חזרה למאמרים של עו"ס ומשפט
חזרה לאתר הראשי

גוטמן ד. (2001) אתיקה למקצועות טיפוליים (פרק 10 בעמ' 117-122) תל אביב: דיונון

גוטמן - אתיקה למקצועות טיפוליים -פרק 10 -דילמות אתיות

תודה למאיה ארונין

דילמות אתיות בעבודה סוציאלית  

עובדים סוציאליים לומדים לראות במקצועם עיסוק בקבלת החלטות .התערבותם המקצועית נעשית במסגרת עבודתם עם הלקוחות , במטרה לעזור להם לפתור את דרישות הקיום במתן הזדמנויות להחלטה עצמית , ובבחירה בין אפשרויות שונות לפתור בעיה מסוימת .  

ההחלטות האתיות קשורות בקונפליקטים בין זכויות וערכים , ועקרונות האתיים לביסוס ההחלטה סותרים לעתים זה את זה , וקשה למיין אותם לפי סדרי עדיפויות . 

המונח "דילמה" בשפה היוונית העתיקה מציין בחירה בין שתי דרכים סותרות או מצב קונפליקטואלי . בשפה היומיומית אנו משתמשים במונח דילמה לציין בעיה .

דילמה אתית היא מצב שבו מחויבות מקצועית וחובות מקצועיות המושרשות בערכים מקצועיים בסיסיים נמצאות בקונפליקט , והעובד נדרש להחליט אילו ערכים הקשורים במיוחבויות ובחובות המקצועיים עדיפים על פני האחרים . 

לדוג' , קונפליקט חמור בין זכותו של הלקוח להחלטה עצמית ( כגון התאבדות עקב מחלה סופנית ) ובין חובתו של העובד הסוציאלי לקדם את רווחתו של הלקוח . קלהן טוען שאסור לעו"ס לעזור למבקש להתאבד , עזרה כזו נוגדת גם את כללי האתיקה וגם את הערכים המרכזיים בעבודה הסוציאלית .  

האינציקלופדיה של העבודה הסוציאלית מחלקת את הדילמות האתיות של העובדים הסוציאלים ל-7 תחומים עיקריים :

  1. סודיות ומידע חסוי.
  2. אמירת האמת .
  3. פטרנליזם והחלטה עצמית .

פטרנליזם- ההפרעה לאדם אחר לממש זכות בסיסית מסוימת על גופו ועל נפשו ,או על אילוץ

               הזולת לעשות דבר מה בניגוד לרצונו המפורש . פטרנליזם מוצדק רק במקרים שהלקוח

                אינו כשיר שכלית או שקיימת סכנה ממשית שיזיק לעצמו בדרך זו או אחרת .

  1. חוקים , הוראות , ומדיניות .
  2. "הלשנה" על עמית .
  3. חלוקת משאבים מוגבלים .
  4. ערכים אישיים ומקצועיים .
 

תחום ייחודי נוסף בנושא הדילמות האתיות בעבודה סוציאלית הוא תחום העבודה הקבוצתית .

במצבי קונפליקט בנושאים כגון ערכים מקצועים ביחסים פידוציאריים , גישה שוויונית לשירותים, הסכמה מתוך ידע של הלקוח להתערבות , מידע חסוי , הזכות להחלטה עצמית , סיום הולם של הטיפול ומומחיות מקצועית של העובד . 

הדילמות בין ערכים אישים ומקצועיים הן מהדילמות האתיות הקשות ביותר .

קוד האתיקה של העובדים הסוציאליים בארצות הברית מדגיש שהעובדים הסוציאליים מחויבים לקדם את זכותו של הלקוח להחלטה עצמית . הוראה אחרת בקוד קובעת, שעל העובד לכבד את מידיניות המעסיק , שהיא חלק מן המחויבויות שלו. שתי הוראות הללו מעמידות בפני העובד דילמה אתית קשה . 

לדעתו של צ'ילמן :

כל עו"ס מקצועי חייב לשקול היטב את ערכיו ואמונתיו בקשר להתנהגות מינית כגון הפלה , יחסים מחוץ לנישואין , שימוש באמצעים למניעת הריון  וכו' . עו"ס המוצא שאין הוא מסוגל לנקוט עמדה אובייקטיבית ומושכלת בנושאים אלה , מוטב שיימנע מלעסוק בהם , אלא אם כן הוא מועסק בשירות שמדיניותו המוצהרת נמצאת בהתאמה עם ערכיו האישיים של העובד .

דילמות אתיות ברפואה 

האתיקה של הרפאוה מתייחסת להנחיות עצמיות הקשורות בפרקטיקה הרפואית ובקשר שבין הרופא והחולה .

פרנצי(פסיכואנליטיקן, עמיתו ומבקרו של פרויד ) כתב שהרופא צריך להתייחס אל החולה בהבנה ,בסלחנות  ובאמפטיה תכי רק מי שהחולה מרגיש שהוא יכול לחלוק איתו את שמחותיו וצרותיו יוכל לרפאו .

הדילמה האתית שפרצי העלה לפני 100 שנה מתקשרת בימינו לנושא ה"הסכמה מתוך ידע" של החולה לטיפול המוצע לו על ידי הרופא . 

מתן מידע על מצבו מנוגד לגישה היפוקראטס , אשר לימד שאסור לחלק עם החולה את המידע על הסכנות העתידיות , כי זה יכול להביא להרעה במצבו. יש מי שרואים בגישה העתיקה הזאת גם ציניות וגם פטרנליזם רפואי שעבר זמנו.  

שאלת גילוי המידע או הסתרתו היא שאלה אתית, אך גם משפטית. לחולה יש זכות חוקית לקבל מידע , פרט לאותם מקרים שבהם הזכות  הזאת נלקחה ע"י בית המשפט , או במצבים קיצוניים , שבהם לא ניתן לקבל הסכמה בגלל הצורך לנקוט פעולה מידית להצלת חיי  החולה . 

את זכויות החולה אפשר לחלק לשתי קבוצות . בקבוצה  הראשונה כלולות הזכויות המוסדיות והחוקיות ,ובשנייה הזכויות המוסריות . הורה למשל , נושא בשתי הזכויות בעת ובעונה אחת . 

לפי תומפסון : לחולה יש זכות :1. להכרת מצבו , 2. לסודיות ,3. לטיפול – אלו זכויות יסודיות .והן מובטחות בקודים של האתיקה הרפואית .

ההיבטים החיוביים והשליליים במתן המידע קשורים בשיקולים מקצועיים ואתים אצל הרופא , ובשיקולים "ארציים" אצל החולה . האחרון צריך לשקול את כל המשתמע מן הפרוגנוזה הרפואית .  

דילמות אתיות בסיעוד  

הדילמות הקשורות לדיווח אמת בסיעוד וברפואה נובעות נובעות מהמתחים בין זכויות הצדדים המעורבים בקבלת ההחלטות . 

בבסיסן נמצאים שני עקרונות אתיים : ההטבה והצדק , הקונפליקט בין העקרונות האתיים המרכזיים האלה , הופך את הדילמה לקשה וכואבת כל כך בעבור המטפל שרוצה להתנהג באופן אתי .

החברה רואה את ההתאבדות בעין רעה כי היא נוגדת את התפיסה הדתית בדבר קדושת החיים , והחוק מחייב את המטפלים להגן על חיי החולה .  

הדילמות הללו מציגות את המורכבות שביחסים המקצועיים בין לקוחות וחולים ובין עובדים סוציאליים , רופאים ואחיות .


Locations of visitors to this page