חזרה למאמרי מדיניות ב
חזרה לאתר הראשי

סטריאר, ר. (2001). מהדרה למעורבות חברתית. חברה ורווחה, כ"א, 213-231
מהדרה למעורבות חברתית/ רוני סטריאר

“הדרה חברתית” היא מושג מורכב, עמום ורב משמעויות, הזוכה בשנים האחרונות להתייחסות נרחבת בעולם, בשל הצורך לתאר את השינויים שחלו בדפוסי אי השוויון ובגישה אל השירותים החברתיים. ההתייחסות בארץ לנושא אינה רבה, וזהו סימן לקיבעון תפיסתי של הקהילה המקצועית מול התפשטות מהירה של חוסר השוויון בישראל. העיסוק בסוגיית ההדרה עשוי ליצור מרחב תפיסתי הנחוץ לקידום גישה מקצועית אלטרנטיבית. במאמר זה תוגדר ההדרה החברתית וביטוייה בקרב קבוצות הורים בישראל, יידונו היבטים שונים בתפקודם ובהתנהגותם של שירותי הרווחה כלפי אוכלוסיות מודרות והדרכים שבאמצעותן יכולים אנשי מקצוע להתמודד עם תופעת ההדרה.

הדרה חברתית היא תולדה של אי שוויון חברתי, וביטוי לכישלונן של מערכות חברתיות, פוליטיות, תרבותיות וכלכליות לכלול בחברה קבוצות שונות. היא מתייסת לבידוד חברתי, חוסר שילוב, לצמצום השיתוף, ולהעדר השפעה וכוח של קבוצות חברתיות שונות, לקיפוח רב מימדי מתמשך, הגורם לאובדן תחושות ההשתייכות וההזדהות עם החברה המדירה ומוסדותיה.

א. הדרה חברתית- מושג רב פנים.

גבולות המונח עמומים, וקיימת נטייה להכליל ברשימת הקבוצות המודרות כמעט כל קבוצה הסובלת מקיפוח כלשהו (מובטלים, עניים, חסרי בית, מי שעובדים בשכר זעום, נפגעי נפש וכדו').

בספרות מצויינים 7 מרכיבים בסיסיים להדרה:

  1. בידוד חברתי והעדר שילוב
  2. השתתפות מעטה בתחומי חיים שונים.
  3. היעדר השפעה וכח
  4. קיפוח רב מימדי
  5. התמשכות המצב
  6. אובדן תחושת ההזדהות וההשתייכות
  7. אבדן תחושת הלגיטמיות
ע”פ רום כדי שקיפוח יוגדר כ”הדרה חברתית” הוא חייב לכלול שלושה תנאים מצטברים:

כלומר, רמות שונות של קיפוח חברתי, הנמשכות שמן רב, ונתק משמעותי מהזרם החברתי של החברה.

שורשיה של ההדרה החברתית נעוצים בכשלונן של המערכות האמונות על האינטגרציה החברתית (- שירותים חברתיים, מערכות חוק, מע' כלכליות, מע' פוליטיות ומע' בין אישיות).

למודרים חייבת להיות מודעות למצבם החברתי.

הדרה חברתית גורמת לאי- יצירה או לאובדן מוחלט של תחושת השתייכות לחברה, ומשמעותה הפקעת המודרים מסביבות ההשתתפות.

את השימוש ההולך ומתרחב במושג ההדרה החברתית ניתן להסביר במס' מישורים:

המושגים עוני והדרה קשורים זה לזה ומשלימים זה את זה, אך הם אינם זהים:

עוני- חסך חומרי, מוחלט או יחסי. הדרה- כוללת גם אלמנטים של חוסר השתתפות חברתית, חורגת מגבולות החסך החומרי של ההכנסה (נגישות לשירותים, ביטוח, אשראי, תקשורת וכו').

עוני- כקטגורייה חברתית, מתייחס ליחיד או למשפחה. הדרה- קולקטיבית, ממקדת את הדיון במישור היחסים הבין- קבוצתיים בחברה.

הבחנה זו בין גישה אידוודואלית לגישה חברתית שואפת לפתור בעיות של צדק חברתי, והיא חשובה לנוכח הלכי הרוח הקיימים כיום, המטילים על נפגעי חוסר השיווין את האשמה למצבם.

אחת האוכלוסיות הפגיעות ביותר בהדרה החברתית היא אוכלוסיית ההורים והילדים. כמו כן, היא תופעה רב דורית הנוטה לשכפל את עצמה. לכן, פיתוח שיטות התערבות לשיפור סיכויי שילובן בחברה של אוכלוסייות מודרות, היא אחד האתגרים המשמעותיים ביותר העומדים בפני אנשי המקצוע.

