגנות אבל לאו דווקא פותר את הבעיה. בשלב השני ננסה למצוא איזון שיהווה סוג של פיתרון, רמת תפקוד (התנהגותי, רגשי ומחשבתי) מקסימאלית.

כשנראה מישהו במצוקה גדולה נציע לו עזרה בהשגת האיזון ובהפחתת המצוקה. אנחנו מניחים שאנשים יהיו מוכנים לקבל עזרה כשהם במצוקה גדולה. ננסה לעשות את ההתערבות כמה שיותר נגישה כי לאדם במשבר יותר קשה לגייס אנרגיות ולהיעזר.

האם יש מה להרוויח ממשבר? בשנים האחרונות מנסים לקדם את התפיסה שמשבר יכול להיות הזדמנות ללמידה, לצמיחה, לגדילה. צריך להיזהר עם זה ולהתאים לאדם שחווה משבר ולתהליכים שהוא עובר.

אנחנו צריכים לזכור שקיימת גם אופציה כזאת, של התחזקות ממשבר וזאת לא תהיה בריחה מהתמודדות, זה חשוב בהערכה ואבחנה של משבר. בנוסף, בטיפול באנשים שחווים משברים אנחנו רוצים לחשוב יחד איתם האם יש דברים שהם גילו על עצמם או על החברה, דברים שחיזקו ויחזקו אותם. חשוב לשמוע את זה וחשוב לשאול על זה.

'צמיחה פוסט-טראומטית' – אנשים אחרי אירועים קשים אומרים למדתי משהו, גדלתי.

Myer – הערכה (assessment): כשמעריכים תגובות מעריכים תגובות רגשיות, קוגניטיביות והתנהגותיות.

הערכה ואיסוף אינפורמציה צריכות להיות יותר ממוקדות וטובות כי הזמן קצר, זה לא אירוע כרוני ולרוב לא הכרנו את האדם לפני המשבר.

בהערכה נשים לב לרגש המבוטא ולרגש המדובר – מה האדם אומר שהוא מרגיש ומה הוא משדר. נרצה להסתכל על שפת הגוף כי תיתן לנו הלימה בין הרגש למדובר, תראה לנו דברים שהאדם לא אומר, מידע פיזי שמעיד על התארגנות, נינוחות, דריכות ומצוקה. צריך להיזהר ולזכור שיש שוני בין אנשים ותרבויות במראה חיצוני ולא לבסס את כל ההערכה על זה.

אנחנו מנסים לזהות את הרגשות הדומיננטיים של האדם ואת עוצמתם, עד כמה הם חריפים.

דרך נוספת לזיהוי רגשות היא לשאול, “האם מה שאתה מתאר הוא כעס גדול?”, לפעמים אדם לא יודע לשיים את הרגשות שלהם ואנחנו רוצים לעזור להם במיקוד והתארגנות, בזיהוי רגשותיהם. יש אנשים שלא מספרים בצורה גלויה על הרגשות שלהם בגלל בושה, אשמה וכו'. המטרה היא לשמוע, לשיים וגם לתת לגיטימציה למגוון של רגשות שעולים בעקבות משברים. לגיטימציה זה קודם כל לשמוע ולתת לאדם לדבר, אח”כ צריך גם לפתוח אופציות לרגשות שלא נאמרו, לתת להם לגיטימציה להכל, לכל הרגשות המאיימים והמפחידים. מתן לגיטימציה תלוי גם בתגובות המטפל – המילוליות ושפת הגוף, צריך להיזהר שלא לשדר למטופל אי-נוחות וחוסר קבלה ולגיטימציה של דבריו.


שיעור 3, ה ניסן, 31.03.09

ההערכה צריכה להיות מהירה ומדויקת ולהיעשות במיומנות כדי לזהות את חומרת המשבר ואת יכולת האדם וסביבתו להתמודד איתו וכדי שנוכל להציע התערבות מתאימה ולהקטין את הסיכוי לאלימות ואובדנות.

הערכה:

הערכת התגובות הרגשיות – תרבויות שונות מבטאות רגשות שונים באופן שונה, אנחנו צריכים להיות פתוחים לאופציות השונות. הרבה פעמים אנחנו מצפים למשהו מסוים וכשהוא לא קורה אנחנו שואלים שאלות – אולי הוא לא יודע איך להגיב, אולי הוא מכחיש, אולי זה בסדר?

אנחנו לא מתווכחים עם הרגש של האדם, אנחנו צריכים לחשוב על תגובה שתיתן לגיטימציה לרגש מצד אחד ותארגן את האדם ותציב גבולות מצד שני.

שלוש קבוצות של רגשות:

כעס ועוינות:

הרבה פעמים מאחורי הכעס יש עצבות, חוסר אונים, פחד, בדידות וגם את זה אנחנו רוצים לשמוע. יש חשיבות גם לסטינג בו מתפרץ הכעס – בחדר, בחוץ, עם אנשים אחרים. חשוב לשדר את הביטחון, לשמוע את הרגש אבל לכוון אותו לגבולות המתאימות, 'בוא נלך למקום אחר ושם נוכל להמשיך לדבר'. האדם לא פנוי לנהל איתנו דיאלוג הגיוני. ברגע שמארגנים את הכעס ומציבים גבולות ומרגיעים קצת אפשר לנהל שיחה.

אם אנחנו מרגישים שהפונה מסוכן לנו כי יש לו רקע של אלימות במשפחה או כלפי עובדים, אנחנו צריכים להתארגן מלכתחילה אחרת – לחצני מצוקה, דלת פתוחה, אדם נוסף בחדר וכו'.

המטרה שלנו היא לזהות מה הרגש הדומיננטי ומה עוצמתו. רגשות אנחנו יכולים לזהות ע”פ תגובות של כעס, בכי וכו'.

