מבוא לפסיכולוגיה - מחברת סמסטר א-2010/11

חזרה לאתר הראשי

מבוא לפסיכולוגיה

שיעור מס'1

100% מבחן אמריקאי

מבוסס על הרצאות וספר  

פסיכולוגיה

פסיכה=נפש  לוגוס=תורה

חקירת מדעית של הנפש וההתנהגות. התנהגות – פעולות של האורגניזם הניתנת לצפייה. נפש – מחשבות, רגשות, חלומות, דמיונות, תפיסות, תחושות, מניעים וחוויות סובייקטיביות אחרות. דיסיפלינה מדעית, חקירה מדעית של הנפש וההתנהגות על ידי שימוש בכלי מחקר וביקורות. 

ראשית הפסיכולוגיה 

הפסיכולוגיה קיימת משחר ההיסטוריה-יצר אנושי בסיסי שההנחה היא שהיה קיים ומאז ומתמיד.

*תורת ארבעת המרות

רווחה במשך 2000 שנה עד המאה ה-15. לפי תיאוריה זו, עודף או חוסר במרה מסוימת מובליה את האדם לתכונות מסוימות.

*הפרנולוגיה

לפני מבנה הגולגולת אפשר להגיע למסקנות לגבי אופי האדם. תחילת המאה ה-19.

*פיזיגנומיה

עפ"י תווי הפנים ניתן להסיק מסקנות לגבי אופי האדם. הוביל לגזענות בהמשך.

*מיסמריזם

טיפול בעזרת מגנטים, היפונוזה. 
 

הפסיכולוגיה המודרנית 

ב-1879 נולדה הפסיכולוגיה המודרנית. וודנט נחשב לאבי הפסיכולוגיה הניסויית, עשה מהפך בפסיכולוגיה מתחום פילוסופי לתחום מדעי. הוא הקים את המעבדה הפסיכולוגית הראשונה. וודנט עמד על כך שחקר הפסיכולוגיה חייב להתבצע על ידי שימוש בכלים ובשיטות מדעיות בדיוק כמו במדעי הטבע והחי. 

*גישתו של וונט הנקראת סטרוקטורליזם .

הגישה הראשונה בפסיכולוגיה המודרנית. התייחסות לתפיסה האנושית כמשהו שאפשר לפרוט למרכיבים קטנים. ניסיון לפרט את החוויה התחושתית המודעת למרכיביה. לזהות את המבנים הבסיסים המרכיבים את ההתנסות הפסיכולוגית. התמקד בתהליכי חישה ותפיסה. ניסה למדוד מהירות של תהליכים מחשבתיים. התפיסה האנושית ניתנת לחלוקה/בידוד למרכיבים.(חזק, חלש, רך,נעים, כואב וכו'). הוא עשה זאת ע"י אינטרוספקציה-התבוננות פנימה. 

*גישתו גל ג'יימס הנקראת פונקציונליזם.

בארה"ב של סוף המאה ה-19 הוביל וויליאם ג'יימס את גישת הפונקציונאליזם. טען שיש צורך לחקור את כל תהליכי החשיבה כי לכל דבר יש תפקיד/פונקציה. הושפע מאד מהאבולוציה של דארוין. שאל:"בשביל מה הם קיימים". (למשל, ניסה להבין מה הפונקציה שממלא רגש הכעס). ניסה להבין מה הפונקציות בהתנהגויות המסוימות של האנשים.

התנגד לשיטות של מעבדות וזמני תגובה ונהג לערוך תצפיות בסביבה הטבעית – איך האדם מתפקד ומתנהל. ג'ימס התנגד לגישת הסטרוקטורליזם, טען שדרך הבנת החלקיקים לא ניתן להבין את השלם. טען כי צריך לחקור כיצד תהליכי חשיבה ותודעה פועלים על מנת לאפשר לנו להסתגל לסביבתנו. הגישה דעכה במשך השנים ולאחרונה חזרה כפסיכולוגיה אבולוציונית, הנותנת פרשנות התלויה/קשורה בתהליכים קדומים, שנשארו עד ימינו.  

*פסיכולוגיה אבולוציונית

פחות או יותר אותם רעיונות של ג'יימס, רק יותר בהיבטים אבולוציונים. איזה תפקיד הישרדותי תכונה זו או אחרת שימשה בתקופות קדומות יותר. 

*גישת הגשטאלט של מקס וורנר

גשטלט=שלם.

גישה גרמנית שיצאה נגד הסטרוקטורליזם. מקס טען שהשלם גדול מסכום חלקיו (גשטאלט=שלם). באדם יש רק תבניות, בעזרתן תופס גירויים (לכן לא ניתן לפרוט את הנפש והתודעה לפרטים קטנים). הפרשנות לא מושפעת רק מהגירוי הספציפי, אלא גם מתבניתיות קודמת. לפי גישה זו, תבניות גורמות לאדם לתפוס את הגירוי לא רק לפי מאפיניו, אלא לפי הניסיון האישי שלו. לכל אדם יש פרשנות אחרת לאותו הגירוי. ישנה במוח תבנית תפיסה שמשפיעה על איך שאנו קולטים את הגירויים. 

*הפסיכואנליזה של פרויד

בניגוד לקודמים שהתמקדו בתודעה (גישת הגשטלט), פרויד הייה הראשון שהתמקד בלא מודע-בסמוי (מה שהיווה פריצת דרך אדירה), דבר שהיום הוא מובן מאליו. היא משקפת את המאבק המתמיד בין דחפים (דחף המוות=תוקפנות, ודחף החיים=מין) למציאות, שלא מאפשרת חוסר גבולות. דחף המוות מתבטא בחיים ברצון שגורם לנו להרס עצמי, לחזור שוב למצב של מוות, למצב שממנו באנו, של אן-אורגניות, של כיליון. כיוון שאדם לא רוצה למות, דחף המוות יוצא החוצה ומופנה בתוקפנות לאנשים אחרים. מכאן, לפי פרוייד-התוקפנות היא השלכה של ייצר המוות. לעומת דחף המוות, דחף החיים דוחף את האדם לחיות (ליבידו). הליבידו מתחבר ליצר המיני.

את המקור למאבק תלה בקונפליקטים מודחקים שמקורם בילדות. 

לפי פרוייד, ההתנהגות האנושית משקפת את המאבק המתמיד בין דחפים מיניים ותוקפניים בלתי מודעים, לבין נורמות חברתיות שאינן מאפשרות סיפוק מיידי של צרכים שלו.כל שאר הדחפים הם סובלימציה-עידון של הדחפים הנ"ל (תוקפנות ומין).  

*הומוניזם

פירמידת הצרכים של אברהם מאסלו, שהדגישה את תפקידם של השאיפות, הצרכים, המוטיבציות והמטרות המודעות של הפרט. הצורך בגדילה והתפתחות, הפוטנציאל האנושי לשיפור עצמי, הצורך להבניית זהות דרך אינטראקציה עם הזולת.גישה זו מתייחסת לטיפול כניסיון להביא את המטופל לטיפוס בהיררכיית הצרכים ולהגיע למצב של התעסקות בהיררכיה הגבוה. גישה טיפולית של "כאן ועכשיו", לקידום האדם לכיוון של הגשמה עצמית. עפ"י פירמידת הצרכים של מאסלו על המטפל לאפשר את התפתחות זאת ע"י תמיכה מהבסיס ולבנות הלאה עפ"י הפירמידה: צרכים פיזיולוגים, בטחון, אהבה ושייכות, הערכה, מימוש עצמי.

חשוב להתמקד בצרכים הבסיסיים והאישיים של המטופל כפי שהם נתפשים על ידו ולא על פי כל מני גישות שונות. 
 
 

*בהוויוריזם, (התנהגותית) פותחה על ידי ווטסון (התנהגותית)

הגישה הרווחת עד שנות ה-60.גישה מאוד אמריקאית,  ווטסון האמין שכדי ללמוד על תהליכים פסיכולוגיים יש להתמקד במה שנראה לעין (לא במושגים כמו: אני מרגיש, אני חרד וכו'). יש לחקור את מה שניתן לצפות בו, התנהגות. (לא לתת מודע וכו'). חקר כיצד ניתן לשנות התנהגות על ידי בניית מערכי חיזוק ועונש. 

*סקינר פיתח את הגישה והושפע מאוד מפלוב (ניסוי הכלב המרייר) בנושא ההבניה (גירוי ותגובה). טען כי ניתן לשנות התנהגות ע"י בניית מערכי חיזוק ועונש. ערך את ניסוי החולדה (לחיצה על דוושה=גבינה, לחיצה על דוושה=חישמול). מצא כי ניתן לחזק ולהכחיד התנהגות על ידי בניית מערכת חיזוקים ועונשים. מצא כי תגמול חיובי יעיל יותר מתגמול שלילי בשינוי התנהגות.

סקינר הציג את האדם כחסר חופש וחסר דעה– מה שהביא לגישה הרבה התנגדויות כי סתרה את הגישה האמריקאית שהאדם חופשי בבחירותיו.  

*הגישה הקוגנטיבית

תגובה להתנהגותית (גישה מאוד פופולרית כיום)  . בעצם שדרוג של ההתנהגותית, שבאה להפוך אותה לפחות טכנית. טוענת שהתנהגויות אינן  תוצר של גירויים סביבתיים (רק הנראים לעין) אלא תוצר של תהליכים קוגנטיביים, חשיבה, וטריגרים של חשיבה.

מטרת גישה זו היא להבין כיצד האדם מפרש דברים. להבין את  התהליך הפנימי שבין הגירוי לתגובה. הגישה חוקרת תהליכים שכליים:שפה,זיכרון,חשיבה, פתרון בעיות. 
 

מבוא לפסיכולוגיה

שיעור 2

27.10.10

גוף ונפש

"ההיפותזה המדהימה היא שאתה, שמחתך ועצבותך, זכרונותיך ושאיפותיך, תחושת הזהות האישית והרצון החופשי שלך, אינם למעשה אלא התנהגותם של המון תאי עצב ומולקולות הקשורות אליהן". (קריק 1994) .קריק אמר שכל התחושות, הזיכרונות, השאיפות וכו' הן רק התנהגות של תאי עצב ומולקולות הקשורות אליהם. לטענתו, המוח הוא כל חוויות ההוויה שלנו.

כיצד זה קורה? איך ייתכן שמתוך איבר פיזי בעל רקמות, צומחת מודעותנו וההוויה של מי שאנחנו? 

קיימות שתי גישות שונות 

1.הדואליסטית- שני דברים המתקיימים במקביל. הנפש מתקיימת בנפרד מהגוף הפיזי. דקארט היה ההוגה המרכזי בגישה זו.טען כי יש את הגוף הגשמי ויש את הנפש שאינה גשמית. "אני חושב משמע אני קיים". 

2.המטריאליזם-אפשר להגדיר כל דבר כחומר, גם הנפש היא פונקציה (תפקוד) מסוים של החומר. לפי גישה זו אין דבר כזה רוח שאין בה חומר, אין נפש שהיא לא גשמית. גישה זו תואמת את גישתו של קריק ושל רוב חוקרי המוח. חיי הנפש הם תוצר של מערך אדיר של תאי עצב. מכות בראש, סמים, אלכוהול תרופות פסיכיאטריות וכו' יכולים לשנות חשיבה והתנהגות (דוגמא לכך הוא סיפורו של אדם חביב ונעים שנפגע ממוט שחדר לראשו, כתוצאה מפגיעתו השתנתה התנהגותו מקצה לקצה – פרק 2 בספר).  בעזרת מכשירי הדמיה אנו יכולים לראות תגובות על מוזיקה, בהלה, אימה, גועל וכו'. ניתן לראות מה מתרחש בתוך המוח ולזהות מה מרגיש וחווה אדם בנפש הפרטית שלו. אישיות= מבנה שנולדים איתו של קשרים נוירונים. כשלומדים דברים חדשים נוצרים קשרים חדשים בין תאי עצב.  

*אולם, למרות כל ההסברים של גישה זו, עדיין לא ניתן להוכיח שאין נפש. שתי גישות אלה אינן ניתנות להוכחה, שאלת הגוף והנפש אינה ניתנת להוכחה.  

הבעיה הקלה-איזה תפקודים מנטליים קשורים עם איזה מבנים מוחיים (אזורים ספציפיים במוח). מה הולך עם מה? כשכואב איפה קורה מה במוח? השפעת תרופות וכו'. שאלה זו נקראת קלה, כי ניתן להתמודד עימה. 

הבעיה הקשה- לדעת להבין מה זה ההוויה שלנו. איך בסוף החומר הופך להיות מי שאנחנו? מה זה המודעות, התודעה. איך מהחומר נהיית התודעה שלנו? למשל: צביטה ביד. ניתן לדעת מה קורה בגוף ואיזה סנסורים מופעלים וכיצד המסר מגיע למוח. אבל, השאלה של איך לבסוף נהיית ההרגשה שכואב לנו היא שאלה לא פתורה. 
 

למה ללמוד פסיכופיזיולוגיה?

-כיוון שלכל דבר שאנו חשים, חושבים או עושים, יש מרכיב ביולוגי.

-כיוון שהבנת תהליכים ביולוגיים עוזרת לנו להבין טוב יותר תהליכים פסיכולוגיים – הן תקינים והן לקויים.

-כיוון שהבנת התהליכים הביולוגים מאפשרת לנו לפתח תרופות ודרכי טיפול. למשל:  הבנת דיכאון במוח ובגוף בכדי לדעת איך לטפל בחולה. 
 
 
 
 

הנוירון – תא העצב

היחידה הבסיסית של מערכת העצבים. יש בגוף האדם כ-אלף ביליון נוירונים. כל אחד מהם מקושר לאלפי נוירונים אחרים.  

מבנה תא העצב:

*גוף התא-בו יש את גרעין התא.

*דנדריטים-שלוחות היוצאות מגוף התא ומקבלות מסרים מנוירונים אחרים.

אקסון- שלוחה של התא המוקפת בחומר שומני (מיילין), המעבירה אינפורמציה לתאים אחרים.

*בקצה האקסון נמצא הטרמינל ובסופו נמצאת הסינפסה (מרווח שבקצה האקסון) 

סוגי תאי העצב (נוירונים): 

1.סנסורים-תחושתיים- מעבירים אניפורמציה תחושתית למערכת העצבים המרכזית."עולים" מהאיברים החיצוניים שלנו ב"מעלה" הגוף דרך עמוד השדרה אל המוח. למשל: צביטה. התחושה עוברת מהנקודה הכי נמוכה בגוף אל המוח. אינפורמציה "עולה" דרך הנירוינים אל המוח. 

2.מוטוריים- "יורדים" מהמוח (מערכת העצבים המרכזית) דרך עמוד השדרה ומעבירים פקודות מהמוח אל אברי הגוף השונים ומאפשרים את הפקודה. אינפורמציה יורת דרך הניירונים אל אברי הגוף. לדוגמא: רצון להזיז את היד. 

3.בין עצביים- מקשרים בין עצבים מוטוריים וסנסוריים (נמצאים במערכת העצבים המרכזית). נמצאים בעיקר במוח וגם בעמוד השדרה. 
 

תקשורת בין תאים 

הולכה עצבית (העברת מידע):

העברת אינפורמציה באופן חשמלי וכימי. האקסון מעביר מידע לדנדריט של נירון אחר. התאים אינם נוגעים זה בזה. ההולכה העצבית (העברת המידע) נעשית בצורה חשמלית וכימית. האקסון בנוירון הראשון מעביר את המידע אל הדנדריט של הנוירון השני. בטרמינל של הנירון  יש בועיות בהן יש חומר כימי (נוירוטרנסמיטר). הנירון יורה את החומר הכימי הזה אל המרווח הסינפטי (בין שני הנוירונים). החומר הכימי נקלט ע"י הנוירון השני בממברנת הדנדריטים ופותח תעלות אשר משנות את ההולכה החשמלית של אותו הנירון. (מעין מפתח-חומר כימי אשר פותח את המנעול-תעלות בממברנת התא) אם הגירוי חזק מספיק, נוירון ב' ירה גם הוא הלאה אל התא הסמוך- וכך מתרחשת הולכה עצבית. (נגיעה חלשה בשולחן לא תורגש מאוד, לעומת זאת מכה חזקה תתפרש הלאה ותורגש מאוד תחושת הכאב – ככל שהעוצמה יותר חזקה, יותר ניירונים מופעלים וכל התהליך מתרחש מהר יותר) 
 

איך נוירון יורה? 

מה שקובע את פעילות תא העצב זהו המטען החשמלי שלו, הנקבע עפ"י רמת היונים החיוביים (נתרן, אשלגן) והשליליים (כלור) שבתא. אם יש יותר שליליים המטען יהיה שלילי. אם יש יותר יונים חיוביים , המטען יהיה חיובי. יון=מולקולה בעלת מטען חשמלי. חיובי או שלילי.  

-במצב מנוחה (רגע בו הנירון לא יורה) המטען החשמלי שלו הואכ 70-, כלומר מטען שלילי.

