חזרה למאמרים פרט א
חזרה לאתר

בנבנישתי פרק ראשון- הראיון כתקשורת בין אישית

הראיון הוא כלי המשמש במגוון רחב ביותר של מצבים.

ראיון- מפגש של שיחה בין שני אנשים המכיל בתוכו אינטראקציה מילולית ולא מילולית. זה לא מפגש בין שווים אלא מבוסס על אבחנה תפקודית המשתתפים: על המרואיין מוטלת האחריות לניהול הראיון ולקביעת מהלכו.

מטרות מקובלות של ראיון:

האזנה ודיבוב הם ראשוניות וחשובות כבסיס לשליטה בהתנהגויות נוספות כמו הבנה ותקשורת אמפתית, אך אינם היחידות ואף לא החשובות ביותר. מינוצ'ין ופישמן אומרים שיש ללמוד טכניקה על בוריה ואז לשכוח אותה (כמו בריקוד).

מודל תקשורת בין אישית:

המודל מתאר את המרואיין מביע את עצמו באמצעות התנהגות מילולית ובלתי מילולית. המראיין תופס התנהגות זו ומגיב אליה רגשית וקוגניטיבית. המראיין גם מגיע למסקנה מסוימת או שיפוט של מה שנאמר. התגובה הרגשית והקוגניטיבית של המראיין עשויה להשתקף בהתנהגותו המילולית והלא מילולית. המראיין עשוי גם להגיב בתגובה מילולית הנובעת מתוך השיפוט הקוגניטיבי שאליו הגיע.

המרואיין מצידו קולט את התנהגותו המילולית והלא מילולית של המראיין. קליטה זו מביאה לתגובה רגשית וקוגניטיבית גם אצל המרואיין. המרואיין עשוי להגיע למסקנה שהוא הובן או שאולי שהמראיין החמיץ את הנקודה המרכזית בדבריו. הוא יכול להאזין לדברי המראיין ולנסות לבדוק עם עצמו אם אמנם הפירו שהמראיין הציע אכן מתקבל על דעתו אם שיקוף הרגשות אכן קולע. בעקבות תגובתו הרגשית והקוגניטיבית , המרואיין ממשיך ומביע את עצמו. התהליך ממשיך ומשום כך ניתן לראות אותו לא כמעגלי אלא כספיראלה- הולך ומתקדם עם הזמן אך אינו חוזר על עצמו.

ההקשר וחשיבותו בראיון- ההקשר הוא זה הנותן משמעות להתנהגות. אין שתי אינטראקציות בינאישיות שהם זהות. על המראיין לברר את משמעות ההקשר שבו נערך הראיון ולהיות מודע להקשרים השונים והשלכותיהם. אותן התנהגויות כמו חיוך או נעיצת מבט יכולה להיתפס בצורה שונה לגמרי, תלוי עם מי מדברים. דה ויטו מבחין בין בכמה היבטים של ההקשר:

מאפיינים ומרכיבים של תהליך התקשורת הבינאישית: