יחסי ריפוי
/ ג.ל. הרמן
עקרונות ומטרות הטיפול
החוויה הטראומטית מורכבת משני רכיבים עיקריים, שגוזרים 2 עקרונות בריפוי הנפגעים:
תפקיד הטרפיסט הוא כעוזר למטופל, לסייע לו להשלים את המלאכה ולהשיב לקדמותו את יסוד השליטה.
העקרונות של סימונדס:
1. השבת כוח לנפגעים.
2. הפחתת בידודם.
3. צמצום חוסר הישע שלהם (ע"י א. הגדלת טווח הבחירה ב. סתירת דינאמיקה של השתלטות בגישה אליהם).
2 מטרות של סטרק ופליטקרפט:
מאפייני הטיפול והמטפל
מאפיינים ייחודיים ליחסים הטיפוליים (בהשוואה ליחסים בינאישיים אחרים שגם הם עוזרים למטופל להתרפא) :
המאפיינים שצריכים להימצא אצל המטפל
נייטרלי - רק במישור הטכני,לא מביע עמדה בקונפליקטים פנימיים של המטופל – אבל לא במישור המוסרי – כי המטפל צריך להביע סולידאריות לעוול של המטופל.
חסר פניות - לא משתמש בכוח שהוענק לו ביחסיו עם המטופל לצרכיו האישיים.
תפקיד המטפל שכלי ורגשי כאחד, עליו לטפח הבנה עמוקה וקשר אמפתי.
קרדינר ציין שלמטפל
יש תפקיד של הורה מגונן שעוזר ל"ילד"=המטופל
"לקנות לו אחיזה בעולם החיצון".
ההעברה הטראומטית
מטופלים נפגעי טראומה יוצרים סוג העברה מיוחד בטיפול. תגובותיהם לבני אדם בעלי עמדה סמכותית עוותו בחווית האימה. לתגובות העברה שלהם יש ציוויון של חיים ומוותההעברה כוללת מספר רגשות מרכזיים:
אימה וחוסר ישע - ליסטר אומר שיש עוד "רוח רפאים" בחדר הטיפולים – "רוחו" של התוקף, שהופכת את התגובות של המטופל לקיצוניות יותר ומכניסה חוויה של אימה לתוך הטיפול, המטופל מרגיש פגיע מאוד, מרגיש שהמטפל מסוגל לפגוע בו אנושות בהתנהגותו (כמו שבטראומה פגעו בו).
מצד שני המטופל סוחב איתו חוויה נוראה של חוסר ישע, שמעוררת בו צורך עז למושיע, לכן הוא עושה אידיאליזציה של המטפל ומצפה ממנו למושיע כל יכול.
זעם ונקמה במטפל - כשהמטפל אינו עומד בציפיות האידיאליות של המטופל, המטופל עלול לחוש זעם רב, זעם שגם מועבר מהזעם שהיה בו כלפי התוקף. הזעם מגיע עד כדי פנטסיות של נקמה במטפל, הפנטסיה היא לראות את המטפל חסר ישע כפי שהוא עצמו היה.
חוסר אמון - למרות שהמטופל הטראומטי רוצה לבטוח במטפל, הוא לא יכול לבטוח בו, כי יכולתו לרכוש אמון ניזוקה בחוויה הטראומטית. הוא מניח מראש שהמטפל אינו מעוניין או אינו מסוגל לעזור, או שהמטפל לא יהיה מסוגל לעמוד בשמיעת פרטי סיפור הטראומה. כשבכל זאת המטפל מראה יכולת ורצון לעזור, הוא נוהג לייחס לו כוונות של ניצול או מציצנות - שוב, ייחוס של כוונות שהרגיש שהיו לתוקף שלו.
נפגעי טראומה כרונית ומורכבת (כמו נשים מוכות) -
העברה נגדית טראומטית
"ההעברה הנגדית הטראומטית כוללת את כל קשת התגובות הרגשיות של התירפיסט על נפגע הטראומה ועל האירועים הטראומטיים עצמם".
להעברה הנגדית יש 3 מקורות:
בהעברה נגדית שמקורה בהזדהות עם המטופל:
בהעברה נגדית שמקורה בהזדהות עם התוקף:
בהעברה נגדית שמקורה בהזדהות עם עמדת העד:
בהעברה נגדית שמקורה במהלך הטיפול עצמו:
המטפל צריך להיות מודע לכל ההעברות הנגדיות האלה כדי שלא ישפיעו עליו ויפעילו אותו מצד אחד, ומצד שני כדי להבין טוב יותר את המטופל (לדוגמא, קרנברג טוען שהתנודות המהירות והמבלבלות שהמטפל מרגיש וה"תפקידים" שהוא "משחק" בהעברה הנגדית משקפים את החוויה של המטופל ואת ההשפעה של הטראומה עליו).
כדי להבטיח שהמטפל
יוכל לעמוד בהעברות הנגדיות יש צורך בשני
כלים עיקריים: חוזה תרפיה, ומערכת תמיכה
למטפל.
חוזה התרפיה
מערכת התמיכה של התירפיסט
יש 2 סוגי תגובות אצל המטפלים לרגשות הקשים שעולים בהם בטיפול בנפגעי טראומה:
עד רמה מסוימת, התגובות האלו הן צפויות ובלתי נמנעות. כדי לצמצם עד כמה שניתן תגובות בלתי מאוזנות שכאלה, המטפל זקוק למערכת תמיכה.
2 צורות של תמיכה: הדרכה וקבוצת תמיכה של עמיתים. והכי טוב להיעזר ב2 הצורות.
סביבה לא תומכת
אבל – לפעמים דווקא העמיתים מקשים יותר על המטפל. בהרבה מקרים המטפלים מאשימים זה את זה בחוסר הבנה של המקרה: מטפל אחד תופס את עמדת "הספקן" מול הסיפור של המטופל, ומטפל אחר יאמץ את עמדת "המושיע". כך במקום להיעזר בעמיתים ובמדריכים המטפל מרגיש מבודד – וזה הכי גרוע, כי אף אחד לא יכול להתמודד עם הטראומה לבד. חייבים להיעזר במערכת תמיכה מספקת!!
השפעת הטיפול על חייו האישיים של המטפל
המטפל צריך לשים לב שהטיפול לא פולש לחייו האישיים, ולזכור שהדאגה לעצמו קודמת לדאגה לאחרים. לשם כך הוא צריך לגייס את יכולות ההתמודדות הבשלות ביותר שלו (ובכלל זה גם השימוש בהומור יכול לעזור מאוד).
מטפלים שמצליחים להתמודד עם אתגר הטיפול בנפגעי טראומה מדווחים על חוויה של חיים מועשרים יותר – הערכה גדולה יותר של החיים, העמקה של קשרי חברות, הרגשת מטרה נעלה יותר בחיים... המטפלים יכולים לצאת נשכרים בכך שהם מעמיקים את ה"תומה" (=integrity) שלהם, את "היכולת לאשר את ערך החיים לנוכח המוות, להלשים עם הגבולות הסופיים של חיי האדם... ולקבל את המציאות הזו מבלי לומר נואש".