חלק מההערכה היא לעזור לאדם להבין מה הוא מרגיש. דרך אחת היא לשיים את מה שהפונה אומר – 'האם מה שאתה מספר מבטא כעס?', 'נראה לי שאתה מבטא המון עצב'. צריך לכוון אבל בעדינות. דרך נוספת היא לספר להם איך אנשים מגיבים למקרים דומים או מה הספרות אומרת על זה – 'אנשים שעברו תאונת דרכים מדברים על בלבול', מציעים להם רגשות שאנחנו יודעים שיכולים להיות רלוונטיים להם. זאת אחת הדרכים לתת לגיטימציה לרגש שהם לא חשבו שעוד אנשים מרגישים אותו, לעשות נורמליזציה של תגובות. זה דורש מאיתנו ללמוד מה התגובות שיכולות לקרות בעקבות אירועים מסוימים. אלו תגובות נורמאליות לאירוע לא נורמאלי. כשמקבלים את התגובות הן עוברות, כשמתעצבנים עליהן ולא מכירים בהן זה נהיה יותר גדול.

בלבול, פחד, חרדה, אי-שקט:

קודם כל, בשביל להרגיע, צריך להרחיק מגירויים, ללכת למקום רגוע יותר. הדיבור צריך להיות ממוקד וקונקרטי. עובדים בכאן ועכשיו, בלווי צמוד, לא לקבוע את הפגישה הבאה לעוד שבועיים אלא לעוד יומיים. כשנותנים לפונה שליטה מסוימת במצב זה עוזר להתארגן. לא לשאול 'מתי את רוצה להיפגש?' אלא 'בואי ניפגש מחר, מתי את מעדיפה – בתשע או באחת עשרה?', כך מצד אחד מכוונים אבל משאירים מקום לבחירה.

הערכת התגובות הקוגניטיביות – אנחנו רוצים להבין ולאסוף אינפורמציה על איך המטופל תופס ורואה את האירוע. משבר – תפיסה של אירוע כבלתי נסבל ובלתי ניתן להתמודדות. אנחנו מנסים להבין מה שם גרם לו להיות כזה. 'מגיע לי – קיבלתי עונש', 'לא מגיע לי', הרבה פעמים אנחנו מפספסים את המחשבה, קל יותר לזהות את הרגש. תפיסה – ייחוס של משמעות והבנה לאינפורמציה שהיא לכאורה ניטראלית ואז התפיסה היא חלק מהגורמים למשבר. התפיסה משפיעה על הקושי ועל הפתרונות האפשריים, האם האדם מאמין שיש לו כוחות להתמודדות ואיזה. הרבה פעמים כשיש קשיים אנחנו נוטים להטיל על האחר את האחריות. גם אז, יש ייחוסים שנתפסים כניתנים לשינוי ויש כאלה שלא. אופן תפיסת הבעיה והסגנון משתנים מאדם לאדם ומשפיעים גם על אופן הפתרון. בסיטואציה כזאת יש מקום לשיקוף התפיסה ולהצעה ללקיחת אחריות ולשינוי משהו בתפיסה.

קורה שיש פער בין תפיסת המטפל ותפיסת המטופל את האירוע. מבחינת המטופל זה האירוע הכי משמעותי וקשה בחיים. הפרופורציות הם של המטופל, לא שלנו, ורק אחרי שהבנו איך הוא תופס את המקרה ואיך זה מושפע מהקונטקסט נוכל להתערב בצורה המתאימה.

אנחנו רוצים להעריך גם איזה תחומי חיים הפונים תופסים שנפגעו כתוצאה מהמשבר – (א) פן הביטחון הפיזי, (ב) צרכים פסיכולוגיים – תפיסה עצמית, מסוגלות, (ג) יחסים עם אחרים – אמון, ציפיות, (ד) מוסר – אמונות, ערכים.

אנשים שונים בדרך בה הם תופסים את האירוע ואיזה רמה יותר דומיננטית בעבורם – הפיזית, הפסיכולוגית וכו'.

שיעור 4, כ”ו ניסן, 20.04.2009

שיעור 5, ג אייר, 27.04.2009

הערכת סיכון/מסוכנות לאלימות – אנחנו רוצים לדעת על הרקע של התוקף כדי לדעת עד כמה איום באלימות הוא אכן מסוכן. יש מרקרים שאם יש אותם אפשר לזהות מסוכנות לאלימות:

מאפייני התוקף הפוטנציאלי:

המידע הזה נותן אינדיקציה עד כמה האדם בסכנה.

מאפייני היחסים בין בני הזוג/המשפחה:

מאפייני הקורבן:

גם העובד המטפל יכול להיות בסכנה מצד מטופלים ובני משפחותיהם. סימנים אלה יכולים לעזור גם לנו להערכת מסוכנות.

הערכת מסוכנות לאובדנות – עד כמה האדם המטופל מסוגל לפגוע בעצמו:


עקרונות וטכניקות להתערבות בשעת משבר:

משבר מוגבל בזמן, חוסר האיזון לא ימשך לאורך זמן ולכן גם ההתערבות מוגבלת בזמן, מתאימה וממוקדת למשבר. המטרה היא לנסות עד כמה שאפשר להחזיר את האדם לרמת התפקוד שהיתה לו לפני המשבר או לרמת התפקוד המקסימאלית האפשרית. (לדוג', מי שנפגע בתאונת דרכים לא יוכל לחזור לאותה רמת תפקוד). המטרה תתמקד בדברים ריאליים, אפשריים שנובעים מהמשבר, לא בקשיים שהיו לו גם לפני המשבר. המוקד של הטיפול הוא המשבר.

התערבות במשבר היא אינטנסיבית, שמירה על קשר וביטחון כדי שהמשבר לא יחריף. הסֵטינג הוא הרבה יותר גמיש ומתמשך, נדרשת זמינות.

אם משבר הוא חוסר איזון ברציפות התפקודית, הבינאישית והאישית (המושג 'רציפות' מופיע במאמר של עומר ואלון), שבר ברציפות, פגיעה באחד או יותר מהרצפים האלה, המטרה שלנו יכולה להיות החזרה לרציפות. כשמאשפזים מישהו במחלקה פסיכיאטרית אנחנו עושים קטיעה בכל הרצפים שלו. בזמן משבר עם קטיעה מהירה אנחנו מנסים לחשוב איך להחזיר את הרציפויות בדרך שמשמרת או מחזקת כמה שיותר רציפויות.

