ילדים נפגעי עבירה \ טלי גל וורד
וינדמן
פגיעותם הכפולה של ילדים נפגעי עבירה:
ילדים נפגעים מעבירה שחוו בצורה כפולה, לעומת מבוגרים:
העובדה שהם ילדים מגבירה את חומרת מצבם ואת הסיכון בו הם נמצאים, עקב: העדר ניסיון, תמימות, מוגבלות ביכולתם להתגונן. הנ"ל הופכים את הילד למטרה נוחה לניצול במיוחד כאשר מבצע העברה הוא דמות לה הילד רוחש אמון, אדם האחראי עליו.
מגבלה בחשיפת התעללויות \ עבירות כלפי ילדים:
פגיעות הילדים עקב גילם הרך ותלותם במבוגרים האחראים עליהם:
קל מאוד לפגוע בילדים מפאת מוגבלותם בהגנה על עצמם מול אדם מבוגר, התגברות על הפגיעה קשה עוד יותר עבור ילדים היות והיא עלולה לפגוע בהתפתחותם הנפשית התקינה (ניסיון חיים מצומצם, כוחות נפשיים פחותים). טראומה קשה ביותר איתה ילדים נפגעי עבירה נדרשים להתמודד היא פגיעה שנעשית ע"י אדם קרוב או אחראי על הילד. על הילד להתמודד עם הפגיעה עצמה ובנוסף עם השינוי הגדול שהתרחש בחייו: פרידה מאדם קרוב, געגועים ואהבה אל מבצע העבירה, אובדן תמיכתם של מבוגרים אחרים, אשר נדרשים בעצמם להתמודד עם הפגיעה בילד ולנקוט עמדה לטובת ולעתים אף נגד הילד!
פגיעות הילדים עקב היותם נפגעי עבירה:
התמודדות עם הליך פלילי קשה וכואב המתמקד בנאשם ומתעלם כמעט לחלוטין מצורכיהם ורצונם של הילדים. ההתמודדות עצמה מול הליך משפטי גורמת ל"קורבנות משנית", טראומה נוספת לילד.
הקורבנות המשנית של כלל נפגעי העבירה בישראל נובעת מקשיים אלו:
חשיבות קבלת המידע היא רבה:
מאפייני הקורבנות המשנית של ילדים נפגעי עבירה:
ילדים נפגעי עבירה כמושא הגנה של החוק בישראל:
החוק בישראל הכיר בצורך המיוחד של קטינים נפגעי עבירה בהגנות נרחבות, לכן התקבלו חוקים שמטרתם הקלה על ילדים נפגעי עבירה ועדים בהתמודדות עם העבירה שנעשתה בהם.
לדוגמא, החוק לתיקון דיני הראיות: ילד מתחת לגיל 14 לא יעיד בדבר עבירות אלימות או התעללות בתוך המשפחה או בדבר עבירות מין, אלא באישורו של חוקר ילדים. בנוסף החוק הזה קובע כי ילד יכול להעיד נגד הוריו ללא נוכחותם אלא מול הסנגור שלהם. ניתן על פי חוק זה להפסיק את עדות הילד ברגע שנראה כי נתינת העדות עושה לו נזק נפשי. החוק הזה בא לטובת הילד הקורבן ואף מתיר עדות של חוקר הילדים המקום עדות הילד הקורבן במקרים מסוימים.
המכנה המשותף של כל ההוראות להגנה על נפגעי
עבירה הקיימות בחוק הוא, ההנחה העומדת בבסיסן שנפגע העבירה זקוק להגנה של החוק, אך
הוא אינו בעל זכויות ומעמד בהליך הפלילי המתנהל בעינינו. לנפגע העבירה אין מעמד או
העדפה בבית המשפט, אלא הגנה ע"י החוק. יש שיראו בהגנה זו של החוק "העצמת הקורבנות"
של הנפגע, אך אין כאן העצמה של הקורבן. לאחרונה מתחזקת ההכרה בזכויות הקורבנות,
זכויות שלאו דווקא קשורות בהגנה עליהם, אלא נובעות ממהות המשפט שבעצם סובב סביבם
ועל כוחם של נפגעי העבירה להשפיע על ההחלטות בהליך המשפטי.
חקיקה חדשה: מעבר מהגנה בלבד לזכויות נוספות והשלכותיה על ילדים
חוק זכויות נפגעי עבירה מעגן במרוכז את כל זכויות נפגעי העבירה בישראל. תחת חוק זה זוכה הנפגע להיות חלק מההליך הפלילי ומתוקף כך זכאי לזכויות. הזכויות שמקבל הנפגע מקנות לו הקלה בהתמודדות עם ההליך (חשוף לדיונים, יכול להביע עמדה בהם, זכאי לפרטיות והגנה משפטית), שבעתיד אולי תגרום לאחוזי דיווח גבוהים יותר בקרב נפגעי עבירה שחששו לדווח עד כה. עליית אחוז הדיווח תוביל לייעול דרכי האכיפה בחוק והרתעת מבצעי העבירה. על חוק זה ביקורת מצד הגורם המואשם בהליך, היות והוא זכאי להליך הוגן, הזכויות שניתנות לנפגע עלולות לפגוע בזכות זו של הנאשם.