-ממברנה -  קרום העוטף את התא. מכילה תעלות אשר דרכם נכנסים ויוצאים יונים (לכן המטען החשמלי משתנה). התעלות לא תמיד פתוחות והן אף נפתחות ליונים ספציפיים. יש להן חדירות סלקטיבית. לכל יון ישנה התעלה המתאימה לו. אם היא פתוחה הוא נכנס, אם היא סגורה הוא "ממתין". 

-כיצד נירון הופך ממצב של מנוחה לנירון מעורער? החומר הכימי-נוירוטרנזמיסטורים יוצא לחלל ופותח את תעלות הנתרן והאשלגן בממברנת התא של הנירון הבא אחריו (כמו מפתח למנעול). ברגע שתעלות אלו נפתחו יש אפשרות ליונים חיוביים להיכנס. בהשפעת תהליך של השוואת מפל ריכוזים, יונים חיובים נכנסים לנירון בכדי לאזן את רמת היונים השליליים המצויים בו (בזמן מנוחה 70- )

כך, המטען החשמלי של התא נהיה יותר חיובי. 

-כאשר המטען החשמלי של הניורון מגיע ל+40  הוא ירה גם .לאחר הירי הנוירון חוזר להיות שלילי (פוטנציאל מנוחה). 

-דהפולריזציה זהו התהליך בו יונים חיוביים נכנסים אל הנוירון והמטען החשמלי שלו הופך חיובי יותר, מה שמוביל לפוטנציאל הפעולה של הנוירון.

-היפר-פולריזציה זהו התהליך שקורה לאחר הדה-פולריזציה, אז הנוירון חוזר למטען החשמלי הבסיסי שלו- פוטנציאל המנוחה.  
 
 

 

פוטנציאל הפעולה

התהליך שעובר על הניורון מהרגע ש"מתחשמל" עד הרגע ש"יורה". נפתחו תעלות הנתרן, נכנסו יונים חיוביים (בעקבות תשליך של השוואת מפל ריכוזים), גרמו למטען חיובי מעל 40+. מטען זה עובר לאורך האקסון ומגיע לטרמינל – יורה חומר כימי ניורוטרנזמיסטוריים לנוירון הבא. אחרי שיירה חוזר לפוטנציאל מנוחה עד ששוב יעלה מטנו החיובי ל"סף" (40+)

#הכל או כלום- או יורה או נח.  
 

מהירות פוטנציאל הפעולה בתוך האקסון תלויה בשני גורמים:

#המיילין (החומר השומני) משפיע על מהירות העברת הזרם החשמלי. (בטרשת נפוצה נפגע המיילין ולכן לא עוברים כמעט זרמים, האינפורמציה עוברת לאט/נתקעת/לא עוברת, מה שפוגע בתפקוד).

#עובי האקסון (עבה יותר = מהיר יותר) 
 

מה קורה לנוירוטרנזמיסטורים שהשתחררו למרווח הסינפטי? 

-הנוירוטרנזמיסטורים מתחברים לקולטנים בממברנת התא. 

-קליטה של נוירוטרנזמיסטורים יכולה להוביל לשתי תגובות: עוררות-דהפלורליזציה או עיכוב-היפרפלורליזציה 
 
 
 
 
 

ישנם שני סוגים של נוירוטרנזמיסטורים: 

1.נוירוטרנזמיסטורים בעלי השפעה אקסיטטורית – מעוררת, שמאפשרת ליונים בעלי מטען חיובי – נתרן, למשל – להיכנס, ובכך יוצרים דה פלורליזציה של הנירון המקבל והופכים את פנים התא חיובי יותר מחוצו. ההשפעה האקסיסטוריסטית מעלה את הסבירות שהנירון יירה. 

2. נוירוטרנזמיסטורים אחרים הם אינהבוריטים – מעכבים, כלומר: הופכים את תוך הנוירון שלילי יותר ביחס לחוצו. כלומר, עושים היפר-פלורליזציה של קרום התא על ידי התרת יציאתם של נוירונים נושאי מטען חיובי, או על ידי התרת כניסתם של יונים טעונים שלילית. ההשפעה האינהבוריטית מורידה את הסבירות שהנוירון ירה. 
 

מה קורה לנוירוטרנסמיטור אחרי שגרמו לפעולה הרצויה?

1.הם מפורקים ע"י אנזימים בגוף.

2.חלקם נשאבים חזרה פנימה אל התא ממנו באו. "ריאפטייק".

-עד היום נמצאו כמאה סוגים של נוירוטרנזמיסטורים! 
 

תרופות המתערבות במערכת העצבים

תרופות אלו מתחלקות לשני סוגים: אגוניסט –הגברת הפעילות של נוירוטרנזמיסטור מסויים ו אנטגוניסט – מעכב את הפעולה של נוירוטרנסמיטור מסוים. 

#אגוניסט- חומר המעורר את פעילותם של נוירוטרנסמיטורים מסוימים (ע"י חיקוי, או על ידי עיכוב פעולות הריאפטייק של החומר הכימי חזרה לתא – זאת אומרת, הן מעכבות את הספיגה החוזרת שלו בתא, ולכן מאריכות את משך ההשפעה שלו על הנוירון השני) 

#אנטגוניסט- חומר המעכב את פעילותם של נוירוטרנסמיטורים מסוימים. (על ידי הגברת הre-up-take, הגברת פירוק אנזימט) . 
 
 

השפעת החומרים הכימיים על פעילות נורמאלית / פגיעה 

סוג פעולה נורמאלית פגיעה
Acetylchline אצטילכולין זכרון, תנועה אלצהיימר
Norepinephrine   נורפיפרין מזב רוח, שינה, למידה עוררות דיכאון
Serotonin  סרוטנין מצב רוח, תיאבון אימפולסיביות דיכאון הפרעות אכילה
Dopamine  דופמין תנועה, קשב וריכוז פרקינסון סכיזופרניה
Gaba  חומצת גמה אמינובטירית שינה, עיכוב תנועה חרדה אפילפסיה
Glutamate  גלוטמט זיכרון נזק לאחר שבץ מוחי
 Endorphin  אנדורפין משככי כאבים של המוח לא ידוע
 
 
 
 
 
  1. אצטיל כולין: (זיכרון)

מבוא לפסיכולוגיה

מבנה מכרעת העצבים

שיעור מס' 3

3.11.10 

מבנה מערכת העצבים

(מערכת הנוירונים בגוף) 
 

Your browser may not support display of this image.  

Your browser may not support display of this image.

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image.  
 

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image.

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image.

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image.  

Your browser may not support display of this image.

Your browser may not support display of this image.  

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image.  

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image.  
 
 
 

                                

                                                

#מערכת העצבים ההיקפית

 

מערכת העצבים הרצונית

 
 
 
 
 
 

מערכת העצבים האוטונומית

 

1. סימפתטית

פועלת כאשר הגוף במצב של עוררות/סטרס. מכינה את הגוף לפעולה. למשל, במצב של לחץ  (נתקלים באריה)– הלב דופק מהר, מזיעים, הנשימה מהירה יותר, יש בפה פחות רוק, פחות דם מוזרם למערכת העיכול, האישונים מתרחבים - הגוף מוכן לפעולה וחוסך באנרגיה באיברים שניתן. 

2. פארא-סימפתטית

מצב רוגע- מצמצמת אישונים, מאטה נשימה, מגבירה הפרשת רוק .

יש איזון מתמיד בין המערכות האלה. 

פארא - סימפתטית איבר בגוף סימפתטית (מעוררת)
אישונים מצטמצמים עיניים אישונים מתרחבים
גדלה כמות הרוק בפה קטנה
מתייבש עור מזיע
מאטה נשימה מתגברת
מאט קצב לב מתגבר
מופעל עיכול מתעכב
הפרשת הורמונים של לחץ קטנה בלוטות אדרנל מפרישים הורמונים של לחץ
 
 

#מערכת העצבים המרכזית

  1. המוח האחורי
  1. המוח המרכזי
  2. המוח הקידמי
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. המוח האחורי 

המוח האחורי אחראי על תפקודים בסיסיים אשר קיימים גם אצל בעלי החיים. תפקודים מאוד בסיסים ולא מפותחים, אם כי חיוניים מאוד.

חלקים מרכזיים: 

# צרבלום (המוח הקטן)

שולט בתנועה, שיווי משקל, תיאום פעולות השרירים. קורדינציה. משותף לנו ולבעלי החיים. המוח הבסיסי והפחות מפותח. פגיעה בצרבלום גורמת לפגיעה חמורה בתיאום השרירים. 

#גזע המוח

המשך ישר של עמוד השדרה. נכנס עד לתוך המוח האמצעי.