לרוב מידע ואינפורמציה מפחיתים חרדה. במשבר יש בלבול, יש ידיעה מצומצמת. המשבר משתלט על ההתארגנות. מידע עוזר להתארגן ולחשוב על אפשרויות נוספות, מידע קונקרטי וגם מידע אינפורמטיבי שיכול לפתוח אופציות נוספות לפתרון. לפעמים צריך לסנן את המידע – להגיד איזה מידע רלוונטי ועוזר. עודף מידע מבלבל. לא כל מידע שקוראים באינטרנט הוא נכון לגבי המקרה הספציפי ויכול דווקא להלחיץ יותר. יש להבחין בין מידע מבוסס לבין השערות. חשוב לשים לב גם איך נותנים את המידע בצורה שתרגיע ותארגן.

ונטילציה – חשובה לרוב האנשים, במיוחד אנשים במשבר שהגיעו אלינו לדבר. ברוב המקרים הונטילציה אינה מטרה אלא אמצעי להשגת קשר ומקום בטוח לביטוי רגשות ומחשבות פחות לגיטימיות, שאי אפשר להגיד אותם בחוץ. אם נהיה אמפתיים ונאפשר לו לבטא רגשות אולי הוא ירגיש ביטחון לבטא בפנים את מה שהוא לא יכול בחוץ. יש גם רגשות שאנשים מתביישים בהם ולא מדברים עליו (לדוג' – הקושי שבהורות, נושא שלא מדברים עליו כמעט). המטרה של הונטילציה היא לאפשר לרגשות האלה לצוף, לתת להם לגיטימציה, לאפשר הקלה ומקום מכיל. מטרה נוספת של הונטילציה היא אמירה של – אני פה, יחד איתך, אני נשאר איתך גם אחרי מה שאמרת וביחד ננסה לפתור את המשבר. תחושת היחד היא קריטית במשבר. אדם במשבר מרגיש שהוא לבד, איבד את הרצפים, איבד את השליטה, לא יודע על עוד מקורות תמיכה. הזמינות של העובד היא כבר התערבות.

במצבי משבר אנחנו נותנים עזרה שהיא יותר מעשית וקונקרטית – ליווי לאשפוז, הצמדת חונך וכו'. העובד יותר מעורב.

אחרי הערכה על איך האדם תופס את המשבר, נוכל להראות לו דרך reframing שאפשר לראות את הדברים גם בדרך אחרת, להציע עוד דרך. לראות את אותו דבר מנקודת מבט אחרת. זווית ראיה אחרת יכולה להקל את המצוקה.

שיעור 6, י אייר, 04.05.09

אירועים טראומטיים:

ה DSM III הגדיר ב1987 אירוע טראומטי בהתבסס על הגישה המצבית, כלומר, 'אירוע חריג המצוי מחוץ לטווח ההתנסויות האנושיות השגרתיות ואשר מטבעו מעורר מצוקה חריפה כמעט אצל כל אדם שנחשף לאירוע'. יש פה הנחה שאירועים טראומטיים הם משהו חריג, מחוץ לטווח ההתנסויות האנושית אבל אנחנו יודעים שאירועים טראומטיים כמו מלחמות, פגעי טבע וגירושין הם מציאות כמעט יומיומית ושגרתית ולכן ההנחה בעייתית. בעיה נוספת עם ההגדרה – יש התייחסות לאירוע כטראומטי ואין התייחסות למרכיבי האישיות ולסובייקטיביות של כל אדם ואדם. לאיזה אירוע נחשפת, במשך כמה זמן – כך נבדוק עד כמה אתה במצוקה.

ה DSM IV, 1994, שינה את ההגדרה והיא מורכבת משני תתי-סעיפים:

1. בשביל שאדם יוגדר ככזה שחווה אירוע טראומטי הוא צריך להיחשף לאירוע שכרוך במוות או איום במוות, או פציעה משמעותית, או איום על השלמות הפיזית של האדם או של האחרים.

2. האירוע מעורר עוצמות גבוהות של פחד, חוסר אונים או אימה

בדיקה של מהו האירוע ומעבר לכך, מה זה עושה לאדם. גישת האינטראקציה. האירוע כבר נפוץ ולא חריג וגם נותן מקום לתחושה הסובייקטיבית. ההגדרה הזאת לא מבחינה בין מצבים חד פעמיים למצבים ממושכים.

ב 2012 יצא ה DSM V, ויש להניח שההגדרה תשתנה.

קשרים משבר וטראומה:

סכנת החיים הממשית מפרידה בין משבר לטראומה.

ב DSMIV מוגדרות שתי תגובות אפשריות של אנשים שעוברים אירועים טראומטיים:

- הפרעת לחץ אקוטית (ASD – acute stress disorder) – האבחנה קיימת רק מ1994 ולא בטוח שהיא תיכלל בDSM הבא. האבחנה מתייחסת לסימפטומים שרואים אצל האדם בחודש הראשון אחרי האירוע הטראומטי. אם עבר יותר מחודש האבחנה משתנה לPTSD. זאת התגובה בתקופה הראשונה. התגובות מזכירות תגובות של משבר – עצב, בכי, ניתוק, כעס, בלבול, רעידות, חוסר אוריינטציה, מגוון גדול של סימפטומים בכמה תחומים (פיזי, רגשי, קוגניטיבי). אנחנו רואים גם השתנות מהירה של סימפטומים – מניתוק להשתוללות וכו'. בטראומה התגובות יותר קיצוניות מאשרר במשבר, הבכי יותר עוצמתי, העצב יותר עמוק.

לאחר מלחמת לבנון הראשונה נעשה מחקר בארץ בנסיון לעשות סדר בסימפטומים – לקחו תיקים של חיילים שנפגעו וסבלו מטראומה ובדקו את כל הסימפטומים שדיווחו עליהם. (Solomon, Mikulincer & Benbenishty).

