התערבות
בגישת הכוחות בעבודה סוציאלית
בן ציון כהן, אלי בוכבינדר. מתוך הספר "מן הכוח אל הפועל" (2005)
התערבות בגישת
הכוחות בעבודה סוציאלית /
בן ציון כהן, אלי בוכבינדר
א. מבוא :
בעשור האחרון נראה כי ישנו שינוי המתבטא בספרים ומאמרים – המציגים גישה אידיאולוגית פרקטית חדשה לעבודה עם בני אדם. גישה זו נקראת "גישת הכוחות", שורשיה מצויים בעבודה הסוציאלית הקלאסית. כוונתה של גישת הכוחות היא לאחד את הרעיונות לכלל גישה ולהופכה לאידיאולוגיה ייחודית של מקצוע העו"ס.
הנחת היסוד של גישת הכוחות גורסת שבכל בן אדם יש כוחות המהווים גורם עיקרי המתווה את אופי המפגש המקצועי. כוחות אלו הם שאפשרו לשרוד, להתמודד ולבנות חיים עד כה. האדם הפעיל את כוחותיו בעבר ומפעילם גם בהווה. ייתכן שלא כל הפעולות משיגות את המטרה, ייתכן שבמצבו היום יותר קשה לו ולנו להבחין כיצד כוחותיו יעמדו מול האתגרים והלחצים של מחר. היותו פונה אינה שוללת ממנו את כוחותיו הקיימים. לכן ההתערבות בגישה זו תהיה בנויה על הכוחות. הטיפול יעשה דרך כוחותיו ולא דרך בעיותיו. גישת הכוחות מלמדת, שככל שנמקד את מאמצינו בחלקים הבריאים ונסייע להם לגדול, לשגשג ולגבור על החלקים האחרים כך תהיינה ההתערבויות מועילות יותר.
גישת הכוחות ישימה לכל מטופל כי מבחינה בסיסית היא אינה קושרת בין מצב אובייקטיבי של האדם (חולה נפש, מכור) לבין כוחותיו. היות האדם במצב קשה מעיד רק על הצורך ועל ההכרח להשיג כוחות. כל מצבי החיים הם חלק מתהליך הסתגלות והתפתחות של יכולות ומסוגלות גם בהקשר של מצוקות חיים. בכל מצב נדרש הלקוח להתמודד באופנים ובתחומי חיים שונים והעובד צריך להתבונן כדי למצוא לו כוחות, פנימיים וחיצוניים באחד האופנים והתחומים הללו.
שורשי הגישה מצויים עמוק בהיסטוריה של העו"ס, אחד ההבדלים בין האסכולה הפונקציונלית לאסכולה הדיאגנוסטית הוא שע"פ הדיאגנוסטים המיקוד הוא במהותו של המטופל = התמקדות במבנהו הפיזיולוגי פסיכולוגי בצירוף פתולוגיה וסימפטומים, כלומר פירושו התמקדות בתופעות שמחוץ לשליטתו, בעוד שע"פ הפונקציונלים הדגש הוא על תפקודו של המטופל, כלומר דגש על מעשיו, פירושו התמקדות בדברים שאדם יכלו בעקרון לשנותם בכוחות עצמו.
החפיפה בין עקרונות של גישת הכוחות וערכי העו"ס היא תופעה ייחודית. לאורך ההיסטוריה של המקצוע קיימת אמונה ביכולתם של בני אדם להשתנות ולהתפתח כדי לממש את מלואר הפוטנציאל האנושי שלהם, לכן תרומתה המרכזית של הגישה היא בהצבת גבולות בין העו"ס לבין מקצועות אחרים. במיוחד ביחס למעמד הקליינט נוסף לכך היא מדברת על ערכים למשל "להתחיל במקום שנמצא הלקוח" ומכוונת להתחיל בכוחות ולא בפתולוגיה.