דרכי ההקלה על ילדים נפגעי עבירה באמצעות הזכויות המעוגנות בחוק:
התאמות מיוחדות לקטינים נפגעי עבירה:
מתן הזכויות לנפגע עבירה קטין יהיה בהתאם לנסיבות העניין, גיל הילד, מידת בגרותו, עקרונות אמנת האו"ם בדבר זכויות הילד. כאשר עקרונות האמנה הם החשובים ביותר, זהו החוק הראשון בו כלולה האמנה ומשמעותיה רבות ורחבות- הילד וזכותו לכבוד במעלה ראשונה . טרם נקבעו קווים מנחים להתאמת עקרונות האמנה בחוק ומהותן, אבל להלן דוגמאות:
העדר פתרון מלא לבעיית הקורבנות המשנית:
למרות שיש עיגון בחוק בנוגע לזכויות קטינים
לא קיים שום חוק המחייב סיוע משפטי וטיפולי לנפגעים, זאת בעיקר ממניעים כלכליים. לא
קיימים די משאבים שיאפשרו לילדים נפגעי עבירה הגעה לשיקום מלא.
פתרון מוצע : מרכזי סיוע ייחודיים לילדים נפגעי עבירה
המטרה היא הקמת גוף ידידותי לילדים שיאגד את כל הגורמים להם זקוקים ילדים נפגעי עבירה כדי להשתקם וכדי לעבור את מתן העדות והמעורבות בהליך המשפטי על הצד הטוב ביותר. פעילות של גוף כזה תקל על הילד ותאחד את פעילות הרשויות השונות. הילד ירגיש נוח יותר לאורך ההליך המשפטי ועדותו תהיה יעילה יותר במשפט.
דגם לגוף כזה קיים כבר עשרים שנה בארה"ב ה- C.A.C., מרכז זה מצוי ב-400 מקומות שונים ברחבי ארה"ב ונחשב לדגם הרצו לטיפול בילדים נפגעי עבירה בעיקר אלה שנפלו קורבן לפגיעה מינית ולאלימות במשפחה. רוב השירותים להם הילד נפגע העבירה זקוק קיימים בתוך המרכז ופועלים תוך התחשבות מלאה בנוחיות וטובת הילד. חקירת הילד נעשית ע"י חוקר ילדים מוסמך בתוך חדר ראיונות ידידותי לילדים בתוכו נמצאת טלביזיה במעגל סגור שבו בעת צופים כל הגורמים הרלוונטיים ( המשטרה, הפרקליט, פקיד הסעד, הפסיכולוג וכו' ) בחקירה ויכולים להעיר הערות ולבקש מהחוקר לשאול שאלות מסוימות. אך הילד עצמו חשוף לחקירה של חוקר הילדים בלבד! אופן חקירה כזה חוסך: אובדן התיק שעובר מיד ליד, הטרדה של הילד הנחקר שוב ושוב ונבחן ע"י גורמים שונים, כל הגורמים מתרשמים מהילד באופן ישיר ויכולים להגיע בו ברגע להחלטה בקשר למהימנות התיק, המייעל את ההליך וחוסך זמן יקר ותשאולים מרובים. כל המרכז מעוצב ומאובזר לפי צורכי הילדים. נעשות ישיבות עם כל הגורמים והרשויות המעורבים, דבר המונע "נפילה בין הכיסאות" ואי תיאום בין הרשויות. הילד והמבוגר המלווה מקבלים תמיכה משפטית צמודה, מתודרכים לגבי ההליכים ואף מקבלים סיור מקדים בבית המשפט ומשחק תפקידים כל זה לשם מזעור הטראומה הכרוכה במתן עדות הילד במשפט. ליווי כזה ניתן כיום בישראל במסגרת פעילות "המעצה לשלום הילד", אך אין הוא מעוגן בחוק ונעשה ע"י מתנדבים.
המאי 2002 החל לפעול בישראל מרכז מהסוג המתואר, מרכז ההגנה לילדים ונוער, הנמצא בירושלים ומיועד לספק שירותי חקירה ואבחון כוללניים והתערבות טיפולית ראשונית לקטינים נפגעי עבירות מין, אלימות והזנחה קשה. בעתיד מתוכננים מרכזים נוספים כגון זה .
מרכזים כאלו נותנים מענה ל: בעיית ריבוי
הגורמים המטפלים, משך הזמן הרב והמגע של הילד עם גורמים לא מיומנים לעבודה עם
ילדים. אך יש לציין כי דגם זה הפועל בישראל נותן מענה לקשיים הראשוניים ולא מלווה
את הילד במתן העדות או בחשיפתו בבית משפט, אלא נותן אבחון חקירה וטיפול מיידיים ולא
מענה אורך טווח.
סיכום:
ילדים נפגעי עבירה הם אוכלוסייה מגוונת:
ילדים דוברי שפות שונות, בעלי צרכים מיוחדים, ילדים החיים בעוני, נטושים, מוזנחים,
בני נוער ופעוטות. המשותף להם הוא שכולם נפגעי עבירה פלילית ועליהם להתמודד עם
הפגיעה עצמה ועם השלכותיה המשפטיות, המובילות ל"קורבנות משנית". החוק לזכויות נפגעי
עבירה בישראל שהובא לעיל, מיטיב עם מקומו של נפגע העבירה בהליך הפלילי, אך לא נותן
מענה מושלם לקורבנות המשנית ממנה סובלים נפגעי עבירה בכלל וילדים נפגעי עבירה בפרט.
בחוק יש פתח לרפורמה רחבה המכירה בצורכי הנפגעים ומחזקת את מעמדם. תחת מגמה זו יש
לשנות את גישת הרשויות כלפי אותם ילדים נפגעי עבירה במקום להביא את הילדים אל
הרשויות, על הרשויות לבוא לקראת ילדים אלו ולהבטיח להם את הזכויות המגיעות להם.
זוהי חובתה של המדינה!!!
View
My Stats