Contraception Today: Risks and Benefits in Scientific, Clinical, and Sociocultural Context - Lee P. Shulman
אמצעי מניעה כיום – סיכונים ויתרונות במדע ברפואה ובהקשר חברתי.
ישנו מבחר רחב של אמצעי מניעה, אך זה לא מוריד את מספר ההריונות הבלתי רצויים. בארה"ב 49% מההריונות אינם רצויים ומהמבקשות להפיל 46% מדווחת כי לא השתמשו באמצעי מניעה בחודש בו התעברו.
צריך להרחיב את הידע בנוגע ליעילות האמצעים, לא רק בהקשר רפואי אלא גם בהקשר חברתי. המאמר יעסוק בסוגיות קליניות שמשפיעות על יעילות אמצעי המניעה.
יעילות האמצעים:
רוב הרופאים מייעצים על שימוש באמצעים כאלו ואחרים ללא קשר לאופייה של האשה. במקרה הטוב ביותר הם יגישו לה את כל המידע הקיים בנוגע לאותו אמצעי. רוב הנשים בוחרות אמצעי על-פי יעילותו, הסתמכות על נתון זה טעונה בבעיות חמורות.לדוג': אישה יכולה לבחור בגלולות (OC- oral contraceptive) כאמצעי בגלל יעילותן, אך אם אותה אישה אינה יכולה להתמיד ולקחת גלולה כל יום ובאותה שעה אותו אמצעי למרות יעילותו לא יהיה יעיל בשבילה. רופאים צריכים לייעץ בנוגע לאמצעי מניעה כאשר הם מתייחסים הן לאישה עצמה והן לחברה בה היא נמצאת. לדוג' ישנן חברות שלא מאשרות שימוש בגלולות אך עם זאת מקבלים שימוש באמצעים אחרים. לאור הדברים הנ"ל אם אפשר לבדוק יעילות של אמצעים הרי זה תלוי אישה.
מוצר ותהליך:
יכולתה של האישה להשתמש באמצעי בצורה עקבית ונכונה הינו פקטור חשוב בהחלטה לגבי יעילות אינדיבידואלית לאמצעי ולכן הרופא צריך להיות מסוגל לעזור לכל מטופלת ולבחון האם האמצעי יעיל לה ביותר או לא (בהתבסס על: חינוך, דת, מקצוע וכדו'). רופא מוצלח צריך להכיר היטב הן את האמצעים הקיימים ואפיונם והן את האישה ובזאת גם להתייחס לסוגיות בסגנון החיים שלה כגון: מיניות, שעות בבית ובעבודה ותכנון משפחה עתידי. דברים אלו יסייעו לבחור את האמצעי היעיל ביותר בשבילה. בנוסף על המטפל לקלוט אותות הן מילוליים והן לא מילוליים מהמטופלת ובמקרה הצורך לשקול החלפת אמצעי גם אם נמצא יעיל. אישה יכולה להשתמש באמצעי מסוים עקב חוסר בידע לגבי אמצעים חדישים יותר שיכולים להיות יעילים יותר בשבילה. אמצעים הורמונאליים ותוך רחמיים הינם בעלי אותה יעילות ואמינות אך לכל אמצעי יש דרך שימוש שונה ובכך שונה גם מידת התאמתו לאישה. הדרך הטובה ביותר לקבל החלטה בנוגע לדבר הינה לשלב בין כל המידע הקיים הנוגע לאמצעי (דרך שימוש, תופעות לוואי וכדו') שאותו יספק הרופא, ובכל המידע הקיים על המטופלת (דרך חיים) אותו תספק האישה. לסיכום כיום יש המון שיטות שמהן אפשר לבחור ולכן אישה צריכה לעשות החלטה מודעת כאשר בידיה כל הידע הקיים בנוגע לאמצעי אותו היא בחורת בשילוב אורח החיים שלה.