במחקר הנ”ל מדובר על “תגובות קרב” – תגובות אקוטיות במהלך הקרב או מייד לאחריו. הם דיברו על שש קבוצות עיקריות של סימפטומים שאפשר לראות:

1. ניתוק – קהות רגשית, אתה מדבר עם מישהו והוא לא איתך, הוא מנותק מהאירוע. אחד ההסברים לכך זה שהאירוע כ”כ קשה וחריף ומציף שהנפש והגוף נחסמים ויוצרים בועה.

2. חרדה – פחד חזק למות.

3. אשמה – (א) ההתמודדות שלי עם האירוע לא היתה מספיק טובה, איך תפקדתי או לא תפקדתי השפיעה על המצב. (ב) אשמת הניצול – איך אני ניצלתי וכל החבר'ה שהיו איתי בטנק ובמסלול נפצעו או נהרגו.

4. בדידות ופגיעות – בדידות זה הרגשה שאף אחד לא יכול להבין אותי ולעזור לי, אני לבד, לא היה מי שיעזור לי בעת האירוע ואין מי שיעזור לי בהתמודדות איתו. פגיעות – רובנו מסתובבים בעולם בתחושה שהעולם הוא מקום מוגן ו”לי זה לא יקרה”. מי שחווה אירוע טראומטי יודע שלו “זה כבר קרה”, כל העולם הרגשי והקוגניטיבי מתערער, ניפוץ של הנחות עולם בסיסיות שגורם לתחושת פגיעות.

5. חוסר שליטה עצמית – ברמה הרגשית והפיזיולוגית. האיום כ”כ חזק שמאבדים שליטה, צועקים, נכנסים להיסטריה, בוכים בכי חסר שליטה, חוסר שליטה בצרכים, הקאות. גם אחרי שהאירוע נגמר אדם יכול להמשיך להקיא ולשלשל.

6. חוסר אוריינטציה – מיקוד והתארגנות קוגניטיבית, קושי בריכוז ובמתן תשובות מאורגנות. זה יכול להגיע למצב שאנשים לא יודעים מי הם, מה היום. יכול להגיע גם למצבים קיצוניים של פסיכוזה.

שיעור 6, יז אייר, 11.05.2009

עד ה DSM-IV לא היתה התייחסות לתגובה האקוטית, היו מאבחנים פוסט-טראומה אחרי חודש. היום יש אפשרות לתת אבחנה בחודש הראשון של תגובה אקוטית.

אי הרצון לתת אבחנה בחודש הראשון שירת שתי מטרות:

היום האבחנה האקוטית כוללת ארבעה קבוצות של סימפטומים:

  1. דיסוציאציה: דיסוציאציה היא שם כולל להרבה סוגים של ניתוקים. כשאנו חווים אירוע יש בו רגש, מחשבה, התנהגות ומעשה ואח”כ זה הופך לזיכרון שכולל הכל. ניתוק אומר שיש פיצול, פער בין אחד המרכיבים – אני חווה אירוע רק במרכיב אחד ולא מתחברים אליו המרכיבים האחרים. יכולים להיות כל מיני פיצולים – אפשר לזכור את התחושה בגוף אבל לא לזכור מה קרה, יש מי שזוכר את הקולות והרעש וכו'. יש ניתוק, אין רצף של זמן. אחד ההסברים לכך זה שהאירוע הוא כ”כ קשה ומציף שקיים מנגנון בגוף או במוח שעושה את הניתוק כדי להגן על עצמנו. לא ברור עדיין אם הניתוק טוב או לא וזה משפיע על דרכי הטיפול – האם יעשה ניסיון להחזיר את הזיכרון האינטגרטיבי או לא. קיימים כמה סוגי ניתוק: א. אמנזיה – 'חור' בזיכרון, חלקים בזמן שלא זוכרים. ב. דה-פרסונליזציה – האדם מרגיש שהוא זה לא הוא, זרות, מסתכל על עצמו מבחוץ או שחלקים מסוימים מעצמו לא שייכים לו. בוחן המציאות הוא תקין, בהבדל מפסיכוזה. ג. דה-ריאליזציה – תחושה שהסביבה, מקומות ואנשים מוכרים נתפסים כאחרים, כזרים, הם נראים אחרת ואני כבר לא שייך לסביבה. כדי לאבחן מישהו כסובל מתגובה אקוטית הוא צריך לדווח לפחות על שלושה סימפטומים של דיסוציאציה. יש ויכוח על הסימפטומים האלה – האם הם חשובים, האם אפשר לשאול אדם מנותק האם הוא מנותק, האם מבחינים בין ניתוק במהלך האירוע לניתוק אחרי האירוע. במהלך האירוע הניתוק יכול להיות טוב אבל לאחריו צריך להיעשות חיבור של הדברים. הDSM לא מבחין בין ניתוק בזמן האירוע ולאחריו. גם על הדרישה של שלושה סימפטומים יש מי שאומר שזו דרישה גדולה מדי.
  2. חודרנות (intrusion): מבחינת האדם התחושה וההרגשה היא שהאירוע לא נגמר, חודר וחוזר אליו או בפלאשבקים, תמונות, ריח, צליל. בחוויה זה מאד חי, לא פנטזיה. דרך נוספת של חודרנות היא חלומות וסיוטים. זה יכול לבוא אקראית, יכול להיות שהיה משהו שהזכיר את האירוע והחזיר את המראות והקולות. לפחות סימפטום אחד של חודרנות.
  3. הימנעות (avoidance): כל היזכרות באירוע הטראומטי מאיימת על האדם והוא עושה מאמץ אקטיבי כדי לא להיפגש, לחשוב, להיזכר, לדבר בדברים שעלולים להזכיר לו את האירוע הטראומטי. בהתחלה הפחד מקושר למשהו ספציפי, אח”כ זה הולך ומתרחב – לא רק מאוטובוס אלא מכל מה שעושה רעש וכו'. ההכללה יכולה להפריע לתפקוד היומיומי. טיפול חשיפה עושים כשיש הכללה והימנעות גדולים. מבחינת אבחון נצפה לראות הימנעות שקשורה ספציפית לגירוי, לאירוע הטראומטי. לפחות סימפטום אחד.
  4. עוררות יתר (hyper-arousal): כל דבר קטן מקפיץ, הגוף דרוך, אי-שקט. בזמן האירוע הגוף שלנו בדריכות שעוזרת לנו לשרוד, להילחם ולהגיב. כשהאירוע נגמר הגוף אמור לחזור לאיזון, למצב הרגיל – מבחינת קצב לב, לחץ דם, הורמונים. עוררות היתר משקפת שהגוף עודנו דרוך, מוכן לפעולה, לא חזר לאיזון. זה מביא לעצבנות, קשיי ריכוז, קשיי שינה, חוסר מנוחה פיזיולוגי. לפחות סימפטום אחד.
לאירוע טראומטי יש תגובות רב-מערכתיות – רגשי, התנהגותי, מחשבתי, פיזי. צריך לאבחן גם פגיעה בתפקוד.

