חזרה למאמרי פרט א
חזרה לאתר

Bloom, M., Fisher, J., Orme, J.G. (1995). Evaluating practice. Boston: Allyn and Bacon. Ch 3: Specifying problems and goals: Targets of intervention

סיכום

תרגום עמ' 81 מהכותרת: to what extent?

המטרה כאן היא ניסיון לייסד או לבסס באיזה יעילות ובאיזה דרך מתרחש אירוע היעד. במילים אחרות נרצה לייסד רמת ביצוע שתהיה מקובלת על כולם, שנקראת criterion level (רמת הקריטריון). בלי זה, ייתכן ולעולם לא נדע אם מטרת הטיפול הושגה לשביעות רצון המטופל או המטפל. לדוגמא: רמת הקריטריון יכולה לאבד 30 פאונד, על לענות על % 80 מהשאלות בהצלחה. (???), או לקיים שיחה עם בן הזוג שלך במשך 15 דקות..

מצטערת לא הבנתי את ההקשר.

זהו מקום בו הצעד הבסיסי הוא חשוב במיוחד. שלב היסוד קובע את רמת הופעת המטרה עוד קודם להתערבות, ונערכת השוואה עם שינויי המטרה במהלך תוכנית ההתערבות. אפשר לערוך השוואה בין השלב ההתחלתי לבין הרמה הרצויה. ניתן לבחון זאת גם במושגים של הטווח הנורמלי של שינויים בעקבות התערבות.

קרוב לוודאי שרעיון התוצאות האובייקטיביות חשוב מאוד. שאלת המפתח היא האם הלקוח מסוגל להגיע למטרה? (האם ההתנהגות מוכיחה יכולת?) חשוב לעשות הערכת ביניים של מטרות אותם יכול הלקוח להשיג. יש לוודא שהמטרה הראשונית ריאלית להשגה. (אם כבר לטעות עדיף בהגדרת סוג המטרה ואז מטרה בסיסית עדיפה על מטרה גבוהה ורחוקה להשגה). השגת מטרות הבסיס ישרתו את המוטיבציה של הלקוח להמשיך לצעד הבא. ברוב הנסיבות המטרה הראשונית תהיה קרובה בהגדרתה למטרה הסופית אך בכמויות קטנות יותר.

לדוגמא: אם המטרה היא לעזור לאישה ביכולת לתקשר עם גבר, הצעד הראשון יהיה לומר לו שלום בהליכה, אח"כ לשאול אותו לכיוון וכן הלאה בהדרגתיות במשך הזמן שבו תדבר איתו. או אם אנחנו מדברים בסקלה של דיכאון וציון 30 הוא המטרה כשכל ציון גבוה יותר מסמן דיכאון רב יותר, ונק' ההתחלה הייתה 90 אז היעד הראשוני יהיה להדיע לרמה של 75, ואחרי חודש – 50 וכן הלאה. הדרגתיות..

מטרות הביניים אמורות להיות קרובות למטרה הסופית אך ריאליות ונוחות להשגה של המטופל. בנוסף, לא כל מטרות הביניים צריכות להיות מוכנות מראש כיוון שכל הצלחה או כישלון במטרת ביניים יספקו את המידע המתבקש ליצירת מטרה חדשה ע"מ להתקדם לשלב הבא.

Under what condition? תחת איזה מצב??

המרכיב הרביעי בהגדרת המטרה הוא להיות ספציפי וממוקד בתנאים או בסיטואציות בהם ההתנהגות הרצויה תתרחש. יתכן ונמצא שההתנהגות הרצויה תתרחש רק במקרים מאוד מסויימים. יש להגדיר באופן ברור מתי התנהגות זו אמורה להופיע ע"פ המטרות. מה השאיפה.

אם ההתנהגות הרצויה לא תופיע במצבים הרצויים יתכן ותתבטל המטרה הסופית מתוקף הנסיבות, וגם מטרות הביניים יקבלו משמעות קטנה יותר בגלל רצף האירועים בהם התרחשה התנהגות מסויימת. (???)

