תרגום של הסיכום המאושר של הספר על הפרעות אכילה

חזרה לאתר החומרים

לסיכום באנגלית - מאושר ע"י המרצה מירטה דוד


Garner, D.M. and Garfinkel, P.E. (1997). Handbook of Treatment for Eating Disorders (2nd Ed.).New York, NY, Guilford Press

פרק 1: ההיסטוריה של האנורקסיה

נרבוזה:

Bruch/Crisp/Russel-פריצת דרך:

  1. עיוות בתפיסת הגוף.
  1. introceptive problems: תפיסה לא נכונה ולא מציאותית של הגוף.
  2. הרגשה של ineffectiveness: תחושה של חוסר בשליטה, הבת מרגישה שהגוף שלה הוא בעצם הגוף של אמא שלה והיא רוצה להיפרד ממנו.

בולימיה:

 
 
 
 

פרק 2- הסטוריה של בולמיה נרווזה                            

המושג הוטבע ב 1979. לפני שנות ה40 אין מקרים מתועדים. כנראה שזו הסתגלות לקויה חדשה שהתפתחה.

חיב שיתקימו שלוש קטגוריות:

  1. אפיזודות של אכילת יתר
  2. שימוש לרעה בהקאה או משלשלים.
  3. פחד מהשמנה
 

-בהתחלה היה מאד דומה לאנורקסיה אבל השתנה עם הזמן.

-צפייה תרבותית להיות רזה גורמת למחלה הזו להתרבות

-כאשר מדברים על בולמיה- לעיתים אנשים שוכחים לכלול את המרכיב השלישי- פחד מהשמנה.

-נראה שבולמיה התפתחה מאנורקסיה נרווזה ועכשיו מצדיקה את הסיווג הנפרד שלה.

-אנורקסיה היא לא איבוד התאבון, אלה בעיה במנגנוני האכילה, כך שיכול להיות טווח של בעיות בציר האנורקסיה- בולמיה.

פרק 3

אנורקסיה נרווזה

*סווג מחמיר

*אכילה כפיתית/סוג מטהר(הקאה עצמית, משלשלים, משתנים , חוקנים) 

A ) סירוב לשמור על משקל גוף מעל או לפי המשקל המינימאלי הנורמאלי לפי הגיל/ גובה (תת משקל)

B ) פחד לעלות במשקל או להיות שמנ/ה , אפילו במצב של תת משקל.

C ) האדם מוטרד מצורת הגוף או משקלו. השפעה של משקל הגוף על ההערכה העצמית. הכחשה של הסיכונים שגורם המשקל הנוכחי.

D ) אצל נשים שקיבלו מחזור- הפסקה של לפחות שלושה חודשים.

בולמיה נרווזה

  1. אפיזודות חוזרות של אכילה כפיתית ש:
  1. אכילה בזמן קצר כמויות עצומות של אוכל.
  1. חוסר שליטה באכילה במשך האפיזודה.

(B  התנהגות מפצה למנוע עליה במשקל: הקאה, משלשלים, חוקנים, טיפול תרופתי אחר, צומות, התעמלות מופרזת.

C ) בממוצע פעמיים בשבוע , במשך שלושה חודשים לפחות.

D) ההערכה העצמית מושפעת יותר מידי ע"י צורת הגוף או משקלו.

E ) לא מתרחש במהלך אנורקסיה נרווזה. 

1) סוג מטהר: הוצאת האוכל – לדוגמא: הקאות, משלשלים,משתנים, חוקנים.

2) סוג לא מטהר: התנהגות מפצה אחרת כמו: צום, התעמלות מוגזמת.

EDNOS – הפרעת אכילה לא ספציפית

דוגמאות:

* קיום מחזור חודשי

* התנהגות מפצה פחות מפעמיים בשבוע

* משקל גוף נורמאלי , למרות ההתנהגות המטהרת. 

למרות ההבדלים, יש דמיון בין כולם.

הדיאגנוזה של אדם יכולה להשתנות במשך הזמן, אבל הבעיה הכללית נשארת! 
 
 

בס"ד

פרק 4: הערכה

 

* אנורקסיה -  הגבלה באוכל (עם אירועי זלילה – " binge eating”).