המון מחקרים נעשו על הפרעה אקוטית. טווח הסובלים מההפרעה נע בין 10% בקרב פצועי כוויות, 16%-25% בקרב נפגעי תאונות דרכים, 33% מבין נפגעי פיגוע ירי.

שיעור 7, כד אייר, 18.05.2009

הפרעה פוסט טראומטית (PTSD – post traumatic stress disorder) – אובחנה כהפרעה ב1980 – DSM-III, אחרי מלחמת ויאטנם. הלוחמים הקימו קבוצות לעזרה עצמית עד שהופעל לחץ פוליטי שאמר שיש מצוקה קולקטיבית ויש לתת אבחנה שזה לא חולשה של הלוחמים אלא משהו בקרבות. (בספר 'טראומה והחלמה' יש התפתחות של התייחסות לפוסט טראומה).

לאט לאט האבחנה הורחבה גם לאנשים שעברו טראומות אחרות כמו תאונות, התעללויות וכו'.

ההפרעה הפוסט-טראומטית משויכת להפרעות חרדה ומאופיינת בשלוש קבוצות עיקריות של סימפטומים:

כשאדם מגיע לפחות חודש אחר האירוע ומדווח על פגיעה בתפקוד ועל –

  1. חודרנות – חלומות על האירוע, התנתקויות מהיומיום ו 'חזרה' לאירוע. לפחות סימפטום אחד.
  2. הימנעות – נסיון להפיג את החרדה שהחלומות והפלאשבקים מעוררים, נסיון להימנע מגירויים שמזכירים את האירוע. בגלל שמדובר על תקופה די ארוכה אחרי האירוע ההימנעות היא מורחבת ולא ספציפית למה שקשור לאירוע. הרגשה ששום דבר לא אותו דבר, המוטיבציה לצאת יורדת. ההימנעות משתלטת והופכת לכרונית. בד”כ החודרנות מצטמצמת אבל ההימנעות מתרחבת. לפחות שלושה סימפטומים.
  3. עוררות – אי שקט פיזיולוגי, דריכות של הגוף והתכוננות מתמדת ל 'משהו שיקרה'. תחושת סכנה שמעוררת עייפות ומובילה לכעס. נוצרת רגישות יתר לרעשים, יש נטייה לפרש כל רעש קטן כמאיים וזה מתיש ומביא לתוקפנות וקושי לשמור על מציאות מאוזנת. לפחות שני סימפטומים.
להבדיל מתסמונת אקוטית, אין פה את עניין הדיסוציאציה. סיבות לכך:

תסמונת פוסט-טראומטית כרונית – אם מישהו מדווח על הסימפטומים כנמשכים יותר משלושה חודשים.

תסמונת פוסט-טראומטית מושהית – Delayed PTSD – כשמישהו מגיע אלינו למעלה מחצי שנה אחרי האירוע. בחצי שנה הראשונה לא הוגדר ולא אובחן כסובל מPTSD. יכול להיות שהסימפטומים הופיעו רק אחרי חצי שנה ומעלה – יכול להיות שסבלו כל הזמן מפוסט-טראומה אבל לא זיהו את זה. או שהגיעו לרמה בעייתית רק אחרי חצי שנה – המצוקה לא היתה חריפה, הסימפטומים לא מצביעים על פוסט טראומה, רק אחרי זמן זה מחריף. או שהיה איזשהו אירוע שגרם להם רק אחרי חצי שנה לפתח את התסמינים של פוסט-טראומה. הכוחות שהספיקו לך להתארגן ולתפקד גם אחרי הטראומה פתאום לא מספיקים בעקבות איזושהי טראומה.

אצל אדם שסובל מפוסט-טראומה אנחנו רואים את התנועה בין החודרנות וההימנעות, בין הצעקות לניתוק והתכנסות.

הורוביץ, 1986 (Horowitz) – PTSD זה איזשהו כישלון/ אי הצלחה בעיבוד מידע. כלומר, כשאדם עובר אירוע קשה, חריג, שונה מאיך שתפסת את עצמו ואת העולם, הוא צריך להטמיע את הסיפור במה שהוא יודע על עצמו ועל העולם. השאלה היא מה זה עושה לתפיסות – האם בעקבות האירוע נעשים שינויים בחשיבה ובהתנהגות.

אדם צריך לעבור שני תהליכים:

    1. אסמלציה – הטמעה ועיבוד של החומר הטראומטי, כך שיתאים לסכמות.
    2. אקומודציה – התאמה של הסכמות הקיימות.
הורוביץ – אנשים שסובלים מתסמונת פוסט-טראומטית לא מצליחים לעשות התאמה והטמעה, האירוע ממשיך להציק וחוזר כל זמן, חוסר הצלחה בתהליכים הנ”ל. החודרנות משקפת את זה שהתהליך לא עבר בהצלחה.