כשחושבים על תנאים להופעת ההתנהגות הרצויה יש לשקול 3 תנאים:

  1. מקום הופעת ההתנהגות
  2. זמן הופעתה
  3. ובאיזה חברה, עם מי היה האדם באותה עת.

מיקוד זה יעזור בפיתוח הגדרת מטרה מדויקת יותר.

שימוש בסטטיסטיקה להגדרת מטרות: using statistics to set goals

אחד הקשיים המתסכלים של מטפלים, ע"מ להיות מדויקים בהגדרת המטרה, היא איפה לקבוע את קריטריון ההצלחה. כשאפשרי, כדאי להיות ספציפי ומוגדר בשאלה לאן אני מכוון בטיפול במושגים של מטרות אקטואליות. לעיתים זה קל. לדוגמא: בתוכנית להורדת משקל, קל לכוון בירידת במס' קילוגרמים, או במצבים אחרים שבהם המטרה ברורה כמו, שילד לא ירטיב את המיטה בלילה וכו'. אם נשווה לקבוצת הביקורת, תהיה לנו מידת ביטחון לבחון האם הבעיה דעכה.

בכל הסיטואציות הנ"ל יהיה אפשרי לבחור מטרות ספציפיות עם קריטריונים מסוימים. אבל, יש מקרים רבים בהם קשה לאמוד הצלחה. מקרים שקשה לומר "אני רוצה להגביר את השתתפות המטופל או אני רוצה להוריד את רמת הדיכאון". אין דרך לכמת את המשתנים האלה.

במצבים כאלה מומלץ להשתמש בסטטיסטיקה. בלי להיבהל, אין הכוונה למשהו נורא ומסובך. המרכיב החמישי מכיל כמה פרוצדורות לניתוח הנתונים ע"מ לראות אם יש שינויים סטטיסטיים משמעותיים, אם יש שונות מתמטית בין הנתונים לפני או בעת ההתערבות. המטרה בפרק זה היא ליידע אותנו על האפשרות ולהסביר את המשמעות ביחס למטרות.

כשאנו מדברים על פרוצדורה סטטיסטית שמסייעת בעיצוב מטרות, הכוונה די ספציפית. הגדרת מטרות נעשית בד"כ בהקשר של הלקוח, ערכים חברתיים או במציאות הפיזית. לדוגמא: אדם לא יוכל לגדל את ילדו (keep your child) אם יחרוג בסטנדרטים חברתיים ובפעולות המשמעת שלו. או, אדם לא יוכל להיות טייס אם ראייתו לא תקינה.

עם זאת, לפעמים אין ערכים חברתיים ברורים כמו: "כמה ויכוחים בין בני זוג נחשבים יותר מדי?" איזה אינטנסיביות בין שניים נקראת אהבה?איזו רמה של מוסר צריכה להיות לחברה כדי ליצור סביבת עבודה טובה? המטפל צריך לקבל החלטות על בסיס אירועים וסיטואציות גם במקרים שערכים חברתיים אינם ברורים דיים.

סטטיסטיקה מספקת דרך אחת לקבלת החלטות במצבים כאלו. אני מקשרים בין משתנים סטטיסטים (כמו שינויים בהתערבות בשליבים השונים של הטיפול) ובין שינויים חברתיים או מעשיים שלא היו יכולים לקרות לולא ההתערבות, ולכן עלינו לשים לב לגודל השינויים הללו.

הערך של הגדרת כמות השינויים בין שלב הבסיס וההתערבות לכיוון הרצוי, הוא לא הערך שאליו אנו שואפים להגיע, כשלעצמו. אלא ההגדרה המדויקת של שינויים אלה לא הייתה קוראת באופן עצמאי. אם זה שינוי משמעותי בחיי היומיום של הלקוח כשאין שום נורמות או חוקים חברתיים נוספים שמכתיבים שינוי זה, זו כבר שאלה נפרדת שדורשת פידבק מהמטפל. לדוגמא: אם בן הזוג מוזכר רק חצי מהפעמים שהוזכר לפני ההתערבות, האם זה שינוי משמעותי? לפיכך, הסטטיסטיקה מספקת רק טיפול חלקי כשמטודות אחרות לא מספיקות. (פסקה קשה..)

