מודל המשפחה / מינושין.ס
מינושין, ס. (1984). משפחות ותרפיה משפחתית.
תל אביב: רשפים. פרק- מודל המשפחה עמ': 52-70
Minuchin,
S. (1974). Families and Family Therapy. Harvard University
Press.
המשפחה משרתת שתי מטרות:
שינויים החלים על המשפחה מקבילים לשינוי פני החברה. המשפחה נטלה על עצמה את תפקיד ההגנה על בניה וחיברותם או ויתרה עליו- כל זאת בהתאם לצרכי החברה. למשל- החברה עירונית חדרה אל תוך המשפחה והשתלטה על תפקידים רבים שבעבר נחשבו לחובות המשפחה- היום זקנים חיים בבתי אבות, והחברה (לא המשפחה בהכרח) תומכת בהם מבחינה כלכלית ע"י ביטוח לאומי או סעד.
רק היחידה הקטנה ביותר של החברה, המשפחה, יכולה להשתנות ועם זאת לשמור על המשכיות.
לכל חבר במשפחה זהות שלה שני גורמים:
המשפחה היא מערכת פתוחה הפושטת צורה ולובשת צורה. היא מקבלת בקביעות תשומות מהעולם החוץ משפחתי ומפנה תשומות החוצה. המשפחה ותפקידי המשפחה משתנים כאשר החברה משתנה. השינויים וברים תמיד מהחברה למשפחה –צ לעולם לא מהיחידה הקטנה לגדולה. המשפחה תשתנה- אך תשרוד ותעשה משמעותית יותר כמטריצת ההתפתחות הפסיכו-חברתית.
למרות כל הידע המחקרי עדיין רובץ על המשפחה המיתוס של משפחה "נורמלית" כפי שזו מוצגת בתכניות טלויזיה ע"י דמויות דומימדיות. תמונות האנשים החיים בהרמוניה מתנפצות כאשר מסתכלים על משפחה מציאותית ועל בעיותיה היומיומיות.
לכן, כדי להבחין במשפחה נורמאלית או אנורמאלית תרפיסט ישתמש בתרשים מושגי שיעזור לו לנתח מצבים. תרשים זה מבוסס על ראיית המשפחה כמערכת הפועלת בהקשרים חברתיים מסוימים ויש לו שלושה מרכיבים:
מבנה המשפחה
משפחה היא מערכת הפועלת ע"פ דפוסים עסקתיים, שהם פעולות חוזרות ונשנות המורים איך, מתי ולמי להתייחס. דפוסי חלופיים יכולים להיכנס למערכת, אך כל סטייה אל מעבר לקצה גבול יכולתה מפעילה מנגנונים המבססים מחדש את הדפוס המקובל.
דפוסים עסקתיים הם יסודות המערכת ומסדירים את התנהגותם של חברי המשפחה באמצעות שתי מערכות אילוצים-
מערכת המשפחה מבצעת את תפקידיה באמצעות תת-מערכות (בעל-רעיה, אם-ילד וכו'), היכולות להיווצר ע"פ דור, מין, התעניינות או תפקיד.
כל פרט משתייך לתת-מערכות שונות, שבתוכן יש לו רמות כוח שונות, וזהו אימון חשוב בתהליך שימורו של ה"אני" המובחן, בהיותו מתרגל מיומנויות ביחסים בין-אישיים ברמות שונות.
גבולות
גבולות של תת-מערכת
הם החוקים המגדירים מי משתתף בה וכיצד.
לכל תת-מערכת במשפחה יש תפקידים משלה והיא
מציבה דרישות לחבריה. גבולות ברורים של
תת-המערכות הם תנאי לתפקוד משפחתי טוב מכיוון
שכך חברי תת-המערכת מבצעים את תפקידיהם
ללא הפרעות בלתי צפויות מצד תת-מערכות אחרות.
למשל- התפתחות כישורים למשא ומתן עם קבוצת
בני הגיל, הנלמדת בין אחים, דורשת אי-התערבות
מצד ההורים.
מושגים אלה מתייחסים לסגנון עסקתי או להעדפת סוג מסוים של יחסי גומלין, ולא להבדל איכותי. ברוב המשפחות יש תת-מערכות סבוכות ומנותקות. למשל-תת המערכת אם-ילדים עלולה לנטות לכיוון של הסתבכות כאשר הילדים קטנים, ואילו האב עשוי לנקוט עמדה מנותקת ביחס לילדים.
חברים במשפחות או תת-מערכות סבוכות עלולים להיות פגועים מכיוון שתחושת ההשתייכות המוגברת דורשת ויתור גדול על אוטונומיה, לעומת משפחות מנותקות שמסוגלים לתפקד אוטונומית אך תחושת העצמאות שלהם מסולפת, הם חסרי תחושת נאמנות, השתייכות, יכולת לתלות הדדית ולבקשת תמיכה בשעת הצורך.