                        2 סוגים: purging, non-purging (מיטהר, לא-מיטהר).

* בולימיה – אירועי זלילה עם התנהגות מפצה. 

-  עיוות ע"י האדם לגבי הצורה והמשקל שלו משפיע בצורה ישירה על הערכתו העצמית. 

- אם נחפש קשר בין משקל של אדם לבין אירועי חייו, נוכל לקבל תמונה ברורה לגבי מה משפיע 

   על האדם. לדוגמא: אדם שהקניטו אותו לגבי משקלו העודף או אדם שהוריו העירו לו רבות

   לגבי המראה שלו עלול לנטות לאירועי זלילה לא מבוקרים.  

- אחרי שנבדוק את ההיסטוריה של המשקל של האדם יש לבדוק כיצד האדם תופש את משקלו

   ("אני שמן/רזה מאוד..."). 

- האם האדם מרגיש שמן?   מהו המשקל האידיאלי לדעתו? 

- החולה יתן יותר מידע לגבי הדיאטה שלו מאשר על ההתנהגות המפצה. 

- חולים בהפרעות אכילה בדרך כלל לא אמינים בראיונות שהם עוברים. 

- ישנם כמה ראיונות מובנים, לדוגמא: CEDRI , EDE,  IDED,  SIAB. 

- דיווח עצמי של האדם לא יכול להוות אבחנה אבל הוא יכול לתת מושג כל שהוא לגבי החומרה

   של הסימפטומים.  
 

לסיכום:

בכדי לאבחן יש להסתמך גם על הדיווח העצמי של האדם גם על הראיון הקליני וגם על  יומני האכילה.

    
 

פרק 5: 

קווי יסוד כלליים לאופציות טיפול בהפרעות אכילה:

אם החולה נמצא בסכנה פיסית חמורה (=כחוש (BMI<16)/בינג', הקאות, משלשלים/סיבוכים פיסיים/סכנת התאבדות) ואינו מגיב לטיפול פסיכולוגי, רצוי לאשפזו עד לייצוב מצבו מבחינה רפואית, אם יש לו מחויבות לטיפול מומלץ להעבירו לאשפוז או אשפוז יום + טיפול פסיכולוגי (+ שמירת המשקל היציב במקרה של אנורקסיה). אם החולה אינו מגיב לטיפול פסיכולוגי מומלץ להעבירו לאשפוז/אשפוז יום + טיפול פסיכולוגי (+שמירת המשקל היציב במקרה של אנורקסיה). אם לחולה אין מחויבות לטיפול הוא נשאר מטופל כחולה אמבולטורי. 

אם החולה לא נמצא בסכנה פיסית חמורה והוא צעיר וגר עם משפחתו מומלץ על טיפול משפחתי. אם הוא לא גר עם משפחתו וחומרת הפרעת האכילה שלו מתונה, חלשה מומלץ על חינוך לעזרה עצמית. בשני המקרים הנ"ל אם המצוקה היא מינימלית והחולה אינו נמצא בסיכון בריאותי מומלץ לסיים את הטיפול אך להשאיר טיפול תמיכתי. אם הוא לא גר עם משפחתו וחומרת ההפרעה שלו בינונית/חמורה מומלץ על טיפול CBT אינדיווידואלי, אם המצוקה לאחר הטיפול מינימלית והחולה אינו נמצא בסיכון בריאותי מומלץ לסיים את הטיפול אך להשאיר טיפול תמיכתי. אם המצוקה לא פחתה ויש סיכון בריאותי החולה יפגש עם מומחה שיאבחן האם החולה סובל מבולימיה נרבוזה או מ binge eating disorder. אם אובחן כסובל מאחר מהנ"ל יקבל תרופות, המצוקה והסכנה הבריאותית יפחתו ויישאר רק עם טיפול תמיכתי. אם התרופות לא יעזרו בהפחתת המצוקה/הסיכון הבריאותי או אם לא אובחן כסובל מאחד מהנ"ל בודקים האם יש בעיות בינאישיות חשובות. אם יש מומלץ על טיפול פסיכולוגי בינאישי שיפחית את המצוקה והסכנה הבריאותית. אם אין או שהטיפול הפסיכולוגי לא עזר מנסים טיפול ארוך טווח, אם חושבים שהטיפול הארוך יעזור משלבים בו CBT, פסיכותרפיה, טיפול בינאישי וטיפול משפחתי. אם חושבים שהטיפול הארוך לא יעזור החולה נשאר כחולה אמבולטורי.        
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