גזע המוח מורכב משני חלקים עיקריים:

1. מדולה – (גרעינים זעירים בתוך גזע המוח) איזור השולט בתפקודים אוטונומיים חיוניים-נשימה, קצב לב, לחץ דם, בליעה.

2. פונס -אזור המקשר בין אזורים נמוכים וגבוהים של המוח. מכיל מערכת עצבים השולטת במצבי עוררות ושינה. פגיעה במערכת זו מובילה ל"קומה".  

2. המוח המרכזי  

קליפת המוח (החלק שנראה כמו משחת שיניים).

מחולק ל-4 חלקים מרכזיים: הטלמוס – ההיפוטלמוס – ההיפוקמפוס - האמיגלה . 

#הטלמוס

מעורב בעיבוד אינפורמציה חושית. תחנת ממסר בין החושים למוח העליון. מידע חושי מגיע להיפוטלמוס (מידע אשר מתקבל באברי החישה: ראייה, שמיעה, ריח, מגע וטעם) ומשם עובר למוח הקדמי. הטלמוס הוא סוג של תחנת מעבר. 

#היפותלמוס

שולט בדחפים ביולוגיים כמו רעב, צמא ודחפים מיניים. קולט מידע מהאיברים הפנימיים ומעבירם למוח הקדמי. יש בו מערכת של זיהוי צרכים גופניים (רעב, צמא, דחפים מיניים). פגיעה בהיפותלמוס- היעדר תחושת שובע, היעדר רעב וכו'. (פועל בדיוק כמו הטלמוס, רק שבטלמוס המידע שמגיע הוא חושי  - מהאיברים החיצוניים, ואילו בהיפוטלמוס – המידע שמגיע הוא מהאיברים הפנימיים) 

#היפוקמפוס

.מעורב בזיכרון. פגיעה בהיפוקמפוס יכולה להוביל לקושי ליצור זיכרונות חדשים.היפוקמפוס= סוסון ים (בגלל צורתו). ההיפוקמפוס מבצע אכסון של זיכרונות, מכאן – ברגע שנפגע ההיפוקמפוס, זיכרונות חדשים לא משתמרים. ישנו מנגנון שמשמר זיכרונות ישנים ומגן עליהם מפני פגיעה - תהליך שנקרא התגבשות, מאחסן את אותם הזיכרונות במקום יותר יציב וחזק במוח, כך שלא ישכחו לעולם. אלצהיימר מתחיל בפגיעה בהיפוקמפוס ומתפתח לפגיעה בזיכרונות עבר. 

#אמיגדלה

מערכת זעם ומערכת פחד, קשורה בעיבוד רגשות זעם ודחפים תוקפניים, ברגשות פחד וחרדה. בעלת צורת שקד. בעלת זיכרון רגשי - אירוע שחווינו בעבר ומעורר בנו את מנגנון הפחד, נרשם באמיגדלה ובהמשך חיינו כשנתקל באירוע כזה/גירוי כזה, זה יפעיל את מנגנון הפחד, כלומר-האמיגדלה תהיה אחראית על תגובה אוטומטית זו. למשל: פוביה מנחשים. אירוע כלשהו שעורר אצלנו פחד בעבר נרשם באמיגדלה ובהמשך, פגישה בגירוי זה תעורר מיד את תחושת הפחד – גם אם אותו אדם בכלל לא זוכר את האירוע שהביא לתחושת הפחד הראשונית. איך מתגברים על פוביה: האמיגדלה תמשיך לפעול ולנסות לעורר פחד תמיד (על זיכרונה הרגשי של ההאמיגלה לא ניתן להשפיע), אך המוח הקדמי יכול לנטרל את אותה הפוביה ע"י היגיון, מחשבה הקיונית, ראציונאלית- טיפול קוגנטיבי, חשיפה הדרגתית לאירוע.  
 

3. המוח הקדמי – הקורטקס 

 
 

הקורטקס מחולק לארבע אונות

(הקיימות בכל אחת מההמיספרות) 

1. אונה קדמית

(אונת המצח / אונה פרונטלית)

החלק הכי מפותח בו קורים תהליכים מורכבים.

#קורטקס המוטורי  מעביר את כל הפקודות אל אברי הגוף השונים. קרוב מאד לקורטקס הסומטו-סנסורי כי חשוב הקשר ביניהם. בקורטקס המוטורי יש מפה של הגוף, יש מיפוי של חלק שאחריי על חלק בגוף. אם נגרה בעזרת אלקטרודות איזור מסוים בקורטקס המוטורי, איבר מסוים בגוף יזוז. 

#האזור הפרה-פרונטלי (החלק הכי קדמי במוח)

החלק הכי מתוחכם. שולט על זיכרון העבודה. כמה שניות שבהן קולטים מידע, עד שהוא נשמר במקום עמוק יותר. אחראי על תכנון, גמישות מחשבתית, חשיבה מופשטת. (פרק זמן קצר בקרה, חשיבה מופשטת, תכנון של דברים, גמישות) אחראי על תפקודים אקזקוטיביים (ניהוליים): תכנון, חשיבה אבסטרקטית, גמישות מחשבתית. 
 
 
 
 
 
 
 

2. אונת הקודקוד

(פריאטלית)- מכילה את הקורטקס הסומטו-סנסורי. אחראית על עיבוד מידע תחושתי. מידע תחושתי מתקבל מהסנסורים באברים, מידע זה עובר דרך אקסונים סנסורים במעלה הגוף עד לעמוד השדרה ומשם לתלמוס (תחנת הממסר). מהתלמוס, אותו המידע מגיע אל הקורטקס הסומו-סנסורי.

 

3. האונה העורפית

(אוקסיפיטלית)-מכילה את הקורטקס הוויזואלי האחראי על מה שאנו רואים. מקבלת מידע העובר מהעיניים  דרך העצב האופטי. היא שולחת מידע לאונות הרקתית והקודקוד.

 

4. האונה הרקתית

(הטמפורלית)-קורטקס האודיטורי- מקבל מידע חושי ואחראי על עיבודו. מקבל מידע שמיעתי וחזותי: זיהוי דיבור, פרצופים ומלים. מועבר אליו מידע גם מהאונה העורפית (קורטקס וויזואלי).

 
 

התמחות המיספריאלית 

 

קורפוס קולוסום 

 
 
 
 

הצלבות

 

חצויי מוח

בעבר היו חולי אפילפסיה שעברו ניתוח להסרת הקורפוס קלוסום כדי להקטין עוצמת ההתקפים (ע"י ניתוק האונות היו נחלשים ההתקפים). הניתוח מנתק את מעבר המידע בין ההמיספרות וזה מספק לחוקרים אינפורמציה חשובה על מה קורה כשאין קשר בין ההמיספרות.

נערך ניסוי על אנשים חצויי מוח. בעזרת מקרן הקרינו תמונה פעם לשדה הראייה הימני ופעם לשדה הראייה השמאלי.

מה שקרה שזה שההמיספרה הימנית קלטה את האובייקט, אך הנחקר לא הצליח לתרגם אותו לדיבור (לומר מה הוא רואה)כי לא היה קשר להמיספרה השמאלית (המילולית).

השפה זה הדבר הכי מובהק שנמצא רק בצד אחד של המוח. 

מחקר נוסף שנערך על חצויי מוח (ציור של פירות וירכות אשר מרכיבים את דמותו של אדם) גילה את התופעות הבאות:

 

מבוא לפסיכולוגיה

החושים

שיעור מס' 4

10.11.10 

חישה

התהליך בו אנחנו זוכרים, לומדים, מבינים ונותנים משמעות לעולם שסביבנו- מתחיל בחושים:  חוש הראיה, חוש השמיעה, חוש הריח, חוש הטעם, חוש המגע. 
 

1. חוש הראיה

העין היא האיבר המאפשר לנו לראות. הופכת אינפורמציה של גלי אור לפולסים עצביים המגיעים אל מוח.

 

-ארובת העין: תפקידה להגן על העין.

 

-הקשתית: צבעה הוא גנטי. במרכזה יש אישון שהוא חור בתוך הקשתית (מכאן צבעו השחור).  

-אישון: (שחור כיוון שהוא בעצם חור) בקשתית יש ריריות שמרחיבות/מכווצות את האישון (מצבי אור וחושך, לחץ, חרדה,עניין). דרך החור הזה נכנס האור לתוך העין.

 

-עדשת העין: עוזרת לנו להתפקס, עדשה גמישה היכולה להשתטח (אובייקט רחוק) או להתעגל (אובייקט קרוב). תינוק שנולד, בחודש הראשון עדשת עיניו לא יודעת להתפקס, ראייתו של התינוק בחודש הראשון מטושטשת. הגמישות יורדת עם השנים ולכן צריך משקפיים. (מגיל 16). 