ההטרוגניות של
אוכלוסיות המטופלים, והעובדה שביניהם קיימות
קבוצות שאינן נוחות במיוחד לטיפול, מעידות
על התרומה הפוטנציאלית של גישת הכוחות
למקצוע כולו. כמו כן ישנה עדות מחקרית המצביעה
ברוב מכריע של המקרים על היתרונות של גישת
הכוחות במסגרות השונות.
ב. הפתולוגיה כמרכז הוויית השפה המקצועית :
העיסוק המופרז בבעיות ובפתולוגיות הביא לכך שהעו"סים סיגלו לעצמם השקפת עולם ושפה מקצועית רוויות במצוקה סטיגמתית. התרגלנו להתייחס אליהם (מטופלים) כאל מסוממים, מובטלים וכו' כאשר דרכי ההשפעות ודרכי ההתמודדות של אנשים עם מצבם החברתי עלולות להיתפס כסיבות להתנהגות ולמצבם הכלכלי של הקליינטים. התוצאה תהיה "האשמת הקליינט" במצבו. הכל נעשה בשימוש בשפה המקצועית ובטענה של מימוש ערכי המקצוע הבסיסיים.
השפה אינה רק משקפת מציאות, אלא גם מעצבת מציאות בכך שהיא מאורגנת ממסגרת ובעלת כוח לממש דרכי תפיסה מסוימות.
אחת התוצאות הדומיננטיות
של החשיבה הפתולוגית היא פיצול בין שימוש
בתיוגים מקצועיים לשם אפיון המטופל מבלי
שהוא יודע לבין השפה שמדברים איתו, היא
בעיה אתית. על העו"סים להבין שנעשו תלויים
בשפה ושנהיינו מתייגים ע"פ פתולוגיות
וכך יוכלו להשתחרר מהדיבור ב 2 לשונות. כיוון
ששפה היא הכלי העיקרי שבאמצעותו בני אדם
יוצרים מציאות, שינוי בשפה עשוי לגרום לשינויים
מרחיקי לכת בתהליך שבו המקצוע יוצר את המציאות
שבה הוא פועל.
ג. מהות הקשר מטפל - קליינט ע"פ גישת הכוחות :
הבדלים בסיסיים –
הטבלה מבליטה את ההבדל בין גישה מסורתית לגישת הכוחות באשר לתפיסת הפונה. המסורתית רואה בו מקרה שאותו יש לאבחן. לימים אמרו שיש "לאבחן את האדם ולא את הבעיה" . בהמשך המונח "הערכה" החליף את המונח "אבחון". שמירה על גישת הפגמים משאירה את אנשי המקצוע בעמדת המומחה בעל הכוח, במיוחד ע"י הסתמכות על דיאגנוזות ותוכניות טיפול המדגישות פגמים יותר מאשר עבודה מתוך שותפות, כך נשמרת העמדה שהמטופלים הם מקבלי שירותים יותר מאשר שותפים אקטיביים ובעלי יכולת עיצוב בתהליכי שינוי. ויותר מזה מטופלים שאינם מקבלים את התפיסות וההמלצות של אנשי הטיפול נחשבים "כמתנגדים".