המשפחה הסבוכה
מגיבה לכל סטייה ממה שהיא מורגלת בו במהירות
ובעוצמה מופרזות. המשפחה המנותקת נוטה
שלא להגבי כאשר דרושה תגובה (אדישות).
תת-מערכת בני זוג
תת-מערכת הורים
תת-מערכת אחים
הסתגלות המשפחה
המשפחה נתונה ללחץ פנימי הנובע משינויים התפתחותיים החלים בחבריה ובתת-המערכות שלה, וכן ללחץ חיצוני הנובע מהצורך להסתגל למוסדות חברתיים המשפיעים על חבריה. לחצים אלו תובעים שינוי מתמיד בהתייחסותם של חברי המשפחה זה לזה, בכדי לשמור על המשכיות המערכת. ישנן משפחות אשר נוכח לחצים מקשיחות את הגבולות ואת דפוסי העסקות שלהן ומתנגדת לחיפוש אחר דרכים חלופיות, שזוהי טעות פאתולוגית.
לחצים על המשפחה יכולים לנבוע מ-
אחד מתפקידיה העיקריים של המשפחה היא לתמוך בחבריה. כאשר אחד מבני המשפחה נתון ללחץ, מרגישים שאר חבריה צורך להתאים את עצמם לנסיבות המשתנות. הסתגלות כזו יכולה להצטמצם לתת-מערכת בלבד או להתפשט בכל המשפחה. למשל אב שאיבד את מקום עבודתו מוציא את תסכוליו על האם וזו עושה קואליציה עם הבן נגד האבא. אם הבעיה נשארת בעינה למרות שהמשפחה הנהיגה שינויים הסתגלותיים כדי לתמוך בחבר, התראפיסט ימקד את תשומת ליבו באינטראקציה של אותו חבר עם הגורם המעיק. ובמידה והמשפחה אינה מסוגלת לערוך שינויים הסתגלותיים, תכוון תשומת ליבו למערכת כולה.
מערכת משפחתית עלולה להיות עמוסה מידי עקב השפעותיו של משבר כלכלי, מנגנוני ההתמודדות של משפחה מאוימים במיוחד ע"י עוני ואפליה. לחץ יכול להיווצר גם כתוצאה משינוי מקומה של המשפחה עקב העתקת דירה או שיקום שכונות עירוני. במידה והמשפחה בת-קיום ביסודה אך גורמים סוציאליים רבים מדי מתערבים בחייה ללא תיאום ביניהם, התראפיסט יכול ללמד את המשפחה כיצד להפעיל את המוסדות לטובתה.
שלבים רבים בהתפתחותה הטבעית של משפחה, כגון שינויים התפתחותיים שלחברי המשפחה או בהרכב המשפחה (הרחבה/צמצום המשפחה),יוצרים התנגשויות ומצריכים משא ומתן על חוקי משפחה חדשים: תת-מערכות חדשות חייבות להופיע ויש לשרטט קווי הבחנה ביניהן. אך אם אין ההתנגשויות באות על פתרונן, עלולות בעיות המעבר לעורר בעיות נוספות. אחד השלבים הנפוצים ביותר הוא כניסתו של ילד לגיל ההתבגרות השתתפותו מעמדו של הילד בעולם החוץ משפחתי מתחזק. על כן צריכה המערכת המשפחתית לתת לו אוטונומיה ואחרויות נוספות בהתאם לגילו. ישנם לחצים על המשפחה כתוצאה מהרחבת המשפחה (לידתו של ילד, נישואיו של חבר משפחה, ילד מאומץ) וכן מירידה במספר חברי המשפחה (מותו של חבר במשפחה, פרידה, גירושין, מאסר או הליכותו של ילד לביה"ס).
משפחה מגיעה לטיפול
כאשר נחסמו הדרכים למשא ומתן. קל יותר לעזור
למשפחה אשר השינוי התרחש לא מכבר מאשר למשפחה
שכבר חסמה את הדרך למשא ומתן במשך תקופה
ארוכה.
בעיות אידיוסינקרטיות עשויות להוות מעמסת יתר על מנגנוני ההתמודדות של המשפחה.
דוגמאות:
- משפחה אשר מתעלמת מפיגור הילד אך כאשר הוא גדל קיים פער בינו לבין בני גילו הדורש התמודדות עם המציאות.
- משפחה אשר מסתגלת לצורכי ילד עם נכות גופנית אך כאשר הילד גדל ובא במגע עם העולם החוץ משפחתי, קבוצת בני גילו אינה מקבלת אותו.
- אם חבר במשפחה
חולה מאוד יש להעביר חלק מכוחו ומתפקידיו
לחברים אחרים. חלוקה מחדש זו דורשת הסתגלות
של המשפחה.
לסיכום: משפחה נורמלית