תיאור שיטת הסטטיסטיקה כמגדירה מטרות – מרכיב 6

עם כלים סטטיסטים ניתן לחשב כבר משלב הבסיס כמה שינויים דרושים ע"מ שיהיו משמעותיים מבחינה כמותית סטטיסטית. בפרוצדורה זו נשתמש במידע שנאסוף בשלב הבסיס ונגדיר רמת התערבות מתאימה כדי שהשינוי הבא יהיה משמעותי. אחרי קבלת מידע נוסף משלב ההתערבות לפי תוכנית המטפל, נרשום בטבלה סטטיסטית ובחן אם זהו שינוי משמעותי. (יש שיטות שונות לעשות זאת, חלקם פשוטות כמו לצייר קו). אם השינוי אכן משמעותי להתקדמות הלקוח, ניתן להחשיב זאת כהשגת מטרת ביניים. למעשה, השגת שינוי משמעותי נחשבת כמטרה בפני עצמה.

עד כה הבנו שבחיים הם יותר מסטטיסטיקה ושחשיבות הפרקטיקה שבהתערבות יכולה להיות משמעותית יותר (נידון כבר בחלק 6). אך בתור מדריך מקוצר נציע את אופן השימוש בסטטיסטיקה להגדרת מטרות. שיטה זו יכולה למזער את הקושי בהגדרת מטרות שרירותיות.

עד כאן עמ' 83 עד הכותרת setting goals in groups

תרגום המאמר של עמ' 83-87:

הגדרת מטרות בקבוצות:

במהלך הספר אנו מודעים לעובדה כי הרבה פרקטיקנים משתמשים במודל חד- מערכתי פרטני בקבוצות. אכן אנו מנסים להדגים שיטה זו עם יחידים, קבוצות, משפחות, שכונות, ארגוני עובדים ואפילו קהילות גדולות יותר. העיקרון הבסיסי הוא משותף ללקוח/מערכת אבל הניסיון לימד אותנו שחייבים לספק הבחנה נוספת בשימוש מודל הערכה זה בקבוצות מסיבות הקשורות לעיקרון ולתהליך.

זה קשה לזהות ולנתח מטרות לכל לקוח, אבל כאשר מדובר במטרות קבוצתיות זה נראה אפילו קשה יותר. הסיבה לכך היא כנראה כי פחות פרקטיקנים הוכשרו לחשוב על קבוצה כקבוצה או על בעיה או מטרות של קבוצות גם אם מדובר בקבוצה שאורגנה בצורה פורמאלית/לא פורמאלית. אפילו אם ברמה מסוימת ניתן לחשוב על מהי מטרת הקבוצה, יכולות להיות בעיות נוספות בתהליך הניתוח של המטרות מאחר ומדובר במעורבות של פעולות של כמה אנשים.

יש הרבה קשיים אך ניתן להתמודד עימם ברמה מסוימת. הדיון הבא כולל חלק מהמחשבות והמחקר מהספרות בנוגע להשגת מטרות בקבוצות.

ראשית עלינו להבחין בין מטרות קבוצתיות אמיתיות לבין מטרות של יחיד שהוא חלק מקבוצה. מטרה קבוצתית אמיתית יכולה לכלול משפחה שבה ההורים גרושים, כאשר המהלך החוקי של הגירושים יש השפעה על כל חבר בקבוצה כשהכללים משתנים בתוך המשפחה. בנוסף זה ישפיע גם על רגשות, מחשבות ומעשים של כל אדם. אבל כקבוצה משפחתית יהיו מטרות שישקפו את המערך של הקשרים הפנימיים התוך משפחתיים בנוסף למטרות המשקפות את הרגשות של הבעל והאישה כמו של הילדים. "להשאר נשואים" יהיה דוגמא למטרה כוללנית כזאת, "מספר ויכוחים בין אחאים", "כמות הזמן המושקעת בסיפוק פעילויות משפחתיות", "חלוקה פרופורציונלית של מטלות הבית בין כל חבריו" אלו דוגמאות נוספות. אין דבר מסתורי במאפייני הקבוצה(או משפחה) הזאת, הם טבעיים למשפחה בכך שהם חלק מחיי משפחה רגילים ומפונקציות משפחה רגילות. חלק מפונקציות אלה יחשבו כ"חיי משפחה" והמשבר יכול להצביע על טבעיותם והרחבתם של בעיות שנאלצו להתמודד איתם יחד עם מחשבה על ייעוץ(טיפול) בנושא גרושים.