גישה קוגניטיבית חדשה יותר – מי שסובל מ PTSD תחושת האיום אצלו לא נגמרת, האיום האמיתי שהיה ונגמר, רלוונטי אצלם בכמה רמות: הם ממשיכים לתפוס את העולם כמקום יותר מסוכן ממה שהוא באמת. (הפיגועים נגמרו אבל עדיין יש פחד לנסוע באוטובוס כי אולי הוא יתפוצץ). אנשים במצוקה נוטים לעשות פרשנות של תגובות האחרים כמאיימת – מפרשים תגובות ואמירות של אחרים כביקורת עליהם, כלא רוצים לשמוע אותם, לא מתעניינים, לא אכפת וכו', פרשנות יתר. אנשים שונים גם בפרשנות של הסימפטומים שלהם – החודרנות יכולה להוביל למחשבה ש 'אני עומד להשתגע' ואז זה יכול להוביל לבושה והימנעות. כשאדם לא מדבר על האירוע, יוצר לעצמו סיפור של האירוע ומסתגר, הוא לא מאפשר לחבר את הסיפור למציאות, הסיפור חסר קונטקס, חסר התחלה, אמצע וסוף. ההימנעות מקשה על ההתאמה וההטמעה, לא מאפשרת שליטה.

ההימנעות מחמירה את המצב, מונעת חזרה לשגרה וכן מונעת עיבוד של הסיפור.

שיעורי הפוסט-טראומה הם על טווח רחב, תלוי אירוע ותלוי בזמן שעבר מהאירוע. שנה אחרי מלחמת לבנון הראשונה – 16% לוחמים, אחרי פיגועים, בטווח של חצי שנה – 20%, תאונות דרכים – 20%-30%. כחמישית מהאנשים שעוברים טראומה מפתחים תסמונת פוסט-טראומטית.

השלכות התסמונת:


שיעור 8, ב סיוון,

שיעור 9, ט סיוון, 01.06.2009

דיבוב/תשאול (debriefing):

סוג אחד של התערבות (=ממוקד, מיידי, קצר מועד, נועד להקל על מצוקה מסוימת, מובנה, מתרכז בכאן ועכשיו). לאחר שאנשים נחשפים לאירועים טראומטיים עושים מפגש קבוצתי לכל אותם אנשים שחוו את האירוע.

יש עדויות שמפגשים כאלה התקיימו כבר במלחמת העולם השנייה, מפקדים נפגשו עם חייליהם לאחר שהקרב הסתיים. בעצם מבנים את הסיפור של הקרב, מעבר להפקת לקחים צבאיים נעשה נסיון להחזיר ללוחמים את תחושת השליטה, מענה מיידי וממוקד למצוקה שמתפתחת אחרי הקרב.

בסוף שנות השבעים-תחילת השמונים Mitchell סבר שניתן לעשות התערבות קבוצתית מיידית עם צוותים של הצלה – צוותי מכבי אש, משטרה, מד”א, אנשים שבמהלך עבודתם נחשפים לאירועים טראומטיים, אנשים שלרוב מכירים אחד את השני. המטרה היא להקל על מצוקה ראשונית אחרי שנחשפת למראות, קולות ואינטנסיביות של עבודה. מטרה נוספת היא לנסות למנוע או לפחות להפחית התפתחות של מצוקות חמורות יותר.

המודל המקורי של מיטשל:

קבוצה, במשך כשלוש שעות, ביום-יומיים הראשונים אחרי האירוע.

רציונל ההתערבות:

מבנים תהליך מסודר בנסיון לסדר ולמצוא משמעות בחוויות ואירועים שהם כל כך מבולגנים, חסרי סדר ומשמעות. ההבניה יוצרת סדר בחדר ובסיפור, מרגיע ומארגן.

השיטה הזו שימשה בהמון מצבים ומקרים כי היא יחסית קלה, זולה ופשוטה. מטבע הדברים כשיש הרבה שימושים יש גם הרבה שינויים והשתמשו בשיטה זו לכל מיני אירועים ועם כל מיני אנשים, לא רק צוותי הצלה אלא גם נפגעים, במגוון אירועים במסגרות זמן שונות (שעה, חמש שעות), בסדרים שונים וכו'. אז התחילה הביקורת כי אז התחילו לבדוק אם הקבוצות האלה עוזרות, למי הם עוזרות, מתי.

(מאמר של הרצברג) בביטוח לאומי, על בסיס המודל המקורי, הפעילו מודל בתקופת הפיגועים:

בתקופת האינתיפאדה השניה, תקופה אינטנסיבית של פיגועי טרור, בביטוח לאומי ניסו לאתר את הנפגעים. לא מדובר בקבוצה של אנשים שהכירו לפני הפיגוע. בבטל”א רצו למנוע התפתחות מצוקה מאוחרת, רצו לעשות התערבות מיידית. בשביל לאתר את האנשים מקבלים שמות מבתי חולים. אבל לא כל מי שחווה אירוע טרור הגיע לבית חולים כי לא חשב שנפגע או שפנה מאוחר יותר לרופא משפחה או לקופ”ח. דרך נוספת לאתר את האנשים היה דרך צוות המסעדה או המקום בו התרחש הפיגוע. מתקשרים לכל אותם אנשים ומציעים פגישה. מהנסיון שלהם 2/3 מהאנשים שהתקשרו אליהם הגיעו לפגישה. תגובות האנשים מתחלקות לשלוש: (1) מצוקה חריפה – לא מוזמנים לקבוצה, מפנים אותם לטיפול פרטני, (2) אנשים שאינם מעוניינים בטיפול – מכבדים את רצונם, נותנים מידע לאן יכול לפנות במידה וכן ירצה עזרה, (3) אנשים שנענים להזמנה – מזהים איזושהי מצוקה בעצמם.

בקבוצה משתתפים בין 10-15 איש (אם יש צורך, פותחים כמה קבוצות). לכל קבוצה יש שני מנחים וגם מחוץ לחדר הסתובבו אנשי מקצוע, לקלוט את מי שיצא מהקבוצה וצריך תמיכה. מפגש אחד של שלוש שעות, מס' סבבים, כולם מוזמנים לדבר אך לא מחויבים. מדובר באנשים שלרוב לא הכירו אחד את השני קודם לכן. הקבוצות התרחשו במהלך השבוע הראשון לאחר האירוע.