מתוך העדשה, גלי האור מוקרנים לרשתית. 

-רשתית: רקמה, שכבה פנימית בצד האחורי של העין. גלי האור בתוך העדשה מוקרנים לרשתית. על הרשתית יש רצפטורים- קולטנים המקבלים את האור והופכים אותם לפולסים חשמליים, העוברים דרך עצב אופטי אל המוח (אל הקורטקס הוויזואלי שנמצא באונת הקודקוד, שם התמונה מעובדת ואנו יודעים מה ראינו). 

על הרשתית יש שני סוגי קולטנים (רצפטורים)

  1. קונס- אחראים לראייה באור יום, מבחנים בין צבעים ומופעלים כשיש אור חזק. ישנם 3 סוגים של קונס: רגישים לאדום, רגישים לכחול ורגישים לירוק.
  2. רודס- אחראים על ראיית לילה. מבחינים בצבעי שחור-לבן-אפור.
 

אצל בעלי חיים יומיים יש רק קונס ולחיות ליליות יש רק רודס. קולטנים אלו מופעלים כאשר הקלט שמתקבל הוא של אור אפלולי ולא צבעוני. צבעי שחור, לבן ואפור. (בלילה, מס' השניות האלו שלוקח לנו כדי להתחיל לראות (במעבר חד החושך לאור), זה החילוף בין רצפטורי הקונס – אור יום לבין רצפטורי הלילה – רודס. 

עיוורון צבעים

 

קושי בהבחנה בין צבעים. 8% מהגברים ו-0.5% מהנשים סובלים ממחלה זו.עיוורון צבעים היא מחלה גנטית, קשורה לרצפטורים של סוג הקונס האחראים על ראיית הצבעים.  

ישנם2 מצבים של עיוורון צבעים:

  1. עיוורון מוחלט (נדיר) – רק אחד מהגוונים נראה ומכאן האדם רואה הכל בגווני אפור.
  2. עיוורון צבעים חלקי (נפוץ) – אחד מהגוונים לא נראה. הנפוץ ביותר הוא הקושי ההבחנה בין אדום לירוק.
 
 

2. חוש השמיעה

חוש השמיעה עובד על עיקרון דומה לחוש הראיה. האוזן הופכת גלי קול לצלילים.

האוזן הופכת גלי קול לויברציות אשר גורמת שינויי לחץ בנוזל האוזן. שינויי הלחץ מגרים רצפטורים שמעבירים פולס יצבי אל הקורטקס האודיטורי.

 

-אפרקסת: בנויה בצורה כזו בכדי למקד פנימה את גלי הקול. מהאפרכסת יוצאת תעלת השמע המובילה לעור התוף (קרום דק שחוצץ את תעלת השמע). גלי הקול עוברים דרך התעלה, מכים בעור התוף וכך יוצרי את הויברציות.  

-אור התוף: ממברנה, קרום דק. גלי הקול אשר נכנסו לאפרכסת עוברים דרך תעלת השמע ומכים בעור התוף. מאחורי עור התוף יש לנו את עצמות השמע. 

- עצמות השמע: העצמות הזעירות ביותר בגוף האדם: הפטיש, הסדן והארכובה. עצמות השמע מעבירות את הויברציות לשבלול. 

-השבלול:בתוך השבלול יש נוזלים. עקב תנועה, הנוזל זז. בתוך השבלול יש גם רצפטורים שרגישים לתנועה. ברגע שמגיעה תנועה הם מעבירים פולסים חשמליים למוח, דרך עצב השמע (לקורטק האודיטורי שנמצא באונה הרקתית).  

עם הגיל כושר השמיעה יורד. מגיל 30 אנחנו לא יכולים לשמוע צליל בגובה מסוים. מגיל 50 זה יורד אפילו פחות. באופן כללי,  גברים סובלים מבעיות שמיעה יותר מנשים. אומרים שהסיבה לכך היא חשיפה לרעשים חזקים. (בחברות פחות מתועשות יש פחות איבוד שמיעה). 

 

3.חוש הריח

ריח= מולקולות שמכילות ריחות ומתנדפות באוויר.  

 

פרומונים

 
 

4.חוש הטעם

האיבר הקולט הוא הלשון. בלשון יש 10,000 גבשושיות קטנות שקוראים להן ניצות הטעם. מספרן יורד עם השנים. בכל גבשושית יש כ-30 תאי רצפטורים שמתחלפים כל הזמן– הם חיים 10-14 יום ולאחר מכן מתחלפים ע"י תאים חדשים.

אזורי הטעם: מתוק- בקצה הקדמי. אח"כ מלוח, חמוץ, ובסוף מר.  במרכז הלשון אין כמעט רצפטורים של טעם.

הפרעות בחוש הטעם:

 
 
 
 
 
 
 
 
 

5.חוש המישוש

את המגע אנו קולטים על ידי רצפטורים שנמצאים בעור. בשכבת הדרמיס שנמצאת על העור מצויים עצבים וקולטני תחושה המעבירים את הגירויים דרך מערכת העצבים למוח.

יש שולשה סוגים של גירויים שמפעילים את הקולטנים: מגע, טמפרטורה וכאב. 
 
 

כאב

כאב מסמל שמשהו לא טוב קורה בגוף. (להרחיק את היד מהמגהץ החם)

לכאב חשיבות הישרדותית ואבולוציונית גדולה:

  1. לשים קץ לגירוי המסוכן ולהימנע ממנו.
  2. במקרה של פגיעה, הכאב מניע לחפש טיפול הולם.
 

Congenital insensitivity to pain

הפרעה המאופיינת בהעדר מולד של תחושת כאב.יש אנשים שנולדים עם היעדר מולד של תחושת כאב.

הסיבות:

  1. מוטציה במוח – בעיה במבנה המוח.

תופעות מעניינות שקשורות לחושים 

# רגישות יתר חושית

פחות סבילות לגירויים סביבתיים, מרגישים גירויים חושיים בתדירות מאד גבוהה: צלילים גבוהים, קולות לעיסה, אורות חזקים (כמו פלורוסנט), מגע פתאומי, מגע של בדים מסוימים, ריחות, טעמים. תחושת הצפה כשיש מספר גירויים בו זמנית. יש לזה קשר גדול להפרעות קשב וריכוז. ילדים עם רגישות יתר חושית מרגישים גירויים חיצוניים הרבה יותר חזק. רעש נשמע להם מאוד חזק. הרצפטורים פועלים פעילות ייתר. טיפול: דיאטה חושית. התאמת הגירויים הסביבתיים למה שמתאים לילדים ולאט לאט להרגיל אותם לסביבה הרגילה. בד"כ מאופיין אצל ילדים עם תסמונת דאון. 

#תת רגישות חושית

צריך גירויים יותר חזקים כדי להרגיש דברים. 

#סיניסתזה

מצב של ערבוב חושים. להרגיש ירוק, לטעום שולחן. תופעה שבה גירוי של מערכת חושית או קוגניטיבית אחת -  משפיעה על מערכת חושית או קוגניטיבית אחרת. אצל כל בני האדם ישנם קישורים בין המערכות במוח, אצל בני אדם "רגילים" ישנם מנגנונים שתפקידם הוא לדאוג שלא יהיו קישורים בין החושים השונים. אצל אנשים שסובלים מתופעה זו, מנגנונים אלה אינם פועלים כראוי או שחסרים מנגנונים אלה (מנגנון אינבציה).  לדוג': אותיות או מלים כצבעים (למשל A אדום), צלילים כצבעים (מוזיקה, קולות של דיבור, רעשים סביבתיים, "נצבעים" בצבעים מסוימים). קורה הרבה אחרי לקיחת סמים.  
 
 
 

מבוא פסיכולוגיה

שיעור 5- תפיסה

17.11.10 

פתיחה: לאחר שלמדנו כיצד החושים קולטים את הנתונים וכיצד אלו עוברים תהליך של עיבוד במוח – נעלה עוד רמה במורכבות. בהמשך נלמד כיצד אותם הנתונים שנקלטו דרך החושים עוברים תהליך של עיבוד-תפיסה במוחנו. 

תפיסה:

             1. מיקום (להעריך איפה נמצא אובייקט ביחס אלי)

             2. זיהוי (באיזה אובייקט מדובר)

             3.  קביעות תפיסתית.(אפילו אם אתרחק והאובייקט ייראה לי קטן יותר, עדיין אדע                                                                        

                 את גודלו האמיתי) 

  1. מיקום האובייקט:
 
 

תפיסת מרחק/עומק- נקבעת לפי "רמזי מרחק"- ההבנה כמה האובייקט קרוב/רחוק ממני.