סוגים אחרים של קבוצות כמו- חיי משפחה, קבוצות חינוכיות, פיזור מידע, קבוצות אימון למתן עזרה. למשתתף בפגישות חינוכיות משפחתיות יכולה להיות מטרה משלו ומידת ההתקדמות שלהם בתהליך נמדדת גם כן. כקבוצה אפשר למדוד את התוצאה הממוצעת בהדגמה של כל אחד מהמשתתפים עפ"י סולם מדידה סתנדרתי. יש כמה בחירות שרירותיות שעושים הפרקטיקנים בזמן שמטרתם לשקף בצורה מלאה ונאמנה ככל האפשר את הערך הטבעי של הקבוצה.

מספר סממני הצלחה בטיפול בילדים תוארו ע'י וויטאקר וחבריו, התאוריה שלהם מעניינת בגלל כמה סיבות:

  1. הם רואים הצלחה כמתרחשת ברמות שונות במעגל השרות, החל מאינטק וכלה בpost .discharge placement
  2. הם מציעים מגוון של נק מבט על שירותים קהילתיים (שקשורים למקום מגורים).

כאשר פרטים בהכרח מעורבים, השימוש במדדים מצביע על תופעה קולקטיבית שאליה התנהגות הפרט תורמת ומשקפת איך כל הקבוצה מגיבה להתנסות במכלול השירותים. הסממנים הללו מהווים סיכום של individual scors.

סממנים אחרים יכולים לשקף לגמרי את הקבוצה בצורה טובה יותר מהסיכום הנ'ל.

לדוגמא- מורל קבוצתי יכול להימדד עי' הסתכלות על האינטראקציות בין חברי הקבוצה ולא רק הסכום של חיבתו של כל אחד מהחברים לקבוצה עצמה.

יכול להיות מועיל גם לשים לב לדפוסי תקשורת- מי מדבר עם מי וכמה, כשהתבניות האלה יכולות להשתנות כשהקבוצה מקבלת מבנה משלה. דוגמא נוספת למטרה של הקבוצה היא כשקבוצה שמטרתה שעשוע משלבת בתוכה נערים המועדים לעבריינות שיחשפו לדמיות עם נורמות חיוביות. התבנית של ההתנהגות הבסיסית בקבוצה משקפת את הנורמות הדומיננטיות. השוואות נעשות כשפרטים מזדהים עם הנורמות האלה במשך הזמן, זאת כשהמטרה היא להיות קבוצה עם מטרות גבוהות יותר (הזדהות גדולה יותר) בממדים של הנורמות אלה.

באופן כללי אנו מציעים אפשרות שהשאיפות והמטרות של הקבוצה יהיו מזוהים ומנותחים. בנוסף, יכול להיות מועיל לאסוף תוצאות של פרטים בנושאים יחסיים כך שהסטטוס היחסי של כל הפרט יהיה מושווה לקבוצה כמכלול. אם נורמות קבוצתיות ייוחסו להתנהגותו של יחיד בדרכים מהנות אבל בלי לשים יחיד בקונפליקט רציני בקבוצה, אז תוצאה של יחיד המראה תאור כזה של הנורמה יכולה להציע את הצורך של יעוץ נוסף או הרחבה של מאמץ קבוצתי לעזור לפרט המסוים. דוגמא מעניינת של מקרה של סטודנט המעורב בייסוד של קבוצת תמיכה של קשישים בדיור מוגן חדש שבו אף אחד לא 'הרגיש בבית'. מדד ללכידות הקבוצה היה המספר בנוכחות בפגישות השבועיות. מדדים של יחידים בנוגע לאי שביעות רצון מהמצב בבית הושגו ע'י שאלות סטנדרטיות שנשאלו התושבים ע'י הסטודנט מידי שבוע. שתי התופעות השונות ניצפו-לכידות ואי שביעות רצון, אבל הסטודנט שיער כי שינויים חיוביים שקרו קודם עתידים להמשיך גם אחר כך.