ארבעה סבבים:

  1. היכרות – כל אחד מציג את עצמו, מי הוא, מה הוא. המטרה היא לחבר את האנשים לזהות שלהם ולמי הם היו לפני הפיגוע. התפיסה היא שהפיגוע קוטע הכל בתורה מיידית ואינטנסיבית ואתה נקלעת אליו במקרה. ההיכרות באה ליצור היכרות ולהעצים את הזהות של לפני האירוע.
  2. עובדות – כל משתתף מספר על האירוע מנקודת ראותו, משחזרים את הפרטים והאירועים שקרו כשהמנחה מארגן ויחד איתם מנסה לחבר את הסיפור, תיאור מפורט של הפיגוע.
  3. מחשבות, רגשות ותגובות – מתן לגיטימציה למגוון של מחשבות ורגשות בהקשר של הפיגוע ובנוגע למה שעובר על אנשים עכשיו. בנוסף יש מסר של ציפייה לחזרה לתפקוד ולמהלך חיים תקין.
  4. התמודדות – התמקדות בכוחות ובעתיד, מנסים לבדוק עם אנשים מה עזר להם באירועים אחרים להתמודד, מה עוזר להם עכשיו. ללמוד אחד מהשני. גם המנחים נותנים מידע על דברים שיכולים לעזור תוך ציפייה להתארגנות וחזרה לחיים – “זו תגובה נורמטיבית לאירוע לא נורמאלי”. בסיכום ניתנת גם אינפורמציה על מקומות שיכולים לתת עזרה נוספת.
אף אחד לא עשה הערכה של הקבוצות האלה, אנחנו לא יודעים אם זה עוזר או לא, לא נעשו שום מעקב או בדיקה.

הערכת יעילות של התערבות:

חלוקת האנשים שעונים על הקריטריונים שנקבעו לקבוצה באופן מקרי לשתי קבוצות: אחת תקבל את ההתערבות והשניה תהווה קבוצת ביקורת.

עשו הרבה מחקרים בחו”ל על הדיבוב. יש מעט מחקרים ועבודות שנעשו באופן שיטתי – חלוקה רנדומאלית, שאלונים מוכרים וכו'. בזמנו התפרסמו שני מאמרים שהוכיחו שנגרם נזק לאנשים, רמת המצוקה שלהם עלתה בעקבות הקבוצה. צריך לקחת זאת בעירבון מוגבל מאחר ונעשתה בהם סטייה גדולה מהפרוטוקול.

מהמחקרים אנחנו יודעים שאנשים שמשתתפים בקבוצות כאלה מרגישים שזה עזר להם אבל זה לא מספיק מבחינה מקצועית, זה לא מעיד על השיטה, אולי זה מעיד על העזרה שבתשומת לב.

שיעור 10, טז סיוון, 08.06.2009

Stevan Hobfool – “5 keys elements” פנו להרבה אנשים שמתעסקים בטראומה ויצא מאמר שבו מס' עקרונות מנחים לפעולה במצבי משבר וטראומה מרמת הפרט לרמת הקהילה והקבוצה. זאת לא ההתערבות אלא עקרונות בסיסיים לפיתוח ההתערבות.

1. sense of safety – תחושת ביטחון: לפני משבר יש לאנשים תחושת ביטחון מסוימת, שגרה וידיעה על העולם ועל איך הוא מתחלק ל”טובים” ו”רעים”. משבר מנפץ את הנחות העולם. הניפוץ הוא פסיכולוגי ופיסיולוגי – גם הגוף יוצא מאיזון. העיקרון הראשון הוא קידום תחושת הביטחון. דוגמאות לצורך בביטחון – מקלט לנשים מוכות, מחלקה סגורה לאנשים אובדניים, הוצאת ילדים מבית שבו ההורים מסכנים את הביטחון הנפשי והפיזי. דרכים לקידום הביטחון – בניית מרחבים מוגנים בשדרות, למשל, להבטיח לכל אזרח חדר מוגן ומקום בטוח. תחושת ביטחון היא יחסית ואינדיבידואלית ולא תמיד המציאות מאפשרת את הביטחון האידיאלי. בתקופת הפיגועים, מעשה קטן של כיבוי הטלוויזיה המשדרת את הפיגוע בחדר מיון היוותה שמירה על הביטחון הפיזיולוגי. הקשר בין צפייה בטלוויזיה למצוקה הוא קשר כזה: U, אנשים שרואים הרבה מאד ואנשים שכמעט ולא רואים הם עם רמות המצוקות הגבוהות יותר. צריך להיזהר מחשיפת יתר אבל גם מחוסר מידע. מידע מסודר מפחית חרדה ומקדם תחושת ביטחון.

טכניקה לקידום תחושת ביטחון פסיכולוגית היא “מקום בטוח” – תהליך איתור שהיה עבור האדם כיפי, נעים, טוב ובטוח. זה יכול להיות מקום קונקרטי (שדה, ים) או מקום פסיכולוגי (אוכל, סיטואציה). העבודה היא למצוא את המקום הזה ואז מנסים להרגיש אותו, לחוש אותו, לזכור את התחושות שהיו בו כדי שיוכלו ללוות אותו גם במקומות לא נעימים, שהמקום הבטוח יוכל למלא אותו. זה עובד מצוין עם ילדים ובמקרים של חרדות.

2. calming – הרגעה: מה עושים בפועל בשביל להחזיר את תחושת הביטחון. הרגעה יכולה להיעשות ע”י “מקום בטוח” ודמיון מודרך, ע”י הוראה לנשום – שלא ינשמו מהר ושטוח וכך יכניסו פחות חמצן אלא לנשום לאט ועמוק ולהרגיע את הגוף ברמה הפיזיולוגית. דרכים נוספות – מוזיקה, הרפיות וכו'. לעשות נורמליזציה של התגובות – לתת שם, מידע פסיכו-חינוכי, מידע שנועד להרגיע. צריך להיזהר מטכניקות שבהתחלה מרגיעות אך לטווח הרחוק מזיקות – סמים, אלכוהול.

