The Determianants of Parenting: A Process Model / J. Belsky
הקבועים של ההורות: מודל תהליכי
מתוך מחקר שבחן את האטיולוגיה של התעללות בילדים, זוהו 3 תחומים של קבועים (determinants): המשאבים הפסיכו' האישיים של ההורים, מאפייני הילד והמשאבים ההקשריים של לחץ ותמיכה
( contextual sources of support). המודל, שמבוסס על המחקר, מניח רבים ה"קבועים" המשפיעים הן בצורה ישירה והן בעקיפה על ההתנהגות ההורית.
מטפלים וחוקרים רבים בדקו את הקובעים של התפקוד/חוסר תפקוד ההורי, תוך מתן תשומת ל3 הגורמים הנ"ל, כאשר השאלה הקריטית שעלתה היא- האם קיים רצף של השפעה בין גורמים אלה על ההורות ועל התפתחות הילד?
המחקר תומך ב3 מסקנות כלליות בנוגע לקובעי ההורות: 1. יש קובעים רבים להורות. 2. המאפיינים של ההורה, הילד ושל ההקשר החברתי לא משפיעים בצורה שווה על הורות תומכת/מכשילה, 3. ההיסטוריה ההתפתחותית והאישיות מעצבות את ההורות בצורה עקיפה, ע"י השפעה על ההקשר הרחב יותר בו מתקיימים יחסי הורה-ילד.
מחקר על טיפול לקוי בילדים מראה שההורות מושפעת ממאפיינים של האינדיבידואל, שהם לפחות בחלקם תוצר של ההסטוריה ההתפתחותית שלו. לפי המחקר- יכולות קוגני' והתפתחות רגשית בריאה קודמו ע"י טיפול חם, רגיש, מגרה ותגובתי של האם בתקופת הינקות.
הובן כי ככל שהילד מתבגר, השימוש של ההורים בהסקה ואינדוקציה, משמעת עקבית והבעה של חום נמצאו כקשורים באופן חיובי להערכה העצמית של הילד, שליטה עצמית, אוריינטציה חברתית והישגים אינטלקטואלים.
המודל של תפקוד הורי מניח שיש קשרים בין הרווחה הפסיכו' של ההורה לבין תפקודו כהורה. ישנם 3 מערכי נתונים שמדגישים קשר זה: 1. הספרות על התעללות בילדים- מראה קשר בין חוויות טיפול לקוי בילדות של ההורה לבין טיפול לקוי שלו בילדיו, 2. ההסטוריה ההתפתחותית של ההורה- ניסיון מלחיץ של פרידה מההורים כילד מנבא קשיים בטיפול בילדים, 3. מחקרים על אבות- מעורבות הורית גבוהה בילדות האב מנבאה רמה גבוהה של מעורבות בטיפולו בילדיו (מוסבר ע"י תהליכי הזדהות וחיקוי...).
מאפיין הילד שקיבל את תשומת הלב הרבה ביותר לגבי השפעתו על תפקוד ההורה הוא הטמפרמנט- סגנון ההתנהגות של הילד שיכול להפוך את ההורות לקשה/קלה יותר. נמצא כי לטמפרמנט הילד השפעה רבה על כמות ואיכות הטיפול שיקבל.
יש ראיות שמראות שתמיכה כללית וטוטאלית (total support)- חברים, בני משפ', בני זוג- משפיעה באופן חיובי על הרווחה הפסיכו' ועל בריאותו הנפשית של ההורה, וכך על תפקודו ההורי.
נראה שההורות קשורה באופן חיובי לתמיכה חברתית.
פונקציות של תמיכה
בהורות, תמיכה חברתית מתפקדת ב3 דרכים עיקריות: (1)מספקת תמיכה רגשית (social support)- קבלה ואהבה בין-אישית שהאדם מקבל מהאחר,(2)מספקת עזרה אינסטרומנטלית
(instrumental assistance)- אספקת מידע ועיצות, עזרה במילוי משימות וכו',(3)מספקת ציפייה חברתית (social expectation)- הנחייה לגבי מהי הנהגות נאותה/לא נאותה.