ב. הפרוייקטים

** בשלב זה מופיע במאמר תיאור של שני פרוייקטים הניסו להתמודד עם תופעות ההדרה בקרב קבוצות הורים שונות. ע”פ הכתוב במחברת אין צורך לדעת את הפירוט של הפרוייקטים. מי שבכל שאת מתעניין- יש את המאמר סרוק במייל**

ג. התנהגות השירותים החברתיים

שירותי הרווחה הם מצד אחד החוליה היחידה והאחרונה המקשרת בין המשפחות לבין החברה ומתמודדים עם סוגיות מקצועיות ואתיות מתוקף היותם אמונים על ערכים חברתיים. מצד שני, שירותי הרווחה הם זרוע של הסדר קיים הגורם להדרה. נותני השירות פועלים כשליחים ונציגים של השלטון האחראי להיווצרות מצב ההדרה. כפילות זו מביאה לדפוסי פעולה ארגוניים של אוריינטציות מנוגדות- התקרבות והתרחקות, התחברות והתנתקות. המתח הולך ומחריף עקב העדר באמצעים, בכח אדם ובתנאי עבודה הולמים. בשל חוסר האונים של אנשי המקצוע, הם מסגלים מנגנוני התגוננות מפני ההדרה החברתית העשויים ללבוש צורות שונות:

הדלדול בתקציבי שירותי הרווחה, העומס הכרוני, שקיעת מעמדם ותנאי העסקתם של העובדים, אינם אלא ביטוי נוסף, מוסדי, לסדר העדיפויות החברתי של הקונטקסט העומד בבסיס הדרתו של ההורה. עוס”ים מביעים תסכול מתנאי עבודתם ומרגישים חסרי אונים המשפיעים על עבודתם מול הלקוחות.

ההדרה יוצרת בסיס משותף להורה ולאנשי המקצוע. ישנו מאבק משותף של אנשי המקצוע והקליינטים שלהם. הזכויות המועטות של המודר קשורות קשר הדוק לחולשת מעמדו של השירות עצמו.

תוך כדי החשפות לאוכלוסיות המודרות מסגלים לעצמם שירותי הרווחה התנהגויות נסיגתיות ומסתגרות. עם זאת, ניתוח הפרוייקטים שנערכו, מראה כי שיתוף פעולה בין אנשי מקצוע ולקוחות מודרים מזמן פתח לשינוי הן במצב ההדרה והן בתפיסה העצמית של השירות. עיון בדרכי העבודה חושף מס' תכונות של פרקטיקה משלבת.

פרקיטקה משלבת

פרקטיקה משלבת היא פרקטיקה מחוייבת ומתמשכת. ההדרה היא תופעה מתמשכת ולכן ע”מ להתגבר עליה יש צורך לנקוט לאורך שנים בפעולה עקבית, רציפה ומתמשכת.

פרטיקה משלבת היא פרקטיקה מעורבת. היא מצריכה התעלמות ממודלים מקצועיים המבוססים על מערך לא אישי, מרחק מקצועי רב, חוסר אינטנסביות וגבולות בירוקרטיים. היא מחייבת מוערבות שיש בה ויתור על נטרליות, שותפות, אחריות, והתמודדות עם מורכבות. יש ללכת לקראת המודר, לצרפו לחברה ולהפכו לחלק ממנה. העבודה המשותפת בפרוייקטים יצרה יחס אישי וקרבה רגשית, עזרה לעובד להכיר את ההורה ואת מצבו ולהורה את אנשי המקצוע ואת השירות, ויצרה הזדהות מוסרית של העובדים עם המודרים.

פרקטיקה משלבת מבוססת על שותפות. התנסות לא שוויונית וגישה פטרנליסטית של איש המקצוע מעתיקה את תנאי ההדרה ומשכפלת את יחסי התלות הקיימים בין החברה המדירה והפרט המודר. שותפות מבססת יחסים של שוויוניות וכבוד הדדי. פרקטיקה של שותפות צריכה להיות מחוברת להקשר המוסדי והחברתי של ההדרה ולא רק לרמה הבין אישית.

פרקטיקה משלבת והסנגור החברתי. הדרה שמרכיבה המרכזי הוא קיפוח מחייבת פרקטיקה של סנגור והתראה. הסנגור מזמן לעיתים קונפליקטים עם עמיתים, עם שירותים או עם רשויות. נמצא כי בעבודה עם הורים מודרים נתנה להם פעולת הסנגור הזדמנות לצמיחה אישית.

פרקטיקה משלבת ושינוי תודעתי. המודר תופס עצמו כמי שאינו לגיטימי ולא שייך. שיוני תודעתי מתהווה באמצעות דיאלוג שוויוני שמתפתח מתוך העשייה המשותפת. שינויים אלו הם איטיים והדרגתיים אך עם זאת בלתי הפיכים.

לסיכום- פרקטיקה משלבת היא אינטנסיבית, מעורבת ושוויונית. פרקטיקה המתייחסת למכלול רמות ההדרה וממדיה ויוצרת מרחב דיאלוגי המאפשר שיוני תודעתי.

סיכום

במאמר נבחן המושג הדרה חברתית, ותרומתו להבנת תופעת אי השוויון. עוד נבחנו הדרכים להתמודדות עם תופעת ההדרה.

המאמר הוא הזמנה להכליל את המונח הדרה חברתית בסדר היום המקצועי, ולהתייחסות הולמת לצמצום התופעה. הפרוייקטים שהוצגו מעידים שפעולה משותפת של אנשי מקצוע וקבוצות מודרות עשוייה להביא לשינויים בתנאי ההדרה. פרקטיקה מקצועית חייבת להתייחס לאלמנטים של בידוד חברתי, תלות והעדר זכויות חברתיות, המאפיינים הורים מודרים. פרקטיקה משלבת על כל מרכיביה ומאפייניה היא הפקרטיקה המתאימה להתמודדות עם ההדרה. כדי שתשמש מנוף לשחרור איש המקצוע והלקוח ממלכודת ההדרה, יש להעריך מחדש וביסודיות את תפקדיהם של העובד ושל השירות ולבנות זהות חדשה המתנגדת למבנה הבירוקרטי, ההיררכי והנורמטיבי, הקיים הן בתוך השירותים החברתיים והן בחברה והמשמש בסיס להדרה.