גישת הכוחות רואה בשותפות מרכיב אתי מהותי במקצוע העו"ס, לכן רואה במטופל שותף וכמומחה בענייניו, יחד הם יבדקו את המשאבים ואת מה שיש למטפל להציע. יכולתו
גישה המתמקדת בפתולוגיה : | גישה המתמקדת בכוחות : |
הפונה מוגדר "מקרה" או "פציינט", ע"פ הבעיות, הפתולוגיות, והחולשות נקבעות הדיאגנוזות ופרוגנוזות. | הפונה נתפס כשותף מלא בתהליך הטיפול, וע"פ הכוחות, המשאבים והתוכניות נקבע הפוטנציאל לשינוי. |
המטפל הוא המומחה ועליו האחריות העיקרית לתכנון ההתערבות. | הפונה הוא המומחה. כל תכנון הוא פרי של מו"מ בין השותפים. |
הפוטנציאל לשינוי תלוי ביכולתו של הקליינט להתעמת עם מקורות מצוקתו. | הפוטנציאל לשינוי תלוי ביכולות הקליינט לגייס את כוחותיו (אלה שאפשרו לו לשרוד עד עתה). |
ד. הערכת הפונה ע"פ גישת הכוחות :
תחום הערכה -
גישה המתמקדת בפתולוגיות :
גישת הכוחות :
סליבי מציע להוסיף ציר נוסף לDSM שייקרא "איכויות אישיות הראויות לציון" חלק מהתכונות שיכללו בציר זה הם אמינות, סבלנות, יוזמה ותובנה. צירוף זה יכול להביא לשינוי מהפכני בעולם התוכן של בריאות הנפש, משום שאנשי מקצוע יתייחסו לשוני בין כוחות של בני אדם ולא לשוני בהפרעותיהם.
חשוב להכיר במצב שבו השפה שקיימת לתיאור כוחות הינה שפה דלה מאוד. אנו זקוקים לשפה חדשה, שתעזור לנו להסביר את הכוחות הקיימים בלקוח. השפה צריכה להיות חיובית, מדויקת, עליה להסביר את הכוחות המצויים בלקוח, עליה להיות מסוגלת לתאר את הדקויות ולא להיות רחבה ומושלמת.
תגובתו של איש המקצוע לאדם המציג לראשונה את בעייתו תהיה בקשה להרחיב את הדיבור על מצבים שבהם הבעיה אינה מתעוררת או שהאדם אינו מצליח להתגבר עליה. רואים בכישלונות חלק מהדברים עליהם הלקוח נשאל באשר לניסיונות התמודדות בחייו.
אמונה בעתיד הוא מרכיב מהותי ועתיד אופטימי תלוי בתפיסת העבר וההווה. היכולת לתפוס תקופות רעות בעבר ובהווה לא מעידים על עצמי פגום אלא על עצמי פגוע זמנית היא מכריעה, לכן חשוב לעשות מיסגור מחדש ולפרש מחדש את ההתנהגות הסימפטומית. יש קושי לזהות את הכוחות כי הם מוסווים ע"י תוצאות הטראומה למשל ערך עצמי נמוך, דיכאון וכו'. ניתן להצביע ללקוח שזה חלק מאסטרטגיות התמודדות והסתגלות. באופן זה מציגים את העבר כמשאב המאפשר מו"מ מחודש ואפשרויות ללמידה. העבר ניתן להבנה, למשמעויות אחרות חדשות.
ה. עקרונות ההתערבות עפ"י גישת הכוחות:
ע"פ פתולוגיות:
עפ"י הכוחות:
קריטריונים להצלחת הטיפול הם מימוש ההסתכלות ומימוש כוחותיו כאשר הקליינט מתאר מצבי חיים שונים שבהם לסייע לאחרים להכיר בכוחותיהם ולממשם. כל זה הופך את הקשר לפחות פטרנליסטי, התייחסות ללקוח כמומחה, שאיש המקצוע צריך ללמוד ממנו, מצמצמת את הפער בין מעמד המטפל למעמד הלקוח ותורמת לקשר של שותפות. משום ששיוויוניות מוחלטת אינה רצויה בטיפול, השלב הראשון הוא חינוך הלקוח לגבי תפקידו ותפקיד העו"ס.
ו. מסקנות והשלכות :
במצב שבו השיח מתרכז ביכולות ולא בבעיות נפתחת אפשרות ל"שיא של כוחות". דבר זה מתאפשר כאשר העו"ס נמנע משפה מתייגת ומשתמש באוצר מילים המדגיש כוחות ומשאבים ומשקף לקליינט את יכולת ההתמודדות שלו בכל הזדמנות.