רמזים העוזרים לנו להעריך את מרחק האובייקט  מאיתנו.

    1. גודל יחסי- אובייקטים קטנים נתפסים כרחוקים. האובייקט הקרוב יותר נראה גדול יותר.
    1. גובה יחסי- אובייקטים רחוקים נתפסים כגבוהים יותר מאובייקטים קרובים.
    2. הסתרה- אובייקט המסתיר, הוא קרוב יותר מהאובייקט המסתתר.
    3. טקסטורה- אובייקטים מרוחקים נתפסים בטקסטורה מעוותת.
    4. פרספקטיבה לינארית- קווים מקבילים, כמו פסי רכבת, נראים כאילו הם נפגשים במרחק. ככל שהם מתקרבים- הם יותר רחוקים.
 
  1. זיהוי האובייקט:

מטרת הזיהוי היא לענות על השאלה :" מה זה?"

תהליך הזיהוי מתחלק לשני שלבים:

  1. שלב ראשוני- זיהוי מאפיינים בסיסיים של האובייקט. למשל, פחית: צבע, צורה, קווים וכו'.
  2. שלב מתקדם- איחוד של המאפיינים הנפרדים, ואיתור בזיכרון שלנו את האובייקט שתואם לאיחוד מרכיבים זה.
 

תיאורית מיזוג המאפיינים:

  1. זיהוי מאפיינים נפרדים.
  2. המאפיינים מתחברים יחד לקומפלקס שלם.
  3. אנו משווים את האובייקט עם ייצוג המאוכסן בזיכרון - מחפשים משהו מוכר.
  4. אם נמצאת התאמה- מתבצע זיהוי אובייקט. אם לא נמצאת- הוא ייחשב כאובייקט חדש.
 

תהליכים המשפיעים על הזיהוי:

 
  1. קביעות תפיסתית
 

תפיסת חזות האובייקט נשארת קבועה למרות שהרשמים שהוא משאיר על הרשתית משתנים (תאורה, תזוזה שלנו). התהליך הזה נקרא קביעות תפיסתית. תהליך זה מתקשר לזיהוי, אך זהו אלמנט נוסף.

רשימנו מהסביבה משתנים על רשתית העין כל הזמן בעקבות תזוזה, תאורה משתנה, תנועה שלנו, אובייקטים שמסתירים וכו'. למרות כל השינויים הללו, אובייקטים נתפסים כקבועים ולא משתנים בתפיסתנו אפילו אם המידע שמגיע מהעין אל המוח השתנה בעקבות שינויים חיצוניים.

 

קביעויות: 

קביעת גודל: גודלו של עצם נשאר קבוע בתפיסתנו לא משנה מרחקו מאיתנו.תופסים גודל של אובייקט לפי הגודל שאנו עומדים אותו בעין, ולפני מה המרחק שלו ממני. איך האדם תופס את הגודל? 1. הגודל שנתפס בעין באותו הרגע.

                        2. מרחק. אנו יודעים שהאובייקט הוא בגודל מסוים, למרות שהתרחקתי

                           וכרגע הוא נראה קטן יותר, עדיין גודלו בתפיסתי ישאר קבוע. 

קשב:

אנחנו מפנים את הקשב שלנו באופן סלקטיבי לגירויים מסוימים- מבחינת המבט והשמיעה.

יחד עם זאת, גם במידע שאנו לא מפנים אליו את הקשב, נקלט באופן מסוים במערכת התפיסתית שלנו.

דוגמא: "אפקט "מסיבת הקוקטייל" – בהן מנהלים שיחות חולין עם הסובבים. אם מישהו פתאום יקרה בשמי- ישר אזדקף, למרות שהייתי מרוכזת בשיחה.

דוגמא נוספת: פרסומת סמויה. 
 

מבוא לפסיכולוגיה

שיעור מס'6

שינה וחלומות

24.11.10

# מהי שינה? 

גלי מוח

Eeg - הוא מכשיר למדידת קצב הפעילות החשמלית של המוח, הנוצרת ע"י נוירונים. את הפעילות החשמלית במוח ניתן להגדיר כגלים. 

מצבי עירות

 

מצבי שינה

השינה היא מחזורית ומורכבת מכמה שלבים: 

  1. האטת נשימה, חלומות קצרים ומאוד מציאותיים, לפעמים תנועת גפיים פתאומיות, גלי מוח לא אחידים. בשלב זה יש חלומות, אך הם מאוד מציאותיים, קצרים, לא מעמיקים, יומיומיים. הרגשת הנפילה בשינה אופיינית לשלב זה – שלב של תחילת השינה, עוד לא עמוקה.
 
  1. שלב של שינה עמוקה יותר מהשלב הראשון. שלב זה מאופיין בהתפרצויות של פעילות מוחית מהירה. ההבדל בין שלב 1 ו-2 הוא לא קריטי.
 
  1. שלב מעבר קצר לשינה עמוקה. המוח פועל לאט.
 
  1. שינה עמוקה, שקשה להתעורר ממנה. לעתים יש הליכה ודיבור תוך כדי שינה. אין כאן כמעט חלומות.
 
 
 
 
 
 

למה ישנים דווקא בלילה?

 

התהליכים שמתרחשים בגופנו פועלים לפי שעון ביולוגי שקיים בתוכנו.רוב התפקודים שלנו פועלים במחזוריות של 24 שעות (גם אצלנו וגם אצל בעה"ח). ישנם במוח מבנים שאחראים על מחזוריות זו ובניהם מבנים שאחראים על שינה ועירות. השעון הביולוגי הזה, שגורם לנו לתהליכים של שינה ועירות מושפע מגורם סביבתי – אור. 

במוח יש בלוטת אצטרובל המפרישה את המלטונין (הורמון הגורם לשינה) ההפרשה שלו מושפעת מחשיפה של אור. האור מפחית את הפרשת המלטונין, כלומר גורמת לנו לישון. השעון הביולוגי מושפע ממלטונין .

מה קורה למי שחיי זמן רב בחושך? אנשים שחיו זמן רב במערות למשל, גם יישנו במחזורי שינה של 24 שעות, אך ללא השפעה של אור וחושך. מכאן ניתן להסיק שיש לבני האדם באופן טבעי את מחזוריות השינה. ישנם טיפולים בהפרעות שינה בעזרת מנטולין. 
 

הפרעות שינה: 

1. נדודי שינה

למרות שאדם מרגיש עייף, הוא מנסה אך לא מצליח להירדם, וכן מצב שקשה לשמור על רצף השינה (התעוררויות מרובות). כתוצאה מכך, נוצרת עייפות וקושי בתפקוד במהלך היום.

סיבות אפשריות לנדודי השינה:

-חרדה, לחץ סטרס = גלי בטא – מכאן קשה לאדם לישון.

-אלכוהול

-שימוש ממושך בכדורי שינה. כדורי שינה פועלים על חומר שנקרא בנזודיאפין- חומר המרגיע את מערכת העצבים המרכזית, מאט את יריית הנוירונים,  משתיק את הפעולות המוחיות ועוזר לשקוע בשינה. הבעייתיות היא התמכרות. לאט לאט הגוף מפתח סיבולת ולא מגיב לכדור כמתבקש- מפתח סבילות ויש צורך להגדיל מינונים בכדי להגיע למטרה המבוקשת (שינה), יוצר תלות ובסופו של דבר, לא ניתן להירדם ללא הכדור.

בנוסף, לכדורי השינה תופעה נוספת שפוגעת בשינה. כדורי השינה מפחיתים את שנת הREM (על ידי כך שמביאים לרגיעה – גלי אלפא. שנת ה- rem מאופיינת בגלי בטא) ואז השינה היא יותר בשלבים ה- 3+4 שהם שינה עמוקה ללא חלומות. תופעה זו אינה בריאה לגוף כיוון שצמצום שנת ה- rem פוגע בתהליך הזיכרון.  

2. נקרולפסיה

מחלה הגורמת להתקפי שינה פתאומיים (מס' דקות של שנת rem ). משך ההירדמות הוא בין כמה שניות לחצי שעה. מחלה זו היא תורשתית, הבאה לידי ביטוי בעיקר במצבי התרגשות. מלווה באובדן פתאומי של מתח השריר ובנפילה.  

3. דום נשימה בשינה

דום נשימה בשינה –sleep apnea- מצב של הפסקת הנשימה תוך כדי שינה. באופן נורמלי במהלך הלילה, אנו נתקלים במצבים של חוסר נשימה. ישנו מנגנון חיובי שמעיר אותנו בכדי להסדיר את הנשימה, ומייד אנו חוזרים לישון.

