חזרה למאמרי פרט 2
חזרה לאתר הראשי

הטב,י.(2003).פסיכואנליזה הלכה למעשה. פרק 12 205-222, דונלד ווד וניקוט ותורתו-מרחב ביניים לפסיכואנליזה ולעושים בה שמוש.ת"א:דיונון.

הטב - דונלד וויניקוט- מרחב ביניים לפסיכואנליזה ולעושים בה שימוש, סיכום של ליטל

-המאמר מתחיל במן  סיכום אודות חייו של ויניקוט

עמדתו של ויניקוט אודות הפרעה גופנית או רגשית: לכאורה דחפית ותוך-אישית, אך נעוצה בקשר הראשוני עם האם. התנהגות אנושית הינה בלתי נפרדת מהקונטקסט בו היא מתחשת.

יצר תיאוריה חדשנית: קבוצת האמצע/הקבוצה העצמאית.

שתי תצפיות אודות אנושיות  לא אינסטינקטואלית:

  1. נוגעת לתוקפנות- מתייחסת לפוטנציאל תוקפני שהוא כוח חיים חף מכוונות רעה.
  2. 'אין דבר כזה תינוק'- קשר אנושי רחב ועמוק מהתקשרות דחפית.

אחדות התינוק ואמו אינה מסתיימת. האדם חי כל חייו בתוך סביבה, מגלה את העולם מתוך שהוא בורא אותו, תלוי בזולת  ודרכו מגבש את זהותו ואת ומייחד את עצמיותו.  
קשר אנושי- זיווג של סובייקט ואובייקט- אין הן שתי מציאויות סותרות, אלא שני מרחבים עם יחסים של בריאה הדדית וביניהם מרחב שלישי- מרחב ביניים של החוויה הסובייקטיבית- מרחב פוטנציאלי המאחד תופעות שלכאורה סותרות זו את זו, בו מתרחשים החיים האנושיים שהמניע שלהם הוא תחושת ממשות ומשמעותיות.