פרק 11- השקפת פסיכולוגיית ה"עצמי"/ Self  לגבי הפרעות אכילה: 

הקדמה: הסברים פסיכודינמיים מקובלים:

 
 

היינץ קוהוט (מייסד האסכולה)- לצורך היפרדות, עצמאות חלקית וחיוניות פסיכולוגית- יש להפנים כמה אספקטים/ פונקציות נפשיות-פונקציות "זולתעצמי"/ Selfobject. הן המספקות תחושת אחידות/ לכידות/ רכות ושיכוך כאב נפשי/ חיוניות/ שווי משקל ואיזון נרקיסיסטי/ תחושת ביטחון ורווחה נפשית/ ויסות מתחים וחרדות/ יכולת להכלה רגשית של ה"עצמי" וה"אחר".

בראשית החיים, הפונקציות הנ"ל מסופקות ע"י דמות מטפלת חיצונית. בהמשך, הילד לומד להשיג תחושת שליטה טוטאלית ב"אובייקט המעבר" (הדובון או שמיכת הניחומים), המרגיע אותו בעיתות לחץ, כתחליף לצורך התמידי בנוכחות הממשית של הדמות המטפלת (ההורה לרוב).

אובייקט המעבר נתפש בחלקו כחיצוני ונפרד מהילד ("אובייקט אובייקטיבי", כדברי ויניקוט), אך בחלקו האחר- נחשב לחלק מעולמו הפנימי של הילד וכסמל לפונקציות הרגשיות שכעת הן בשליטתו ("אובייקט סובייקטיבי").

קוהוט גורס שהזולתעצמי הינו אובייקט/ פונקציה תוך נפשית (אינטרא- פסיכית), המופנמת ע"י האדם ואמורה ללוותו בהמשך חייו, ומהווה תזכורת של הפונקציה שבראשיתה התבצעה ע"י האובייקט החיצוני.  "הורות טובה דייה" (ויניקוט) מובילה לפיתוח פונקציות זולתעצמי.

אם הזולתעצמי לא הופנם כהלכה לגמרי, הדמות המטפלת נתפשת ע"י האדם כחלק בלתי נפרד מה"עצמי" שלו, ולא כסובייקט/ אדם נפרד. מכאן, שיש צורך מתמשך בנוכחות האובייקט האנושי בפועל, ואם לא נמצא כזה- ייטה לפנות לתחליפי אובייקט קונקרטיים, כגון שימוש מזיק בסמים, אלכוהול והפרעות אכילה.

כשהדמות המטפלת מזהה ונענית לצרכים ולא מתסכלת יתר על המידה- התינוק אמור לרכוש את היכולת הפנימית לויסות מצבים של מתח ואיות על לכידות העצמי.   

ישנם 3 צרכים בסיסיים עפ"י קוהוט:

  1. הצורך בהערצה/ שיקוף/ Mirroring- צורך ארכאי אך נורמלי מבחינה התפתחותית. בראשית חייו, הילד עוד לא מזהה ומכיר את רגשותיו ואין לו תחושת עצמי ונרקיסיזם קבועים, מתמשכים ויחסית בלתי תלויים באירועים והחוויות של האדם המציאות החיצונית בהמשך חייו. בשל כך, הוא זקוק לשיקוף רגשותיו, למשוב חיצוני,  להתפעלות ממנו ומיכולותיו והימצאות איתו והכלתו ברגעי עצב, כעס, כישלון ושאר תחושות קשות. בעקבות יחס זה, מצופה כי הילד יפנים אט אט את האופן בו הסביבה רואה אותו,  בתקווה וזו תשיב לו את מה שמקבלת ממנו (מה שיסייע בביסוס הגרעין האותנטי והסובייקטיבי שלו) .
  2. הצורך באידיאליזציה- הצורך להימצא בקרבת דמות הנערצת על ידינו, מה שמקנה תחושת ביטחון ואמון באחר וערך עצמי, שכן אנו קרובים לדמות "שווה". התקווה היא כי הילד יוכל בעקבות האידיאליזציה להזדהות עם דמות מבוגרת חיובית ולהפנים אספקטים טובים שלה.
  3. הצורך ב"תאומות"/ Twinship- האדם חש חיוניות וערך עצמי כשנמצא בקרבת מישהו שדומה לו ו"משקף לו את בבואתו". הדבר מהווה מעין משוב, אישור ותוקף לתחושת ה"עצמי", האדם מרגיש כי הוא נסבל, ניתן להבינו ולשאת את חוויתו (הכל במידה והאובייקט מצליח לעשות את כל זאת כראוי).
 