שיטה נפוצה מאוד בהשגת ומעקב אחרי מטרות נקראת "סולם השגת מטרות"(gas). שיטה זו פותחה ע"י קירסוק ושרמן 68' על מנת לסייע בהגדרת מטרות ומדידתן. Gas פותחה במקור כגישה מערכתית ללקוח יחיד. מאז לעומת זאת גישה זו שויכה לפעולות הקשורות בקביעת מטרות, לא רק לפרטים אלא גם לארגונים וסוכנויות. הגישה הפכה לנחלתם של פרופסיות טיפוליות שונות כמו- פסיכולוגים, עו"סים, יועצים, פסיכו-תרפיסטים ואחיות.

הגישה בבסיסה מערבת זיהוי בעיות הלקוח, המשקל שנותן הפרט לבעיותיו, הערכה של ציפיות הלקוח(המטרות) לכל סוג של בעיה, השגה של מעקב על תוצאות ממשיות בנוגע לכל סוג של בעיה ועשיית ממוצע של תוצאות לאורך כל הבעיות עבור כל לקוח או עבור כל הלקוחות ביחס לבעיה אחת.

מטרת החלק הבא הוא להדגיש את הפרוצדורה הבסיסית המנחה את השימוש ב gas כדי להוסיף לחומר הקודם ובכדי לסייע לך בהגדרת מטרות. מידע נוסף נמצא בסוף המאמר ובספרו של קיאסטר ומינץ.

תמצית עמ' 86-87 במאמר

בבואנו לטפל בבעיות, חשוב לנסות להסתכל על הדברים במבט חיובי, וגם להגדיר את הבעיה והקושי באופן חיובי ומלא כוחות כמה שאפשר.

כותב המאמר מציג שיטת התערבות בעלת מטרות מציאותיות וניתנות למדידה:

בהתחלה מבררים מהי כותרת הבעיה (לדוג' קושי בתקשורת הזוגית). אח"כ צריך להתמקד, ולהגדיר את "אזורי בעיה" השייכים לכותרת (לדוג' הקודמת- התעלמות בני הזוג אחד מהשני, דיבור בכעס במהלך ויכוח, חוסר התייחסות של אחד מבני הזוג למה שהשני אומר במהלך ויכוח, חוסר פרגון וכד'). "אזורי בעיה" הם האירועים השליליים שמרכיבים את הבעיה, ואותם נשאף לצמצם. לכל "אזור בעיה" נקבע משקל. כך נוכל לראות את המטרות והשינוי באופן מוחשי (לדוג'- "התעלמות כללית מבן הזוג" יקבל את המשקל 8 ו"חוסר פרגון" יקבל את המשקל 3). כותב המאמר מדגיש שחשובה ההסתכלות המציאותית, ושצריך לשאוף שהאירועים הבעייתיים יופחתו עד לרמה שאנו נגדיר כ"רמה מצופה" (לדוג' שלנו- את אזור הבעיה "דיבור בכעס במהלך ויכוח" ננסה לצמצם מ10 פעמים בשבוע ל5). הרמה המצופה (5 פעמים בשבוע לדבר בכעס במהלך ויכוח) היא העוגן שלנו, וחשוב לברר מה היא ולהתחיל בה (לדוג'- האם בני הזוג הללו כאלה כעסניים שאי אפשר לצפות מהם כרגע להפחית את מס' הפעמים שידברו בכעס ל5 אלא רק ל8?). מתחת לרמה המצופה תהיה "מתחת למצופה", ו"רמה נמוכה מדי מהמצופה". מעל הרמה המצופה יהיו "מעבר למצופה" ו"רמה הכי מועדפת".