  1. פוטנציאל תוקפני חף מכוונה רעה: "אגרסיה היא בראשית חלק מן התיאבון או מצורה אחרת של אהבה אינסטינקטואלית". 
    פרויד, אנה פרויד ומלאני קליין תיארו אדם יצרי כאדם השואף לסיפוק דחפיו, דיברו על שני יצרים: ארוס (החיים) וטנטוס (המוות). השקפתו של ויניקוט: היעדר דחף מוות, התנגד למושג: envy הקלייניאני. ע"פ ויניקוט- מה שטבעי לתינוק הוא טוב בעיקרו. לכל אדם פוטנציאל מולד ועל הסביבה לעזור לו להתפתח. כישלון הסביבה הוא מקור הרע. 
    ע"פ המודל המאוחר של פרויד, פסיכופתולוגיה היא תוצאה של יצריות אנושית המתנגשת בתוכה ונאבקת בתרבות והיא אחראית לקונפליקט בין דחף  לבין פונקציה נפשית, בין ה'סתמי' ל'אני' או לקונפליקט בין שני הדחפים. טבע האדם הוא מקור החולי והאנושיות היא ההתגברות עליו. 
    ע"פ ויניקוט, כישלון הסביבה היא המקור לחולי ולעיוות התפתחותי. האדם של התיאוריות המוקדמות הוא אדם המחפש סיפוק או פורקן לדחפים ושהקדמוניות שלו היא חטא. האדם הויניקוטיאני הוא אדם ייחודי המחפש מימוש של עצמיות ושהראשוניות שלו היא יצירה. 
    ע"פ ויניקוט, הדחפיות האנושית היא דואלית, אך שורש האגרסיה אינו דחף מוות מולד, אלא תנועה אשר מתחילה ברחם, דחפים של העובר מייצרים תנועה, מהווים את חיוניות הרקמות ומבדילים את החי מהצומח. לתינוק אין כוונה להרע. בשלבים המוקדמים התנהגותו כלפי האם עשויה להיראות אכזרית, אך מקורה ביצר בחיים- היא נעדרת דאגה לזולת כי התינוק עוד לא פיתח  הכרה רגשית וקוגניטיבית בסובייקט אחר. הרסנות מולדת אינה זדונית, אלא בעלת ערך התפתחותי. אם הסביבה לא מגיבה נכון, היא עלולה להטעין פעולה של יצר קיום- רגש אלים או כוונה רעה. עם התפתחות יחסי האובייקט, השורש האינסטינקטואלי שלהתוקפנות מתעצב לרגשי כעס, זעם קנאה.. הם מעידים על הישג התפתחותי- הילד מכיר בדמות הנפרדת של ההורה וביכולתו לא להיכשל. אם הילד לא מפריד בין אני ללא אני, הוא לא יוכל לחוות את הכשל ההורי כנפרד וגם לא כמכעיס. הכשל עלול להתגלגל לעיוות או עצירה התפתחותיים כמו הסתרת העצמי האמיתי ותגובה מתוך עצמי כוזב, נשללת מהילד תחושה של ממשות, אמיתיות וחיות ונוצר קיפוח וצמצום הפוטנציאל האישיותי. התנהגות זדונית, כולל אלימות, היא הרסנות תמימה שהתעוותה בקשר סביבתי ובינאישי.  
    ויניקוט קורא להתנהגויות אלה התנהגות אנטי חברתית (הרטבה, גניבה, שקר, התנהגות אלימה, פעילות הרסנית, אכזריות קומפולסיבית ופרוורסיות. נטייה אנטי חברתית קשורה עם deprivation (מניעה, חשך) בשלב התלות היחסית. חשך מתרחש כשהילד יודע מהי תלות וכשהוא יכול להבחין בכשל הסביבה. ילד חשוך- ילד שיש לו זיכרון פנימי של משהו טוב, זיכרון לא נחווה או לא ידוע, של היותו אהוב. ילד זה מחפש לאשר את הקיום של טוב בעולם ויקווה לזכות בו שוב. 
    הרצף בין חשך להתנהגות אנטי-חברתית: סביבה שהיתה טובה בשלב התלות המוחלטת, תמכה באני הינקותי ואפשרה אינטגרציה, כשלה. כאשר התמיכה באני הילדותי נעלמת לזמן ארוך מידי, מתעוררת בילד חרדה ארכאית, הוא חווה התייסרות ובלבול ונאלץ להתארגן מחדש על בסיס דפוס הגנתי. ההבשלה של פוטנציאל מולד וייחודי נפגעת. 
    הכשל מופיע באחת משתי צורות:
  1. "אין דבר כזה תינוק": ע"פ ויניקוט, 'אני' לא מפותח, קיים מלכתחילה, ה'סתמי' הוא שני ל'אני' בסדר ההתפתחות. ה'אני' = ה'עצמי'. המצב הראשוני והמרכזי בהתפתחות הוא קשר של היענות לצרכים התפתחותיים, קשר אחדותי המקדים יחסי אובייקט. התינוק תלוי באופן מוחלט באם ובטיפול שהיא מעניקה לו. מטרת ההתפתחות היא להיות אדם ייחודי ורגיל החי חיים שם תחושת ממשות וחיות= העצמי האמיתי 
    התייחסות אובייקט/אני:

נדרשים  רצף בטיפול האימהי והסתגלות מתאימה כדי להשיג רצף קיומי ותחושתי  ומתוכו- הכרה בקיום הנפרד של האם. (I am alone). התינוק יכול ליהנות מתחושת הלבדיות, רק אם היא נמשכת זמן קצר ורק אם הוא מכיר את האם ואת הנוכחות שלה- שני תנאים המבטיחים יכולת לשוב לא-אינטגרציה ולהתמזגות.ויניקוט כיוון לא רק לאמון של התינוק באמו אלא גם למצב העתידי של פסיכותרפיה ושל קשר אחדות בכלל. מצב לא מובנה של העצמי יכול לשוב למצב אינטגרטיבי ולהשיג מבנה עצמי משוכלל ורחב מקודמו.

בהתפתחות  בריאה, האובייקט מאבד את משמעותו מפני שתופעות המעבר נעשות דיפוזיות, מתפרסות על פני כל טריטוריית הביניים  שבין מציאות נפשית פנימית ובין העולם  החיצוני. התינוק חווה כלפי אובייקט המעבר  יחס של חיבה (לא דחף) בצד רגש סוער (דחף). החוויה המעברית משלבת התייחסות אובייקט :אני) עם יחסי אובייקט (סתמי) ולכן מאחדת את שתי חוויות האימהות: אם סביבה ואם אובייקט. איחודן את תופעות שלכאורה נוגדות זו את זו. העצמי של הילד מועשר באיכויותיו של העולם והעולם מועשר בעצמי של הילד. הילד שזכה לחוויה מעברית בסביבה טובה דיה, ירגיש כי העולם השתנה בזכות בואו אליו.



View My Stats
Locations of visitors to this page