אם הדמות המטפלת (Caregiver) לא מסוגלת להעניק חיוניות/ לכידות ורציפות של החוויה/ ויסות מתחים- התוצאה תהייה הפרעה/ פגיעה ב"סלף"/.Self

מכאן, שעפ"י קוהוט (בשונה מפרוייד)- ההפרעות הנפשיות ב"עצמי" אינן נגזרות במקורן מקונפליקטים, אלא מיכולת חלשה/ מקולקלת לחיוניות עצמית.

דוגמא: ילדה בת 13, החסרת כל יכולת להביע את רגשותיה בעצמה, וזקוקה לשם כך להוריה. היא רואה במטפלת שלה כשומרת כל- יכולה עלייה. בשלב הבגרות המינית, היא הפכה אנורקטית, מתוך מטרה לא מודעת לבלום את מיניותה המתפרצת, המאיימת על שימור פונקציות הזולתעצמי של אביה, להן הזדקקה תמידית, שכן לא הפנימה מעולם פונקציות אלו (חששה מתשוקתה המינית אליו).

הסברים לאנורקסיה:

    1. סלביני פלזולי- קושי בשלב ההפנמה וההכללה  (אינקורפורציה) האוראלית של דמות אם הטובה ומכילה, מה שמוביל לקשיי היפרדות מהאם ולקשר סימביוטי עימה. במקום זאת,  מדובר על הפנמה אוראלית של דמות אימהית רעה, חודרנית ושתלטנית יתר. משום שההפנמה האימהית מקושרת לגוף אנורקטי- ילדי- המתבגרת מנסה למנוע את התפתחותו וקבלת צורתו הנשית של גופה, שכן הדבר מסמל את הניתוק והפרידה הפסיכולוגית מהאם ואובדן הקשר הסימביוטי עימה.
    1. מסטרסון- הפנמות אנורקטיות מקושרות לעוינות, זעם, דחייה, ניכור וויתור. כל אלו נועדו להביא להיפרדות ולניתוק הקשר הסימביוטי. גורס כי יש 2 סוגי הפנמות:
 
    1. Sours- מקשר אנורקסיה לפגימויות באגו/ עצמי, לקשיי היפרדות- עצמאות מהדמויות המטפלות ולדמויות מטפלות גרועות, המובילות להפנמת פונקציות זולתעצמי לקויות. הטיפול הרגשי צריך להתמקד בהבנת הקיבעונות/ בעייתיות/ פגימויות בהתפתחות האגו/ העצמי.
 

מנגנוני הגנה נפוצים:

 

התיאורטיקנים מיחסי אובייקט רואים את מקורות האנורקסיה בהפרעות בייצוגי אובייקט והפנמות של דימויי גוף/ עצמי/אובייקט.

הבולימיות מדברות את חרדותיהן ורגשותיהן דרך גופן ואכילתן- לא מתאפשר ויסות רגשי ע"י נוכחות של אובייקט אימהי מופנם, שאינו באינטגרציה פנימית עם שאר החלקים המופנמים, ומכאן התלות באובייקט הממשי.  

רעיונות של פסיכולוגיית ה"עצמי":

בנוגע להתפתחות:

 

פונקציות משקמות ומרפאות של הסימפטומים:

משמעותו של גוף המטופל:

אשמת הפרידה/ Separation guilt- היא עלולה לחוש אשמה בשל דחפי הפרידה והרצון להתנתק מדמות ההורה, שכן בכך חשה כי "הורסת" את אימה ומגלה כפיות טובה כלפיה...