משפחה שלא רוצה לספר מידע – צריך לבדוק למה ואיך, כי לפעמים כשלא מספרים או כשמספרים חצי מהאמת זה רק מלחיץ והופך לגרוע יותר. גם לילדים – אי אפשר להסתיר מידע, הם יודעים יותר משנדמה לנו. צריך רק לדעת איך לספר להם.

3. self afficacy/ collective afficacy מועילות עצמית: התחושה שאם תעשה משהו זה יצליח ויוביל לתוצאות חיוביות. יש פה עניין של אמונה ביכולות ועניין של עשייה בפועל.

ברמה של קבוצה – אתה מאמין שכקבוצה יש כוח, כוח לשינוי, “yes we can“.

טראומה מובילה הרבה פעמים אדם הכללה של אמונה באי-יכולתו, המטרה שלנו היא להגביר את האמונה שלו ביכולותיו ולמנוע הכללה. האמונה צריכה להתבסס על ידע, על מיומנות, משאבים, תשתית שיש לאדם שעל בסיסה יכולה להתפתח אמונה. צריך טכניקות ומקורות. צריך לזכור שאנשים שעברו אירועים טראומטיים או משברים, חיו לרוב חיים תקינים לפני כן, היתה להם אמונה ביכולותיהם לכן לא צריך לבנות את זה מחדש אלא לחזק ולהדגיש שרק באירוע הספציפי לא היתה שליטה ויכולת עולה אבל לחזק על תחומי החיים האחרים בהם כן היתה יכולת והצלחות. (גישת הכוחות).

תחושת המועילות העצמית של ילד מאד מושפעת מהתחושה של הוריו. לכן הרבה פעמים תהיה עבודה עם ההורים ולא רק עם הילד, לפעמים אפילו עובדים רק עם ההורים.

שיעור 11, כג סיוון, 15.06.2009

עבודה עם אנשים שעברו אירועים משבריים וטראומטיים – חשוב שתהיה מודעות לקשיים שיש לעובד עצמו במהלך עבודתו.

עובדים צעירים נמצאים יותר בסיכון לסבול מהסימפטומים האלה כי הכל חדש ומציף ועוד לא פותחו מנגנוני הגנה ואין מספיק כלים להתמודדות.

חשוב גם לזכור שיש טראומות של המטפל עצמו, שאיתם הוא הגיע לטיפול.

השלכות על העובדים הם לא תמיד שליליות, אפשר לראות השלכות חיוביות, אפשר לדבר על סיפוק.

חשוב לדעת לנהל דיאלוג עם המדריך ועם השירות שבו עובדים. ככל שנחשפים ליותר מטופלים יש יותר סיכוי למצוקה ואם מגוונים את המטופלים – לא לעבוד רק עם אנשים שעברו אירועים טראומטיים אלא לפגוש עוד דברים ולעבוד עם עוד אנשים מלמדת ומאפשרת לאזן קצת. בנוסף חשוב שתהיה הדרכה, שיהיו ישיבות צוות שיאפשרו גם למידה. למידה הדדית יכולה לסייע. חשוב גם לדעת להשקיע בעצמך ובאיכות החיים שלך ולשמור על גבולות.


מבחן אמריקאי, 40-50 שאלות

שיעור 12, ל סיוון, 22.06.2009

רגישות בין-תרבותית:

קיימת שונות בין תרבויות בנוע לפתיחות רגשית, טקסי אבל, פנייה לטיפול, תפיסה עצמית, תפיסת זמן, ביטויי מצוקה ועוד. קיימים הבדלים בין מגדרים, תרבויות, עדות שונות. במצבי משבר וטראומה ההבדלים מתעצמים. חשוב לדעת ולהיות מודעים להבדלים.

התערבות עם קבוצות שונות דורשת למידה. שוני הוא דבר יחסי.

פער בינינו למטופלים גדל ככל שמגיעים מתרבות, רקע דתי, כלכלי וכו' וצריך להיות מודעים לו.

*מודעות תרבותית – מודעות העובד למוצאו, מגדרו, רגשותיו, ערכיו וכו' שעלולים להשפיע על הדרך בה הוא יתפוס את המטופל ויתייחס אליו. עובד שמודע לעצמו מבין שיש תרבויות שונות שמתקיימות במקביל.

*ידע תרבותי – ידע קוגניטיבי שיש לעובד על התרבות של המטופל, השקפות העולם, הערכים, מושגים מקובלים. כאן נכנסים ידע ומושגים מהספרות.

*כישורים תרבותיים – הטכניקות או הידע על ההתערבות, האם יש לי את היכולת לשאול ולפנות באופן מותאם ורגיש תרבותית.

כדי להתערב צריך לדעת שיש הבדלים, לדעת איזה הבדלים ואיך הכי טוב להתמודד איתם.

בזמן משבר אנשים מציגים את הדבר שהכי מוכר להם ומאפיין אותם ואת הקבוצה התרבותית שלהם, מצד שני, בזמן משבר אין לנו מספיק זמן להכיר וללמוד, ההתערבות צריכה להיעשות מהר וכאשר היא נעשית מתוך הנחות לא נכונות היא יכולה לפגוע ולא לעזור.

כמדינה, יש נושאים מסוימים – כמו אלימות – בהם אין מקום לשונות תרבותית.

גם המטופלים מניחים עלינו המטפלים הנחות מוקדמות שמשפיעות על הדרך בה הוא יביא את עצמו ויאמין ביכולות המטפל להבין אותו.

מחקר שנעשה בחיפה בדק שינוי במודעות, ידע וכישורים של סטודנטים בתחילת הלימודים ובסופם – לא המודעות ולא הידע השתנו, לגבי הכישורים – הסטודנטים הרגישו שיש להם יכולות.


Locations of visitors to this page