לדוג'- (המצב קשה בדוג')

רצון להתאבד (כותרת הבעיה)

ייתכן שהדפדפן שלך אינו תומך בתצוגה של תמונה זו.
מחשבה על העולם כמקום קשה

(משקל: 2)

מחשבה לא לרצות לקום בבוקר

(משקל: 4)

מחשבת ייאוש שאין שום מוצא

(משקל: 6)

תכנון מעשי של התאבדות

(משקל: 7)

נסיון התאבדות מעשי

(משקל: 10)

רמה הכי מועדפת פעם בשבוע אף פעם אף פעם אף פעם אף פעם
מעבר למצופה 5 בשבוע 4 בשבוע פעמיים בשבוע פעמיים בשבוע פעם בשבוע
רמה מצופה 10 פעמים בשבוע 5 פעמים בשבוע 4 פעמים בשבוע פעם בשבוע פעמיים בשבוע
מתחת למצופה 15 בשבוע 7 בשבוע 7 בשבוע פעמיים בשבוע 3 פעמים בשבוע
רמה נמוכה מדי מהמצופה יותר מ18 בשבוע יותר מ10 בשבוע יותר מ8 בשבוע יותר מפעמיים בשבוע יותר מ3

בשבוע

כל כמה זמן יש לברר את המטרות מחדש.

(לעניות דעתי ההתייחסות המדעית הזאת לא תמיד עובדת כי מדובר באנשים- ולפעמים יש צורך במיגור בעיה שבשורש (לדוג' כאן- אולי צריך לעשות טיפול שורש לכעס ולא רק לשאוף לצמצם את מס' הפעמים שהסימפטום מופיע?) אבל דעתי לא חשובה למבחן, וחוצמיזה שבטוח יש מצבים בהם דעת כותב המאמר מועילה מאד (אולי כשאין זמן או יכולת לטפל מהשורש).

שיטות התערבות כקשורות לבעיה מטרת ההתערבות מקור לווידוא ואישור בעיות/ מטרות תפעוליות חששות הלקוח
ג'ו ילך לביה"ס עם 3 חברים, יאכל איתם צהריים ויחזור איתם- תמיכה מקבוצת השווים ג'ו יהיה נוכח 5 ימים בשבוע בביה"ס. רישומי ביה"ס מספר הימים בשבוע שג'ו לא נוכח וצריך להיות בביה"ס הוריו של ג'ו חוששים שהוא מבריז. פקיד הנוכחות רשם לו ולמשפחתו אזהרה. 1.א
ג'ו משתתף בקבוצה לכישוריים בינאישיים. ג'ו היה רוצה לפחות 2 דייטים בחודש דיווח הלקוח מספר הדייטים שלג'ו יש עם בנות מכיתתו בחודש. ג'ו לא שמח כי לא מצליח למצוא בנות שיצאו איתו 1.ב
טיפול משפחתי העוסק בקשר אם- בת ועבודה על שמירת הריבים תחת שליטה. ציונה של מארי צריך להיות מתחת לקו הקליני העובד בודק את המבחן הציון של מארי במבחן דיכאון מותאם מארי מרגישה מדוכאת 2.א
משמרות אזרחיות- תושבי השכונה מסתובבים בשכונה ומדווחים. הפחתת הגניבות לאפס רישומי משטרה מספר הגניבות הקשורות לסמים בשכונה סמים הופכים לבעיה רצינית בשכונה והתרחשו כמה פריצות לבתים 3.א


מטרות בעיות
מהן המטרות הכלליות ולטווח ארוך של הלקוח שקשורות לסיבת הגעתו אל הארגון?
    תחומי החששות העיקריים שהביאו את הלקוח אל הארגון
מהם הצעדים הקצרים או היעדים שיובילו אל המטרה? בחירת חשש כללי אחד ותיאור כל התכנים בתוך זה.
על מנת להשיג מטרה או יעד, ציין: מי? מי עושה מה? באיזו מידה? תחת אילו תנאים? בעיה מייצגת אחת שהיא בעדיפות עליונה: מי? מי עושה מה? באיזו מידה? תחת אילו תנאים?


Locations of visitors to this page