כל סוג של תמיכה יכול לתפקד כמשפיע על ההורות בצורה ישירה- שמתקיימת בהתנהגות ההורית, ועקיפה- המתווכת ע"י גורמים אחרים.
3 מקורות נפרדים שסביר שיקדמו/יכשילו את היכולת ההורית: (1) היחסים הזוגיים (marital relationship)- מחקרים שונים מראים כיצד בן הזוג האחד נתמך באופן חיובי ע"י השני וכיצד הדבר מתבטא בהורות חיובית. עוינות בין בני הזוג מקושרת לשימוש תדיר בענישה כאסטרטגיית משמעת.
חשוב לזכור את האפשרות שאיכות הזוגיות שלעצמה היא פונקצ' של ההיסטוריה ההתפתחותית והאישית של בני הזוג. היחסים הזוגיים משפיעים יותר בצורה עקיפה על ההורות- דרך השפעה על הרווחה הפסיכו' של האדם. (2) רשתות חברתיות (social network)- בידוד חברתי (social isolation) הוא גורם סיכון וקשור להורות לא מתפקדת. חשוב ביותר גם "טיב ההתאמה" (goodness-of-fit)-התאמה בין התמיכה הרצויה לזו המתקבלת.
גם כאן יש לציין את האפשרות שהיתרונות הנובעים מהקשר החברתי מתווכים ע"י הרווחה הפסיכו' של ההורה. (3) תעסוקה (work)- מחקרים רבים מקשרים אבטלה עם טיפול לקוי בילדים. נמצא כי: תעסוקת האם משפיעה במקרים רבים על כמות ואיכות התנהגותה ההורית והתנהגות בן זוגה ולעיתים גם יוצרת קשר אב-בן רע יותר (אולי כי יציאתה לעבודה מראה על חוסר מסוגלות של הגבר). עוד נמצא שגברים ממעמד הפועלים שעבודתם דורשת ציות לסמכות יטו לדרוש ערכים אלה בביתם.
יחסים זוגיים הם מערכת תמיכה מס' 1 ויש להם פוטנצ' להשפעה חיובית/שלילית על התפקוד הורי. לפי קולטה- העזרה הרגשית שהתקבלה ממשפ' המקור הייתה המנבאת הטובה ביותר לעמדות אימהיות חיוביות והתמיכה מבן הזוז הייתה במקום ה2. כמו-כן, אצל אמהות חד הוריות ובנות עשרה הרשתות החברתיות ישמשו מקור תמיכה עיקרי (כמו גם במשפ' ממעמד הפועלים בהן תפקידי הבעל והאישה הם יותר אינסטרומנטליים ופחות אינטימיים).
הורות: מערכת חוצצת/בולמת זעזועים (buffered system)
התפקוד ההורי מושפע ממגוון גורמים, כשהמרכזיים ביותר הם אישיות/רווחה פסיכו' של ההורה, איפיונו של הילד, המקורות ההקשריים של לחץ/תמיכה. מבין כל אלה המרכיב בעל העוצמה הרבה ביותר הוא הרווחה הפסיכו' של ההורים (ההשפעות של יחסים זוגיים, תמיכה חברתית, ועבודה על הורות יכולים לנבוע מהאישיות ומההיסטוריה ההתפתחותית).
במציאות (כמו שרואים במודל), כל אחת מתת המערכות מוכרת כבעלת ארגון מורכב רב-גורמי (multifactor arrangement), לכן יש לדבר במונחים של רמת הלחץ/תמיכה המסופקת ולא במונחים רדוקציוניסטים של נוכחות/העדר של לחץ/תמיכה.
מסקנות: לפי ברונפנברנר- הסיבה הכללית לחוסר תפקוד יכולה להאיר את התפקוד הנורמלי- כל חוסר תפקוד שיוצר הטיות בזרם השגרה, חושף אלמנטים ויחסים שאחרת לא היינו שמים אליהם לב. חוסר תפקוד הורי- ביכולתו לחשוף מכניזמים של השפעה השולטים בהתנהגות ההורית.
המחקר בהתעללות בילדים מייצג שינויים בהורות- הוא חושף את מה שבד"כ קשה לנו לראות ולהבין.