אשמת הריקון/ דלדול המשאבים- חשה אשמה שכן מאמינה כי כשמקבלת משהו- הדבר בא על חשבון מישהו אחר, אף כשמדובר באוכל. מדובר בסופר אגו נוקשה ומאשים, המהווה מעין "קול פנימי" המורה לנערה "לעמוד על המשמר" ולהקפיד תמידית ובאובססיביות על מידותיה וגבולותיה.

האנורקסיה יוצרת סוג של פיצול/ Splite בין התגובה ההתנהגותית הנגלית מעל פני השטח, היכולה להעמיד פני מרוצה ("עצמי מזוייף"/ False self), לבין הרגשתה הפנימית הנוראה, הכוללת זעם וכאב אדיר.

המחלה מהווה אם כן ערוץ תחליפי לסיפוק צרכים נפשיים ולביטוי ושידור רגשות בדרכים שונות.

הסימפטום מספק אלמנטים כגון שיכוך, חיוניות, תחושת אפקטיביות ושווי עצמי, הכרה, ייחודיות, הגדרה עצמית ויכולת לאישור עצמי. 

השוני בדינמיקות בין אנורקטיות לבולימיות:

 

המטפל צריך להראות שישנו פער בין העניין בעצמי והתייחסות והכרה בצרכיי לבין אנוכיות! 

שלבי התהליך הטיפולי:

  1. שלה ההתחלה (בו קוהוט שם את הדגש על התקרבות לעולמו הפנימי של המטופל והבנת חוויתו הסובייקטיבית, ולא על פירוש, תובנה והבהרת מקורות הפתולוגיה). 
  1. שלב  הביניים- כאן מתבססת ומתייצבת העברת הזולתעצמי (Selfobject (Transferenceכלפי המטפל, המזהה את צרכי המטופל, מכיל את חוויתו ומשקף לו, והנ"ל מתחיל להכיר בכך. 2 אלמנטים חשובים:

רגרסיה/ נסיגה בטיפול- לעיתים, במהלך הטיפול ישנן נסיגות פתאומיות ולא צפויות במצבו הנפשי של המטופל. הדבר נוטה להתרחש אצל האנורקטיות כאשר הן מבינות כי עליהן וביכולתן לסמוך על עצמן, לשאת ולהכיל את חוויתן ו"לוותר" על הסימפטומים שלהן. הן רואות בטיפול מה מתרחש בעולמן הפנימי, מכירות במשמעות הסימפטומים שלהן ומה עומד מאחוריהם ומניע אותם. הן חוששות מפני הויתור על הסימפטום, ששמר עליהן עד כה והיווה הגנה מפני הימצאות במגע עם תכנים רגשיים מאיימים. הרגרסיה הנ"ל מכונה "תגובה ריפויית שלילית"/ Negative therapeutic reaction , אך היא לרוב טבעית, ונוטה להסתיים (אם מטופלת היטב) בהתקדמות מחודשת.  

תפקידי המטפל עפ"י גישה ה- Self:

יחסי העברה- העברה נגדית:

העברה- מאופיינת אצל האנורקטיות ב:

  1. ניסיונות לשליטת יתר על חייה ולמניעת תלות רגשית באחר, כולל במטפל.
  2. ניסיונות מתמידים להביס את התקווה, כגון אי אמונה כי ניתן להתרפא.
  3. לא מתייחסת לאחרים (כולל למטפל) כאנשים נפרדים, חיה במין תחושת סימביוזה, שכן הנפרדות והניתוק, הקונקרטי והרגשי, מהעולם החיצוני, כולל מהאנשים הקרובים ביותר לה- כל אלו נחווים כמאיימים על לכידות העצמי ומעוררים חרדה .
  4. אנוכיות וריכוז עצמי.
  5. אמונה שהמטפל הוא כל יכול, הכחשת האמביוולנטיות הפנימית ביחס לאחר ולעצמה.
 

ההעברה הנגדית הנפוצה בעבודה עם הסובלים מהפרעות אכילה כוללת לרוב מעורבות יתר/ תת מעורבות, בשל התכנים הרגשיים המתעוררים המטפל בתגובה למטופל ולתכנים שמעלה.

מעורבות המשפחה- בני משפחתה של הסובלת מהפרעת אכילה נוטים לראותה כ: