החליפין – הסולידריות הבינדורית בין זקנים לבין ילדיהם – צבעוני
נראה מה המאפיינים והמרכיבים של החליפין שזקנים מקיי'מים עם ילדיה'ם ונבדוק איזו השפעה יש להם על עמדת הזקן כלפי ביתו, כלומר: האם מוכן לעבור לבית אבות.
מבוא - המיתוס של צמצום קשרים בין הילדים הבוגרים להוריהם הזקנים אינו קיי'ם עוד בגלל השפעת הטכנולוגי'ה המתקדמת (קניות,משק בית, בילוי, עזרה במצבי חירום).למרות שהמשפחה קטנה ולא גרים ביחד, אפשר להבחין בסגנון מחודש של משפחה מורחבת בה יש חילופי יחסים ועזרה בינדוריי'ם.
השאלה, עד כמה חילופי היחסים והסיוע שמקבל הזקן מגבירים את חיבתו לביתו ומעודדים אותו להישאר בסביבתו הטבעית- הבית?
מהות החליפין בין הזקן לילדיו
משימה התפתחותית לילדים בשלב הבגרות האמצעית-האחריות הפיליאלית של הילדים כלפי הורי'הם. הילדים הבוגרים צריכים לטפל בהורים בלי לעורר בהם תחושת תלות ואובדן הכבוד העצמי.
התפקידים ההתפתחותיי'ם גם של הזקנים וגם של הילדים:
בהערכה הדדית של צרכי'הם הפסיכולוגים שלהם וביכולת לקבל ולתת עזרה.
התפיסה הכלכלית של תאורית החליפין: כדי שזקן ירגיש עצמאי במערכת המשפחתית עליו לשמור על המאזן בין קבלתו מילדיו ונתינה להם.
איך אפשר לעשות זאת אם הזקן התנתק מפונקציות משמעותיות שמילא בעבר וחלה ירידה בתפקודו?? איך יכול לשמור על רמה סבירה של נתינה? השאלה נשאלת על רקע הגישות של אריקסון ופאק שיחסו חשיבות רבה לנתינה של זקנים ותארו הזדקנות מוצלחת כהזדקנות שיש בה "התעלות מעל האני" או "אהבה פוסט נרקסיסטית", כלומר: שלזקן יכולת להנות מהנתינה ומהעובדה שאחרים נהנים מנתינה זו.
חוקרים שואלים אם מתכונת החליפין במערכת המשפחתית דומה למתכונת החליפין במערכת הכלכלית.
במערכת הכלכלית- היחסים מבוססים רק על חליפין כלכליי'ם
תנאי המשא ומתן נערכים רק עם ביצוע חוזה.
במערכת המשפחתית- החליפין הם לא רק כלכלים אלא גם חברתיים ורגשיי'ם.
החוזה בין בני המשפחה אינו רשמי ואינו מחיי'ב, משך הזמן- בלתי מוגבל, על רצף של דורות..
חוקרים בודקים בעיקר היבטים כמותיי'ם של יחסים (תדירות ביקורים וכו') ופחות היבטים רגשיי'ם שעשויי'ם להשפיע על התנהגות המשפחה בענין הגשת העזרה.
גרונוולד: רגשות אהבה וחיבה נכללי בדפוס של רגש . לדעתו, כיון שקשה למדוד את המורכבות של המשתנה המכיל ביטויי' אהבה, כבוד, הערכה והכרה, המימד הרגשי הוזנח ע"י החוקרים.
מורטן וריי'טסד: יש להתיחס למימד הסוביקטיבי ביחסי הזקן עם ילדיו- לפירושים והמשמעויות שמיי'חס לקבלתו מילדיו ולנתינתו להם (יתכן ואין הרבה והוא מפרש זאת כהרבה ולהפך).
קווארשי ווואקר המליצו לבדוק אם העזרה החומרית מביאה לחילופי ביטויי' רגשות או שחילופי ביטויי' רגשות של אהבה וחיבה מגבירים את העזרה החומרית ההדדית.
המסגרת התיאורטית להסבר היחסים הבינדוריים של הזקן קרויה "הסולידריות הבינדורית". מסגרת זו מציעה לבדוק את טיב היחסים ואופיי'ם בכמה מרכיבים:
* שכיחות מפגשים וחילופי עזרה
* סולידריות תפקודית- יחסי גומלין בעלי היבט חומרי
* סולידריות רגשית- יחסי גומלין בעלי היבט רגשי.
פרט לקבלה החומרית מילדיו ונתינתו החומרית להם צריך לבדוק את המימד הרגשי והסמלי המרכיבים את יחסי הזקן עם ילדיו.
משמעות עזיבת הבית ושינוי מקום המגורים עבור הזקן
עפ"י לוין התנהגות האדם היא פונקציה של יחסי גומלין פעילי בין הפרט לסביבתו. הגרנטולוגים גם מתיחסים להשפעת התשומה של הסביבה החברתית והפיזית על רווחתו הפסיכולוגית של הזקן ומדגישים שהשפעת תשומת הסביבה על הזקן משמעותית יותר מלצעיר כיון שעם העליה בגיל, טווח יכולת התמרון וההסתגלות של האדם ללחצים ושינויי'ם בסביבה יורדת.
תאורית הרציפות הסביבתית- הרציפות הסביבתית חשובה במיוחד לזקן כי בטחון, נגישות, פרטיות והתמצאות המרחב מקנים לו תחושת שליטה, וכשתחושת השליטה של הזקן יורדת זה פוגע מאוד ברווחתו הפסיכולוגית. הבית הוא לא רק רכוש אלא חיזוק של הדימוי העצמי: סטטוס ושליטה.
עפ"י הנ"ל נבין ששינוי סביבה ומגורים זה לא צעד מועדף על זקנים כי זה עלול לגרום ללחצים ומתחים המקשים על התפקוד היומיומי.
למרות רתיעת הזקן מעזיבת הבית יש שעוזים מהכרח או מבחירה.
יש ממצאים שמראים על משתני רקע אישיי'ם שמשפיעים על עיכוב או קידום הזקן לעזוב את ביתו: מין, גיל , השכלה,דת ,מצב בריאותי, כלכלי, מעורבות חברתית ותנאי דיור.
שאלות המחקר:
הגדרות אופרטיביות:
עמדת הזקן כלפי ביתו- שאלות המשקפות את יחסו לביתו. דוג': "בד"כ קשה לאנשים לעזוב את הבית שלהם".
הקבלה בחליפין- חומרי:קבלת כסף,ביצוע תיקונים .רגשי: הזמנה לארוחה, שיחה ממושכת, קבלת עצה, קבלת מתנה, ומפגש עם חברי הילדים. סימבולי: הבנת קשיי הזקן מצד ילדיו ונתינת יחס של כבוד לראש המשפחה.
הנתינה שבחליפין: שלושת המימדים שנותן הזקן לילדיו.
בדקו 150 זקנים ע"י שאלונים- משתני רקע, שאלות המייצגות קבלה ונתינה של חליפין מכל הסוגים, שאלות על עמדת הזקן כלפי ביתו.
ממצאים - קיי'ם הבדל ביי'ן נתינה לקבלה? לנתינה השפעה רבה יותר מהקבלה על העמדה החיובית של הזקן כלפי ביתו. ככל שמרכיב הנתינה ביחסי הגומלין גדול יותר ממרכיבי הקבלה- עמדת הזקן כלפי ביתו חיובית. יש להניח כי יחוש נוחות ושליטה בסביבתו הטבעית ולא ירצה לעזוב.
משתני הרקע שמשפיעים על דרגת הנתינה: בריאות,שנות לימוד,מצב כלכלי וגיל.
קיי'ם קשר בין המימדים השונים של החליפין: החומרי הרגשי והסימבולי?
עמדת הזקן כלפי ביתו קשורה למימד הסימבולי שבנתינה ובקבלה. המימד החומרי ביחסי הגומלין קשור למימד הרגשי.
המשמעות הסימבולית שהזקן מיי'חס לנתינתו לילדיו (היכולת להבין את קשיי' ילדיו,לבטוח בהם ולכבד אותם) תלוי'ה בקבלה החומרית, הרגשית והסימבולית של הזקן מילדיו.
מימדי הנתינה/קבלה החומריית משפיעים על הנתינה והקבלה הרגשית ואלו משפיעים על הקבלה/נתינה הסימבולית. לנתינה/קבלה הסימבולית השפעה ישירה על עמדת הזקן כלפי ביתו.
למימדים החומריי'ם +רגשיי'ם השפעה עקיפה בלבד על עמדתו כלפי ביתו.
הנתינה הרגשית מושפעת משנות לימוד (רמת חינוך) ודת (רמת ערכים) ולכן ההשפעה של המימד הרגשי על הסימבולי בנתינה גדול יותר מאשר בקבלה.
הקבלה הרגשית מושפעת בעיקר ממצב בריאותו של הזקן. ככל שבריא יותר מקבל יותר התיחסות רגשית- הזמנה לארוחות וכו'.
דיון - הנתינה מאזנת את הקבלה של הזקן, מעודדת את שיתוף הפעולה שלו עם הסביבה ועל בסיסה יכול לדרוש ולקבל בשעת הצורך.
האם רק הנתינה בפועל משמעותית או המשמעות שמיחס הזקן לנתינה? הזקן מעריך יותר את הנתינה שלו מאשר את הנתינה של ילדיו גם אם היא קטנה כי כך מאזן את היחסים ונמנע מלחוש תלותי.
הנתינה מאוד חשובה עבור הזקן.
החליפין בעלי המימד הסימבולי משפרים את יחסו לביתו. ככל שמתרבות הפעולות האינסטרומנטליות (עזרה, ליווי) הן מביאות להידוק היחסים ולפעולות בעלות ביטוי רגשי. אלו מהדקות את היחסים ומשפרות את התחושות האישיות שהזקן מיי'חס לילדיו. תחושות נוחות,אמון ובטחון (סימבולי).
זה מחזק את הנטיה ליחס חשיות למשמעות הסמלית של יחסי הגומלין.
לסיכום: המסקנות של העבודה יכולות לעזור להתערבות עם קשישים ומשפחותי'הם:
* נתערב במערכת היחסים של הזקן עם ילדיו ונעודד ונחזק אותם.
* נמליץ לא רק על נתינה של הילדים לזקן אלא עם נתינתו שלו- שידעו לקבל ממנו כדי שיפרש את
* נתינתו כמשמעותית ומועילה לחברה.
* לחזק את הרבדים השונים שבמערכת היחסים- בנוסף לרובד החומרי, לעודד הפגנת רגשות ולהבהיר את חשיבות הרובד הסימבולי- שדרים סמויי'ם וסוביקטיבים..