דום נשימה בשינה מובילה להתעוררות עם תחושת חנק. אדם יכול להגיע למאות יקיצות כאלה בלילה- ולכן לא יגיע לשלבי השינה העמוקה ויתעורר עייף. בעיה זו נפוצה בקרב אנשים מבוגרים עם עודף משקל או אצל אנשים ששרירי הלוע שלהם רפויים וגם אצל אנשים עם חסימות בדרכי הנשימה. אנשים אשר סובלים מתופעה זו ישנים שינה שהיא לא מרעננת והסכנה הגדולה היא גרימת מחלת לב. אותן התעוררויות פתאומיות גורמות לעומס על הלב.

תופעה זו מלווה לרוב בנחירות חזקות . תופעה זו פחות נפוצה אצל ילדים.

4. חסך בשינה

 
 

5. הליכה בזמן שינה

מתרחשת בשלבים ה-3+4, המאופיינים בגלים איטיים - גלי דלתא. זו תופעה ששכיחה יותר אצל ילדים. הגורמים הם גנטיקה, עייפות מצטברת-חסך שינה וחום. הפרעה זו מתבטאת בכך שהאדם מתוך שינה, בעיניים פקוחות יכול לקום, לשבת על המיטה, להסתובב, לנקות וכו'. 

# חלימה

 

פרויד התייחס לחלומות כ"טירופו של האדם הנורמאלי"- בזמן חלומות הפעילות המוחית מבחינת האזורים המופעלים במוח היא כמעט זהה לפעילות מוחית בזמן של פסיכוזה אצל סכיזופרנים. רק שכאן היא יותר ויזואלית ובפסיכוזה היא יותר אודיטורית. ההסבר לכך הוא שבחלום, האדם יותר רואה (ויזואלי) מאשר בפסיכוזה הסכיזופרנית, בה האדם יותר שומע קולות (אודיטורי). 

גישות פסיכואנליטיות: חלומות כדרך ללא מודע – פרוייד ויונג

פרוייד ויונג התעסקו הרבה בנושא החלומות 

תאורית החלום של פרויד: 

רקע כללי:

- איד: פרימיטיבי, פועל על פי עיקרון העונג, לא מתחשב במציאות. מונע דחפים מולדים:חיים ומוות. באיד יש מנגנון שמאפשר לאדם להפחית את המתח. כשיש לאדם תאווה למשהו, בזכות מנגנון זה  הוא יכול ליצור בראש את הדימוי לדבר בו הוא חושק ועל ידי כך, להפחית את המתח וליצור רגיעה. אך מנגנון זה אינו מפחית לגמרי את המתח. יש הבנה שדרך הדמיון לא ניתן להביא לסיפוק מוחלט של הדחף ואז הוא פוגש את עקרון המציאות- האגו.

-אגו: פועל על פי עקרון המציאות, תוך התחשבות במגבלות המציאות. מפשר בין המציאות לרצונותיו של האיד. גם אם נדמיין אוכל, בסופו של דבר נישאר רעבים.

-סופר אגו: מגבלות, כללים, מוסר. בהתחלה ההורים מייצגים זאת ואז זה נטמע בילד והופך למצפון האישי שלו.

 

החלום לפי פרוייד 

 

מבוא לפסיכולוגיה

שיעור מס' 7

1.12.10

מצבי תודעה 
 

מצבי תודעה 

נדבר על שלושה מצבי תודעה: 

  1. חלומות ושינה.
  2. מדיטציה.
  3. מצב תודעה שנגרם בגלל שימוש בסמים.
 

שלושת תתי הנושאים האלה הם מצבים שבהם התודעה מאופיינת בהתנהגות שונה ממצבי התודעה הרגילים. 

חלקי האישיות על פי פרוייד 

איד – כולל את הדחפים והמשאלות הלא מודעות שלנו- החלק הפרימיטיבי ביותר שאנו נולדים איתו.

אגו- החלק שמתמודד עם הקונפליקט המתמיד בין האיד לסופר אגו. עוזר לנו להתמודד עם עקרון המציאות.

סופר אגו- המצפון, הדרישות שאנו קולטים מההורים ומהחברה. מה המותר ומה אסור, מה טוב ומה רע.

עפ"י פרויד קיים מנגנון הצנזורה שתפקידו לשמור על הלא מודע- בלא מודע (שלא יחדרו למודעות). 

בשיעור הקודם דברנו על תיאורית החלומות עפ"י פרויד.

לפי פרויד - בזמן השינה מנגנון הצנזורה נחלש, ובזכות זה עולים תכנים מתוך הלא מודע שיכולים לגלוש או לחזור למודעות החולמת שלנו (הלא ערה). החדירה הזאת של התכנים לתוך החלומות איננה בצורה ישירה כיוון שמנגנון הצנזורה עדיין קיים. במידה וחומר שהוא "קשה" מדי יעלה בזמן השינה, אנו נתעורר כיוון שיהיה לנו קשה להתמודד עם החרדה אפילו בזמן השינה. החלום הוא דרך לספק משאלות ודחפים. לפי פרוייד לאדם יש המון דחפים ומשאלות לא מודעות. חוויות שחווה האדם ביום – "שרידי היום", מעוררים דחף ספציפי לא מודע. החיבור בין הדחף הלא מודע לבין החוויות מהיומיום יוצרים את החלום – את הסיפור. 
 
 

שלבי עבודת החלום על פי פרוייד 

 
 
 
 
 
 

מנגנוני הסוואה בשירות עבודת החלום 

מנגנונים שתפקידם הוא לעדן (להסוות) את התוכן הלא מודע, כך שיופיע בחלום ויממש את המשאלות אך ייחד עם זאת לא יגרום לחרדה ויוביל להתעוררות.  

#השימוש בחלומות, כדרך לגלות את הלא מודע הוא על ידי אסוציאציות חופשיות בזמן הטיפול. 
 

תיאוריית החלום של קארל יונג 

תיאורית החלומות של קארל יונג היא  קצת יותר רוחנית ומתחברת למיסטיקה, מאשר תיאורית החלומות של פרוייד. 

האישיות על פי יונג

 

קארל יונג מחלק את הנפש לשלושה חלקים: מודע, לא מודע אישי, ולא מודע קולקטיבי.

האישיות לפי קארל יונג מורכבת מעולם של ניגודים, המיוצגים בין היתר על ידי הארכיטיפים. 

הארכיטיפים

הארכיטיפים הם לא מודעים. מהווים כוח שדוחף אותנו למימוש. לפי יונג, הנפש מורכבת מהרבה ניגודים ומטרת האדם היא להגיע לשלמות. הארכיטיפים תמיד מייצרים ניגודים בינם לבין ארכיטיפים אחרים. ניגודי ארכיטיפים אלו מזכירים את האיד והסופר אגו בגישתו של פרוייד. 

דוגמאות לארכיטיפים שונים ולקונפליקטים בניהם

(ישנם אינסוף ארכיטיפים) 

החלום על פי יונג 

עפ"י יונג החלום הוא הדרך של הלא מודע לבטא את עצמו- את הצד המוזנח באישיותנו, את הארכיטיפ החלש בקונפליקט המצוי. החלום מבטא את החלקים המוזנחים באישיות ודרך החלום אפשר להבין מה התחום המוזנח שצריך לפתח. החלום הוא כתמרור אזהרה. בחלום באים לידי ביטויי הצדדים המוזנחים, החלקים החלשים יותר בין הקונפליקט הנתון.

לדוגמא: מטופל שבמהלך כל הטיפול תיאר יחסים טובים עם אביו ויום אחד מספר שחלם שהוא נוסע עם אביו ברכב ואביו נוהג בפראות. האב צוחק והבן שם לב שאביו שיכור.

פירושו של יונג לחלום תהייה כהבעת הצדדים הפחות טובים בקשר עם האב במהלך החלום. ביוטי לצדדים אשר עליהם לא העז לדבר. הקונפליקט במקרה הזה הוא בין החלק הטוב לחלק הרע (המוזנח) של האב. 
 

ההבדלים המרכזיים בין פרויד ליונג סביב נושא החלום 

  1. נושא החלום
  1. תפקיד הסמל בחלום
  1. ניתוח החלום

Mindfulness 
 

רקע כללי 

תחום שהוא לא חדש, אך כיום מקבל התעניינות רבה מתוך תחום הפסיכולוגיה.

המושג מיינדפולנס לקוח מהמדיטציה הבודהיסטית.

כיום, התפתחו כמה טכניקות טיפול והתערבות שמבוססות על המושג הזה.