אמצעי מניעה חדשים:
אמצעים אוראליים (OC), הינו אמצעי מניעה הנפוץ ביותר בארה"ב (23%) וכן לאותם אמצעים יעילות גבוהה. כיום ישנו מגוון רחב של גלולות ויעילותן מוכחת. ישנן גלולות המקלות על הדימום בזמן הווסת, ישנן גלולות המאפשרות סבב של 24/4 ימים במקום 21/7 ימים. לכל הגלולות אותן יעילות אך תופעות הלוואי שונות ופה האישה צריכה לבחור את הגלולה היעילה ביותר בשבילה. אך חשוב להזכיר כי אם האישה לא תתמיד בלקיחת הגלולות, עד כמה שיעילותה מוכחת היא לא תהיה כזו בשבילה. (במאמר קיים תיאור מקרה והרחבה בנוגע לכל מיני סוגים של גלולות (כמות הורמונים וכדו')
אמצעים לא יומיים:
ההתקן התוך רחמי (IUD), נחשב כאמצעי המניעה הפופולארי ביותר בעולם כיום. למרות שהוא מוכח כיעיל ביותר הוא מוגבל לקבוצות סוציו אקונומיות ספציפיות. המטרה בהתאמה אישית של אמצעי מניעה לאישה הינה להתאים אותם בצורה המרבית לסגנון החיים שלה. על מנת לעשת זאת צריך להרחיב את האמצעים הלא יומיים לחברה הרחבה ולא רק נישות מסוימות של נשים. כיום ישנן אמצעים כאלה רבים אשר מאפשרים לנשים בחירה מרובה, אותם אמצעים נבחרים לא רק בגלל יעילותם במניעת הריונות אלא בגלל נוחות השימוש ותופעות הלוואי.
טבעת ווגינאלית: טבעת סיליקון גמישה אשר מוחדרת לנרתיק ע"י האישה ומשחררת הורמונים בגוף. את הטבעת שמים למשך 3 שבועות ואז שבוע ללא שימוש על מנת לאפשר ווסת. היא אינה דורשת התאמה אישית וניתן להחדיר ולהסיר אותה באופן אמצעי. במקרה הצואך ניתן להוציא אותה למשך 3 שעות ללא פגיעה ביעילות. בזמן יחסים ההתקן צריך להיות בגוף והוא אינו אמור ליצור תחושת אי נוחות אצל בני הזוג. במקרה והוצאת את ההתקן ליותר מ-3 שעות יש צורך להשתמש באמצעי נוסך באותו השבוע על מנת למנוע היריון. במחקר שנעשה פחות מ-5% שהשתמשו בטבעת הפסיקו את השימוש עקב אי נוחות. 4% חוו דימומים. 90.8% הצליחו להשתמש בה ללא כל קושי ו 67% מהנשים שסיימו את הניסוי ימליצו לנשים אחרות על הטבעת.
מדבקה: מדבקה שבועית (ICS), המפרישה חומרים בקצב קבוע לגוף האישה, יש צורך להשתמש שלושה שבועות ושבוע הפסקה לקבלת ווסת. במקרה ושכחת להחליף מדבקה היא תהייה יעילה ליומיים נוספים. במחקרים שנערכו נמצאה המדבקה יעילה יותר מחקר נוסף הראה כי הסבירות לכניסה להריון באמצעי זה הינו 1.1%. בהשוואה לאמצעים הלא יומיים למדבקה יש את אותה יעילות בעוד לגלולות (77.7% שימוש נכון) למדבקה יש שיעור של 80.2% שימוש נכון. דבר שמוכיח כי אמצעים לא יומיים מסוגלים להשיג שימוש חוזר יעיל יותר.
LNG- התקן תוך רחמי שמפריש הורמונים (מירנה). בארה"ב מאושר לשימוש במשך עד 5 שנים (7 שנים באירופה). ההתקן נחשב יעיל ביותר ואף מסייע בהפחתת דימוים חזקים בזמן הווסת עקב כך ניתן להשתמש בהתקן זה למטרות טיפוליות אחרות כגון טיפול באנמיה.
מסקנות:
האמצעים החדשים שנסקרו במאמר מאפשרים שימוש נוח באמצעי מניעה לקשת רחבה יותר של נשים. עם זאת גם באמצעים אלו היעילות יורדת עקב שימוש לא נכון. ולכן יעילות האמצעי נמדדת בעיקר ע":י יכולתה של האישה להתמיד בהוראות השימוש. ההתאמה הטובה ביותר תגרום למניעה יעילה ביותר של הריון ולכן גם הרופא וגם האישה צריכים להיות בקיאים בידע הקיים. תפקיד הרופא לתת את כל הידע בנוגע לאמצעים ובעיקר למנוע מיתוסים וחוסר אמיתות בנוגע אליהם. תהליך ההתאמה צריך לקחת בחשבון את כל הנתונים הקיימים (בריאותיים סגנון חיים וכדו') ולאחר שההחלטה התקבלה הרופא צריך לתמוך ולהיות לא שיפוטי, בדרך זו האישה תועצם ע"י הידע של הרופא אך תהייה חופשייה לבחור את האמצעי היעיל ביותר בשבילה. ההצלחה נמדדת בכך שהאישה תהייה מרוצה מהאמצעי הנבחר.