משנות ה70 המערב אימץ את מושג המיינד פולנס מהתרבות הבודהיסטית.

המדיטציה התפתחה בעיקר במזרח (בסין ובהודו).  
 

מדיטציה 

 

מיינדפולנס 

 
 
 
 
 

עקרונות המיינדפולנס 

 
 

מיינדפולנס – כיצד נעשה בפועל? 

 
 
 
 
 

שיטות טיפול שמבוססות על מיינדפולנס 

m b r s –  minudfluencess  based  stress  reduction 

 

מיינדפלואנס במחקר המדעי 

 
 

כיצד מגיעים למיינדפולנס? 

זה נשמע בסיסי ופשוט – אבל זה לא קל. מצריך אימון ותרגול.

הדגש הוא על ההווה, להחזיק את הרגע הזה התודעה, להיות ברגע הנוכחי.

הנשימה מהווה כלי עזר חשוב, כיוון שהיא קיימת תמיד, ולכן יכולה להוות עוגן להתחיל בו, להתמרכז אליו ולחזור אליו כשמרגישים שמתרחקים מהרגע העכשווי. 
 

מבוא לפגיכולוגיה

שיעור מס' 8

8.12.10

מצבי תודעה 

מצבי תודעה – סמים

אביזרים חיצוניים שמשנים לאדם את מצבי התודעה שלו. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  1. אגוניסט: חיקוי של נוירוטרנסמיטור
  1. אגוניסט: חסימת ספיגה חוזרת (ריאפטייק)
  1. אנטגוניסט: חסימה של נוירוטרנסמיטור

משפחות של סמים 

  1. משפחת האופיאטיים– דיכוי תחושת כאב
 
 
 
 
 
 
 
 
 

מבוא לפסיכולוגיה

שיעור מס' 9

למידה 

למידה 

 
 

הגישה הביהבוריסטית – התנהגותית 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

מבוא לפסיכולוגיה

שיעור מס' 19

המשך למידה

התנייה אופרנטית 

מבוא

התחלנו ללמוד על תהליך הלימידה, המתחלק לארבעה סוגי למידה שונים:

1.  הביטואציה – התרגלות

2.  התניה קלאסית

3.  התניה אופרנטית

4.  למידה מורכבת

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

השוואה בין התנייה קלאסית להתנייה אופרנטית 

התנייה קלאסית התנייה אופרנטית
למידת אסוציאציה:

קישור בין גירוי – לגירוי

למידת אסוציאציה:

תגובה – חיזוק

התנהגות החיה :

לא משפיעה על הופעת החיזוק. החיה פאסיבית

התנהגות החיה:

משפיעה על תדירות החיזוק. החיה אקטיבית

תגובה נלמדת:

רפלקסיבית, לא רצונית, נשלטת ע"י מערכת העצבים האוטונומית

תגובה נלמדת:

מוטורית, רצונית, נשלטת ע"י מערכת העצבים הרצונית

לא נלמדות תגובות חדשות נלמדות תגובות חדשות
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

מבוא לפסיכולוגיה

שיעור מס' 11

29.12.10

זיכרון – חלק א' 

זיכרון –חלק א' 

  1. קידוד  (encoding)
  1. אחסון/שמירה  (storage)
  1. שליפה (retrivel)

מודל עיבוד מידע

(אתקינסון ושיפרין 1968)

 
 

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image.  
 
 

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image.  

 
 
 
 

שלושה שלבים בזיכרון לטווח הקצר 

  1. קידוד

כדי לקדד אינפורמציה לתוך הזיכרון לטווח הקצר, אנחנו חייבים להפנות את תשומת ליבנו אל אינפורמציה זו. רוב הדברים שאנחנו נתקלים בהם לא נכנסים לזיכרון הטווח הקצר שלנו.

יש שתי דרכים עיקריות להכניס אינפורמציה לזיכרון לטווח הקצר:

  1. קידוד פונולוגי- ייצוג האינפורמציה כצלילים. זהו הקידוד הדומיננטי, יותר קל לנו לזכור צלילים מתמונות.
  2. קידוד ויזואלי- ייצוג האינפורמציה כתמונות.
 
  1. אחסון

3.   זיכרון עבודה

 
 
 
 

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image.  
 
 

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image.  

Your browser may not support display of this image. Your browser may not support display of this image.  
 
 
 

Your browser may not support display of this image.  
 
 
 
 
 
 
 

דוגמאות לסוגים השונים של הזיכרון לטווח הארוך 

  1. סמנתי: מתי נולדנו, מהי בירת אנגליה, מה קורה לכוס שזורקים על הריצפה. זיכרון שהוא מעין אנציקלופדיה: נתונים, עובדות, ידיעות (הן ידיעות חיצוניות כלליות והן ידיעות על עצמי, אישיות)
  2. אפיזודי: זיכרון חי. זיכרונות ילדות, סוג של לחיות מחדש את ארועי העבר.
 
  1. זיכרון תהליכי: דברים שאנו זוכרים אך הם לא במודע שלנו כמו: לבישת חולצה, רכיבה על אופניים, רכיסת רוכסן. פעולות שאנו רוכשים אותן ועושים אותן מבלי שהתהליך יהייה מודע.
  2. זיכרון מוטרם: אירוע קודם יעורר בנו תחושות לגבי אירוע עכשוי, מבלי שנהייה מודעים אל הארוע הקודם. לדוגמא: יש בחורה שאני לא אוהבת בשם מיקה. היום פגשתי אישה שקוראים לה מיקה ואני לא אוהבת אותה, מבלי להיות מודעת לכך שזה קשור לבחורה מיקה שאותה אני לא אוהבת.
 
 
  1. "דהיית" הזיכרון (מה שאנשים נוטים לכנות כשיכחה).
  1. בעיות בקידוד הראשוני של החומר .
  2. בעיות בשליפה.
 
 
  1. "דהיית הזיכרון"
  1. בעיות בקידוד ראשוני של החומר
 
  1. בעיות בשליפה
 
 

שחכת הילדות

  1. בעיה בקידוד-
  1. העדר רמזי זכירה-
  1. הדחקה-

דה ז'ה וו

 

פסיכולוגיה

שיעור 12

5.1.11

זיכרון- חלק ב' 

עיוותים בזיכרון

בשיעור הקודם למדנו על מנגנונים שמאפשרים לאדם לזכור. היום נדבר על עיוותי הזיכרון. דברים שבעבר היו ברורים והיום דעכו והתבלבלו. 

הבניית זיכרון

 

דוגמא להבניית זיכרון מתוך סרט

 
 

הפרעה שחיכה לזיכרון – השפעה של סכמות

 

מחקר שערכה אליזבט לופטוס (1974)

 
 
 
 

מחקר נוסף שערכה בנוגע להעדפות אישיות של הנבדקים לסוגי מאכלים (2005)

 

מחקרו של נייסר – "פלאש ממורי"

 

מחקר שנערך על השתלת זיכרונות לאנשים על אירועים שמעולם לא קרו להם

 

פורטר (1998) חוקר שהתעניין במאפייניהם של הנבדקים והמראיינים

 

העלאת זיכרונות שהודחקו לאורך זמן רב מאוד על ידי מנגנוני הגנה

לופטוס טוענת שאין בסיס להעלאת זיכרונות כאלה. לטענתה, לא יכול להיות שאדם ידחיק בצורה טוטאלית את הזיכרונות ופתאום הם ייעלו. כל מטרת החקירה הייתה להוכיח זאת. היא זכתה לשנאה עזה ואף נאלצה להסתובב עם שומרי ראש. לטענתה, המטפלים בטעות, דרך הדיבור עם המטופלים על מצוקותיהם בילדותם עלולים להרחיב טראומות "קטנות" למקרי אונס, התעללויות וניצול מיני.

בעקבות זאת, קם גל נגדי של מטופלים שטבעו את מטפליהם של שהשתילו להם זיכרונות.

 
 

פסיכולוגיה

שיעור מס' 13

12.1.11

זיכרון – חלק ג' 

זיכרון וזהות

 
 

אמנזיה

אמנזיה אנטרוגרדית

 
 

זיכרונות מרומזים / מובלעים (implicit)

  1. זיכרון פרוצדוראלי
 
 
  1. זיכרון מוטרם (priming)
 
 
 

הטרמה של זקנה - המחקר של bragh et al (1996)

 
 

הבסיס הנוירולוגי של אמנזיה אנטרוגרדית

 
 

מה יכול לגרום לפגיעה בהיפוקמפוס?

 
 

h.m (1926-2008)

 
 
 
 
 
 
 

אמנזיה רטרוגרדית